in ,

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τους εμβολιασμούς: Κλείνουν ραντεβού στο ΨΝΘ και η διοίκηση του δεν γνωρίζει τίποτα!

«Το αλαλούμ με τα εμβολιαστικά κέντρα καλά κρατεί» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, καθώς μερικές μόλις ώρες πριν τα πρώτα ραντεβού για εμβολιασμό σε υπερήλικους που έχουν κλειστεί κανονικότατα για το εμβολιαστικό κέντρο στο ΨΝΘ, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν γνωρίζει επίσημα τίποτα! Παρόμοια κατάσταση σύμφωνα με την ΕΝΙΘ επικρατεί και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο που θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί του πληθυσμού τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στη συνέχεια η ΕΝΙΘ αναφέρει:

«Η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στα ειδικά νοσοκομεία ψυχιατρικών παθήσεων και καρκινοπαθειών, των οποίων η λειτουργία έχει σοβαρά υπονομευτεί και υποβαθμιστεί λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα για τους ασθενείς και τους εργαζομένους. Στο τεράστιο φόρτο του ΨΝΘ που δέχεται εισαγωγές ασθενών ακόμη και από τη Θεσσαλία έως τον Έβρο και καλείται να αντιμετωπίσει την σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του λαού λόγω της πανδημίας Covid 19, προστέθηκε η σχεδόν καθημερινή εφημερία του καθώς στο διάστημα έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους οι ψυχιατρικές κλινικές του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που θα στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Στο ΨΝΘ, οι γιατροί παθολογικών ειδικοτήτων είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να καλούνται να συμμετέχουν στην κάλυψη του κέντρου ψυχίατροι με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της διαδικασίας του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση παρενεργειών από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα, οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να δουλεύουν “εθελοντικά” σε 6ήμερη βάση καθώς κανένα κονδύλιο, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχει εξασφαλιστεί για αυτήν την υπερωριακή εργασία.

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό!

Αν κάτι αποδεικνύει η κυβέρνηση είναι ότι έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ζωή και την υγεία του λαού και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα τους περάσει όμως!

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών για τον πληθυσμό, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς. Δεν νοείται εμβολιαστικό κέντρο χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που δεν θα μετακινείται μεταξύ τμημάτων αυξάνοντας την πιθανότητα διασποράς. Δεν νοείται κέντρο χωρίς τους αναγκαίους χώρους υποδοχής και αναμονής των εμβολιασθέντων, με τα περισσότερα νοσοκομεία να μην μπορούν να τους εξασφαλίσουν.

Πόσο μάλλον τα ειδικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ψυχιατρικό και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο με τον ειδικό τους ρόλο να είναι κρίσιμος, να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες. Η συρροή πληθυσμού για την διενέργεια εμβολιασμού και η πιθανότητα αύξησης της διασποράς στους ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς και τους ψυχιατρικούς ασθενείς πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί, καθώς αποτελούν πληθυσμό με αυξημένο κίνδυνο από την νόσηση με Covid 19.

Απαιτούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (προσλήψεις προσωπικού, εξασφάλιση υποδομής, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας) ώστε η διαδικασία τουμεμβολιασμού να γίνει με την απαιτούμενη ασφάλεια για τον λαό και τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε άμεσα να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν άμεσα οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην διενέργεια των εμβολιασμών, αλλά πολύ περισσότερο στην μετέπειτα παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν παρενέργειες.

Απαιτούμε κανένας συνάδελφος να μην αναγκαστεί σε υπερωριακή απλήρωτη εργασία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυστηρές συστάσεις στους εισαγγελείς για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από τον Άρειο Πάγο

Συνεχίζονται και αύριο Τρίτη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη λέσχη του ΑΠΘ