in , ,

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη: «Η δικαίωση των φοιτητριών της μαιευτικής βρίσκεται στους αγώνες μας»

Μετά από τρείς αναβολές, στις 2 Νοέμβρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη του μαιευτήρα γυναικολόγου και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Ο καθηγητής κατηγορείται ότι αφού εξαπάτησε τις φοιτήτριές του καλώντας τες στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «με το κύρος του ως καθηγητής και γιατρός, άλλοτε προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή τους υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση κι άλλοτε να την εκβιάσει απειλώντας για το αντίθετο. Επιπλέον, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που, με δική του υπαιτιότητα, εκκρεμούν οι κατηγορίες, παραμένει εν ενεργεία και ως καθηγητής και ως γιατρός με συνέπεια να έχει τη δυνατότητα να ασκεί παραβατική συμπεριφορά».

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η δίκη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο και με μια κυβέρνηση που έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα δικαιώματά μας, εργασιακά, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και φυλής. Από το συνέδριο γονιμότητας, τον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, τον νόμο Χατζηδάκη που εκτός από την κοροϊδία ότι παρέχει προστασία στις/στους εργαζόμενες/ους όπως «διαπίστωσαν» στο efood, εμπεριέχει και την κοροϊδία ότι προστατεύει από την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στους χώρους εργασίας, ως την ψεύτικη συμπαράσταση στις Αφγανές γυναίκες από τους Ταλιμπάν, που καταρρέει όταν αναζητούν καταφύγιο στην «πολιτισμένη δύση» και καλύπτει τον κάθε Μπογδάνο που στιγματίζει τα παιδιά τους.

Γι’ αυτό δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο αστικό νομικό σύστημα που πάρα πολλές φορές στιγμάτισε τις/τους επιβιώσασες/σαντες και επιφύλαξε ιδιαίτερα ελαφρές ποινές στους κακοποιητές, ως και την πλήρη απαλλαγή τους. Παρά την τίμια στάση πολλών νομικών και δικαστών σε ανάλογες περιπτώσεις, εμείς ξέρουμε πως, η μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη δικαιώθηκε από το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και κατακραυγής ενάντια στους βιαστές και δολοφόνους της. Ξέρουμε πως, παρά το τσουνάμι κακοποιητικών αποκαλύψεων που έφερε στο προσκήνιο το me too, η κυβέρνηση θα είχε μείνει στις αρχικές δηλώσεις ανώδυνης συμπαράστασης στην Σ.Μπεκατώρου και θα είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα του Δ.Λιγνάδη. Η φυλάκιση του Λιγνάδη και του Φιλιππίδη οφείλονται στην υποδειγματικό χειρισμό από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και την τεράστια συμπαράσταση του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και του απλού κόσμου. Ξέρουμε πως, η δική μας κατακραυγή έκανε τον Τσιάρα να υπαναχωρήσει από το αρχικό 50- 50 υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Είδαμε πρόσφατα πως η δική μας κατακραυγή #cancel_efood έκανε την εργοδοσία να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του ν.Χατζηδάκη και τώρα ξέρουμε ότι, αν οργανωθούμε όπως καλούν εκατοντάδες συνδικαλιστές βάσης, μπορούμε να τον καταργήσουμε στην πράξη, μαζί με την κοροϊδία της δήθεν προστασίας από την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

Ακριβώς επειδή ξέρουμε, σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό των φοιτητριών και καλούμε εκ νέου, σε συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια. Επειδή η δικαίωσή τους θα μας δώσει νέα ορμή να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο σεξισμό και θα τροφοδοτήσει τις νέες νίκες μας απέναντι στο σύστημα που τον τρέφει.

Όλες και όλοι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 2 Νοέμβρη ώρα 9.00 πμ.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μοτοπορεία και δράσεις από το ΣΕΤΕΠΕ: «Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διανομέων στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης