Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνεται επίσης ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης ενισχύονται, ενώ τα βασικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή, εννοώντας βέβαια τον πληθωρισμό και τους δείκτες ανάπτυξης καθότι οι δείκτες όπως η ανεργία ή το επίπεδο της φτώχειας κάθε άλλο παρά υγιείς δείχνουν.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα κατά το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε καθιστώντας σαφές πως η πολιτική τους θα συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ενταχθούν στον Μηχανισμό Στήριξης από δω και πέρα θα «υποστούν» τουλάχιστον όσα έχουν υποστεί Ελλάδα και Ιρλανδία μέχρι τώρα.
Τα ευρωομόλογα που διχάζουν
Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σε συνέντευξή τους ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, χαρακτήρισε «καλή ιδέα» το ενδεχόμενο να εκδίδονται ευρωομόλογα, δηλαδή ενωμένα τα μέλη της ευρωζώνης να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια στο μέλλον, την ώρα όμως που, σήμερα, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ πάνω στο ίδιο θέμα έχουν μεγάλες διαιρέσεις.
Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τάσσονται υπέρ της έκδοσης στο μέλλον ευρωομολόγων, εν είδει διάχυσης του κινδύνου δανεισμού των ασθενών, οικονομικώς, μελών της 16μελούς σήμερα ευρωζώνης.
Η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αγορά των ομολόγων αντιτίθεται – με σθένος – στην ανωτέρω προοπτική, επικαλούμενη κυρίως τα διαφορετικά επιτόκια, που ισχύουν σήμερα από κράτος μέλος σε κράτος μέλος στην ευρωζώνη. «Με τα ευρωομόλογα, δεν θα κανονίζαμε τις αδυναμίες της Ευρώπης, θα τις διαδίδαμε, απλά, στον πλανήτη. Επίσης τα υπερχρεωμένα κράτη δεν θα ήταν υπό πίεση, να συρρικνώσουν το υπέρογκο χρέος τους», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στην «Μπιλντ Τσάιτουνγκ» η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ η οποία μετέβη στις Βρυξέλλες με ένα πρόγραμμα 9 σημείων. Στο πρόγραμμα της κας Μέρκελ συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις που χαρακτηρίζουν την σκληρή πολιτική που ασκείτε στην παρούσα φάση με τους μηχανισμούς στήριξης σε Ελλάδα και Ιρλνδία όπως ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό και οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτόν να είναι πολύ αυστηρές.