in , , ,

Συνδικαλιστικό αλαλούμ και μετάθεση της απεργίας την ίδια ώρα που εργατικά σωματεία και σχήματα εντείνουν τις εξορμήσεις

Αναβολή για τις 10 Ιούνη έδωσαν, η ΑΔΕΔΥ αλλά και δεκάδες σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία ενόψει της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Για όσους έχουν μία στοιχειώδη γνώση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο συνδικαλισμός στη χώρα, δεν έγινε κάτι απρόοπτο. Άλλωστε και η ίδια η ΑΔΕΔΥ είχε φροντίσει να βάλει αστερίσκους στην ανακοίνωσή της που καλούσε σε απεργία για τις 3 του Ιούνη. Εχθές εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση αναφέροντας:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2021 για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου 2021, μετά τη σημερινή απόφαση της Γ.Σ.Ε.Ε. και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη Απεργία για τις 10 Ιουνίου 2021».

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μέλος άλλωστε της Κοινωνικής Συμμαχίας, κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και στη συνέντεξη τύπου που παραχώρησε μας υπενθύμισε ότι υπάρχουν και θετικά σημεία στο νομοσχέδιο, ενώ στην ανακοίνωση της τονίζει: «Η Συνομοσπονδία εξ αρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία. Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, απόφαση του οποίου επικαλείται και η ΑΔΕΔΥ, σημειώνει:

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την μετάθεση της 24ωρης Απεργίας ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, την Πέμπτη 10 Ιούνη. Στηρίζουμε μια μεγάλη πανελλαδική απεργία που θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση, να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα» ενώ συνεχίζει «Το νομοσχέδιο αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Δια στόματος Υπουργού αφαιρείται το δικαίωμα κάλυψης απεργίας από τα Εργατικά Κέντρα σε πρωτοβάθμια σωματεία, όταν οι απεργίες για τυπικούς λόγους βγαίνουν παράνομες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑ θα συνεδριάσει άμεσα μετά την απεργία για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία «να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων. Όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα, για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο σε συνθήκες νηνεμίας! Από τη μία ανακάλυψαν ξαφνικά ένα νομοσχέδιο που κατά τα λεγόμενα τους πιο πριν «δεν υπήρχε»! Τι κι αν ο Χατζηδάκης το πηγαινοέφερνε και το κουνούσε από κανάλι σε κανάλι; Πιστή στη γραμμή της ενσωμάτωσης και του εταιρισμού έκαναν τη μέρα-νύχτα και χαρακτήριζαν γελοίες τις απεργίες των συνδικάτων απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα προκειμένου να νεκρώσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης».

Στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημειώνει, «έπεσαν για μία ακόμα φορά οι μάσκες της απαξιωμένης ηγεσίας της (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ομάδα Βασιλόπουλου)! Αποκαλύφθηκε ακόμα πιο καθαρά ο ρόλος τους ως μηχανισμός των βιομηχάνων και ως χρήσιμος κοινωνικός εταίρος, δεξί χέρι της κυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα με την παρελκυστική στάση της και την κωλυσιεργία της στη σύγκληση των οργάνων, έκανε προσπάθειες να σβήσει εκ τη γένεση του, το απεργιακό κλίμα, να ακυρώσει τη δράση και τις δεκάδες αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία στις 3 Ιούνη. Κάτω από αυτήν την πίεση αναγκάστηκαν να ρίξουν μία διαλυτική φιτιλιά για απεργία στις 10 Ιούνη προχωρώντας σε μία απεργία που δεν την πιστεύουν, για να σφυρίξουν «αγωνιστικά» τη λήξη των κινητοποιήσεων».

Τέλος, καλεί «όλες τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος, τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που όλο αυτό το διάστημα με αποφάσεις των οργάνων τους και γενικών συνελεύσεων, βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της κλιμάκωσης των αγώνων, στα χέρια τους! Να προετοιμάζεται από σήμερα η απεργιακή κλιμάκωση για να μείνει αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά!».

«Κλιματιστικό στην κόλαση»

Από την πλευρά τους οι «Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο» αναφέρουν πως εχθές «με συνοπτικές διαδικασίες, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, (ΔΗΣΥΠ (ΚΙΝΑΛ), ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ), με μοναδική διαφωνία του εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, Ρίζου Μιχάλη, έγραψε στα παλιότερα των υποδημάτων της, την από 19/5 απόφαση του ΓΣ (που οι ίδιες παρατάξεις ψήφισαν) η οποία προκήρυσσε «απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη και ταυτόχρονα έθετε την πρόταση για ανάλογη απόφαση και στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα. Σαν έτοιμες από καιρό, οι παρατάξεις της ήττας και της κωλοτούμπας, και ενώ ο ιδιωτικός τομέας σε μεγάλο μέρος του είχε υιοθετήσει την πρόταση (ΕΚΑ, ΕΚΠ, πλήθος άλλων εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικά είχαν επίσης προκηρύξει απεργία για τις 3 Ιούνη), και ενώ όλοι ετοιμαζόμασταν για την επιτυχία της, έκαναν στροφή 180 μοιρών. Αφορμή η απόφαση της εργοδοτικής, κυβερνητικής ΓΣΕΕ, (της ΓΣΕΕ του κοινωνικού εταιρισμού, του επίσημου συνομιλητή του ΣΕΒ, του συνεδρίου των ΜΑΤ) για μετάθεση της απεργίας στις 10 Ιούνη.

Μάλιστα ήταν τόση η σπουδή τους να προωθήσουν αυτή την αθλιότητα που έσπευσαν να στείλουν στο ΕΚΑ (αλήθεια γιατί μόνο εκεί;) την πραξικοπηματική τους απόφαση για αλλαγή ημερομηνίας πριν αυτό συνεδριάσει, χωρίς καν να περιμένουν την απόφαση του «ιδιωτικού τομέα» -για να τη χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον ως άλλοθι.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δεν έχει να κάνει με ημερομηνίες και τα γνωστά παιχνίδια της κολοκυθιάς:

Αλλάζει το περιεχόμενο της απεργιακής σύγκρουσης. Αντί για μετωπική αντιπαράθεση συνολικά με το νόμο που καταργεί το 8ωρο και βάζει απεργίες και συνδικάτα στο γύψο, αποφασίζουν από κοινού με τη ΓΣΕΕ να δώσουν μάχη κατά «ορισμένων επίμαχων διατάξεων του νόμου». Κι αντί για ανατροπή της εργασιακής ζούγκλας παλεύουν «για τη μη χειροτέρευση της», δηλ. την αποδέχονται αρκεί …να μπει κλιματιστικό στην κόλαση».

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Συνήγοροι σε αυτή την αθλιότητα και με ιστορικές ευθύνες – απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει ιστορικές κατακτήσεις – είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Για μια ακόμη φορά διαχωρίζονται μόνο στα λόγια και διαφοροποιούνται χωροταξικά στις πλατείες, αλλά συμπορεύονται στο αγωνιστικό σχέδιο χαμηλών πτήσεων, ήττας και υποταγής με τη ΓΣΕΕ και γενικά τις ηγεσίες του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αρνείται να διατυπώσει ένα διαφορετικό σχέδιο αγώνα που θα συμβάλει σε ένα πολιτικό εργατικό κίνημα ανατροπής και όχι διαβούλευσης των όρων εξαθλίωσης και έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Υπήρχε επιλογή. Μετά την απεργία στις 3 Ιούνη και στο βαθμό που η κυβέρνηση κατέθετε το νομοσχέδιο στη βουλή, το νέο απεργιακό βήμα να γίνει στις 10/6. Εκτός και οι δεσμεύσεις περί απεργιακής κλιμάκωσης ήταν τζούφιες και το ΠΑΜΕ είχε αποφασίσει από την αρχή να γίνει μια απεργία και τέλος. Το πρόβλημα είναι βαθύ. Ο κόσμος που τους ακολουθεί ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Το κρίσιμο ερώτημα ήταν και παραμένει αν θα υπάρξει προειδοποιητική απεργία πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου με στόχο την αποτροπή της κατάθεσης, την όξυνση της αντιπαράθεσης με εργοδοσία και κυβέρνηση και τη μαχητική εμφάνιση των εργαζόμενων στο προσκήνιο και όχι μια απεργία ντουφεκιά που θα μετακινείται συνεχώς με διάφορες δικαιολογίες και αφορμές για να συμπέσει τελικά με την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου κι έτσι να λήξει άδοξα «η μάχη των μαχών».

Είναι φανερό ότι επιλέγεται μια τακτική διολίσθησης που μεταθέτει την απεργιακή απάντηση όλο και πιο πίσω χρονικά (το έργο έχει ξαναπαιχτεί και έχει λήξει άδοξα με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου). Ο λόγος τώρα στις δυνάμεις της ανατροπής, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις συνελεύσεις, τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όσο κι αν οι ηγεσίες ορισμένων παρατάξεων δεν θέλουν να τους ακούσουν».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσαν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών:

«Η κίνηση αυτή του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στοχεύει στο να σπείρει σύγχυση στους εργαζόμενους, να αφαιρέσει την πρωτοβουλία από τα πρωτοβάθμια σωματεία, να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις σε μια απεργία χωρίς κλιμάκωση, μένοντας πιστή στην αποστολή που της ανέθεσε το σύστημα. Δρουν για ακόμα μια φορά ως πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, βάζοντας πλάτη να περάσουνε τα αντεργατικά μέτρα.

Από κοντά και οι διοικήσεις ΑΔΕΔΥ, Ε.Κ. Αθήνας, καθώς και λοιποί βαστάζοι, παίξανε το ρόλο του δήθεν αγωνιστικού συνδικαλισμού, αλλά στο τέλος, όπως πάντα κάνουνε, έσπευσαν να ακυρώσουνε τις θολές αποφάσεις τους και να μπούνε κάτω από το σχεδιασμό του Παναγόπουλου. Έτσι δρουν όλες οι πτέρυγες του αστικού συνδικαλισμού σε συνεργασία, προκειμένου τα απεργιακά καλέσματα να είναι φαντάσματα και οι εργαζόμενοι να χάνουν την πίστη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτή την κοροϊδία είναι συνεργός το ΠΑΜΕ που, παρά τις ταξικές κορώνες και τα μεγάλα πρωτοσέλιδα για «δυνάμωμα του απεργιακού μετώπου», έσπευσε να στείλει μήνυμα υποταγής υπερψηφίζοντας σε ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ τη «μεταφορά», δηλαδή την ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη! Είναι μια ενέργεια που πηγαίνει χέρι-χέρι με τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που σπέρνει το ΠΑΜΕ στα σωματεία με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, μια δήλωση συμμόρφωσης προς το σύστημα, κρυμμένη πίσω από μπόλικη ταξική ρητορεία. Έβαλε έτσι τον εαυτό του μαζί με το σχεδιασμό του εργοδοτικό συνδικαλισμό που στα λόγια καταγγέλλει.

Δεν άρεσε σε όλους αυτούς το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούσαν στις 3 Ιούνη μια δεύτερη απεργία βασισμένοι στις δικές τους δυνάμεις, όπως έγινε τη 6η Μάη. Δεν άρεσε η προοπτική δύο συνεχόμενων απεργιών, στις 3 και 10 Ιούνη, που δημιουργούσανε «προηγούμενο» για μια συνεχόμενη, κλιμακούμενη απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας. Δεν άρεσε το γεγονός ότι το «καλεντάρι» διαμορφωνόταν και υπό την πίεση της επαναστατικής αριστεράς σε μια σειρά σωματεία. Αποφάσισαν να σύρουν το εργατικό κίνημα πίσω στην αδράνεια που το είχε βουτήξει τόσα χρόνια η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο αστικός και ρεφορμιστικός συνδικαλισμός δεν άντεξαν το βάρος της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Τους φόβισε το ενδεχόμενο της μαζικής εργατικής-λαϊκής κινητοποίησης. Και τρέχουν να κρυφτούν με τις γνωστές άσφαιρες τουφεκιές τους, που μόνο ανακούφιση και ικανοποίηση φέρνουν στην άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Άξιος ο μισθός τους!».

Την ίδια ώρα πρωτοβουλίες βάσης, πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά σχήματα εντείνουν τις παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας και γειτονιές

Γεμάτη θα είναι όμως και αυτή η εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη από τις εξορμήσεις και τις δράσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το τι θα γίνει με την πρωινή συγκέντρωση της ερχόμενης Πέμπτης 3/6, η -από τα κάτω- κίνηση δεν σταματά. Η παρουσία σε συνοικίες της πόλης αλλά και σε χώρους δουλειάς είναι καθημερινή, ενώ χθές το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων πραγματοποίησε μικροφωνική συγκέντρωση στην Πλατεία Ναυαρίνου όπου εργάζονται δεκάδες άτομα σε μαγαζιά εστίασης.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη κινητοποίηση στις 19.00 στην πλατεία Επταλόφου, όπου καλούν εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες, η Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, ο Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσσαλονίκης αλλά και αριστερές δημοτικές παρατάξεις της περιοχής.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στις 19.00 στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) της Νεάπολης από την «Πόλη Αλλιώς» η οποία σημειώνει:

«Στην εποχή που η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και η εκτίναξη παραγωγικότητα της εργασίας καθιστούν δυνατή τη ριζική μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει τα κέρδη του αλυσοδένει του εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογική αντίσταση και μαχόμενα συνδικάτα! Απαιτείται σήμερα ξεσηκωμός όλων των εργαζομένων για να μη περάσουν αυτά τα εφιαλτικά σχέδια».

Τέλος, το Σάββατο εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία μπροστά στο Ε.Κ.Θ. από τη Συνέλευση Κατοίκων Άνω Κέντρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο αγώνας των γυναικών ζαπατίστας-Βίντεο από την εκδήλωση στο ΑΠΘ

«Το φεμινιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται ούτε με μηνύσεις ούτε με συλλήψεις και αυτόφωρα»