in

Συνέδριο της IAHPE στο ΑΠΘ «Καπιταλισμός, πανδημίες και Δημόσια Υγεία»: «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε»

Η Feride Aksu Tanık Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας στην Ευρώπη [IAHPE] και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

Με τίτλο «Καπιταλισμός, πανδημίες και Δημόσια Υγεία» ξεκινάει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη το 19ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας στην Ευρώπη (International Association of Health Policy- IAHPE) και θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ). Πρόκειται για το δεύτερο διεθνές συνέδριο της IAHPE που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μέσα σε εφτά χρόνια.

Μιλήσαμε με τους δύο επιστημονικά υπεύθυνους και διοργανωτές του συνεδρίου για τη σημασία του σε αυτό το δυστοπικό τοπίο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

«Οι πρόσφατες καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες ήρθαν με τις τραγικές τους συνέπειες να υπενθυμίσουν τη στρατηγική καταστροφής των δημόσιων υποδομών και εξειδικευμένων υπηρεσιών (όπως η δασική)» αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, τονίζοντας ότι αντίστοιχη είναι και η καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πολιτικής, αποτέλεσμα των απροκάλυπτων πολιτικών λιτότητας με στόχο την ιδιωτικοποίηση και την κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μπένο, παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν οι πληθυσμοί σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. «Στη συγκυρία αυτή στο 19ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας στην Ευρώπη θα συγκεντρωθεί ένα σημαντικό μέρος της κριτικά σκεπτόμενης διανόησης και μαζί με ακτιβιστές του Κινήματος των Λαών για την Υγεία (Peoples Health Movement) θα συζητήσουν και αναλύσουν την παραπάνω κατάσταση και θα προτείνουν τρόπους ανατροπής αυτών των πολιτικών με στόχο την προάσπιση της υγείας των λαών» προσθέτει ο καθηγητής.  

Στο συνέδριο συμμετέχει σειρά διακεκριμένων επιστημόνων-ισσών και ερευνητών-τριών δημόσιας υγείας – πολιτικής υγείας από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, κινήματα και ακτιβιστές-στριες υγείας από 25 χώρες.

«Στόχος μας είναι να συζητηθούν οι βασικές σύγχρονες προκλήσεις στη δημόσια υγεία με προεξάρχουσες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών στην υγεία των πληθυσμών, καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες, στα φάρμακα και τα εμβόλια» δηλώνει στο alterthess ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ.

Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι το συνέδριο δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες και κράτος. Αντίθετα, προσελκύει επιστήμονες που αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο εμπορευματοποίησης της υγείας σε διεθνές επίπεδο, υιοθετώντας την άποψη ότι η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. «Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες ανάμεσα στην ακαδημαϊκή έρευνα και την επιστημονική τεκμηρίωση από την μία και την κοινωνική παρέμβαση από τα κινήματα των υγειονομικών σε διεθνές επίπεδο από την άλλη» επισημαίνει ακόμη, τονίζοντας ότι θα είναι ένας «χώρος στον οποίο συνυπάρχουν ερευνητές, εργαζόμενοι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας που θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και ερευνητικά δεδομένα στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, η ΙΑΗPΕ προσπαθεί να αναλύσει την εμπειρία της πανδημίας, όπως το αντίστοιχο προηγούμενο συνέδριο αναστοχάστηκε την οικονομική κρίση του 2008-2013. Κυριότερο ζήτημα για τους διοργανωτές-τριες είναι να προετοιμαστούμε συλλογικά για τις μέλλουσες απειλές στη δημόσια υγεία. Είναι εξάλλου, όπως επισημαίνουν, ήδη εμφανείς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωή μας.

Η Διεθνής Ένωση Πολιτικής Υγείας, εκτός από μια επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977, αποτελεί και ένα διεθνές δίκτυο ακαδημαϊκών, εργαζόμενων στον χώρο της υγείας και ακτιβιστών/τριών. Ως εκ τούτου, όπως καταλήγει ο Η. Κονδύλης, έχει μεγάλη παράδοση στην έκφραση αλληλεγγύης σε πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές που εξαιτίας του δημόσιου λόγου τους και των πράξεών τους στην προσφορά δημόσιας υγείας βρέθηκαν να διώκονται.

Σε αυτό το συνέδριο, μεταξύ πολλών άλλων, φιλοξενούνται η πρόεδρος του Τούρκικου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Şebnem Korur Fincancı, που διώχθηκε για τις τοποθετήσεις της για την υγεία του κούρδικου λαού, αλλά και η Παλαιστίνια υγειονομικός και ακτιβίστρια Shatha Odeh που φυλακίστηκε για τη δράση της παροχής υγειονομικής βοήθειας σε Παλαιστίνιους. Μάλιστα, η τελευταία θα βρεθεί στο ίδιο θεματικό τραπέζι για την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα με την Fran Baum, Αυστραλή κοινωνική επιστήμονα, που απολύθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν εξαιτίας της σαφούς τοποθέτησής της υπέρ του δικαιώματος στη δημόσια υγεία.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 5.30μμ στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ενώ από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσίρκο Medrano. Του Χρήστου Λάσκου

Η ΕΝΙΘ στο Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας