Συναντηση φορέων,επιστημόνων και της επιτροπής κατοίκων για το ρέμα Υφανετ

Συνάντηση  πραγματοποιηθηκε στο χωρο του ρεματος Υφανέτ αναμεσα στους εμπλεκόμενους φορεις,την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ,κα Μαιρη Ανανιαδου-Τζιμοπουλου και μελη της επιτροπης κατοικων για την προστασια του ρεματος.

Ο Δήμος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη συνάντηση τονίζει πως:”Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας του πλήθους των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ρέματος, η οποία τελικά είναι πλημμελής, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρέματος κατά τρόπο ώστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου για την περιοχή.”

«Σήμερα ανοίγουμε το ζήτημα των ρεμάτων της πόλης, με αφορμή το Ρέμα Κωνσταντινίδη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΥΠΟΜΕΔΙ-ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ Παγίων, ΟΡΘΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης), προκειμένου για τον βέλτιστο συντονισμό της προσπάθειας διαχείρισης των ρεμάτων. Η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κουράκης.

Το Α.Π.Θ και η  Αρχιτεκτονική μελέτη

Η κ. Μ. Ανανιάδου-Τζιμοπούλου,  τόνισε πως το Ρέμα Κωνσταντινίδη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό (και να μην μετατραπεί σε κλειστό αγωγό) στο τμήμα του από την οδό Παπάφη έως την οδό Θεαγ. Χαρίση, καθώς το ελάχιστο νερό που φέρει συντηρεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο αποτελεί ένα μικρό δείγμα της βιοποικιλότητας της πόλης. “Οι κάτοικοι διεκδικούν αυτόν τον χώρο, ως χώρο πρασίνου και αναψυχής, το πανεπιστήμιο επί δεκαετίες ασχολείται με το συγκεκριμένο αλλά και με τα υπόλοιπα ρέματα της πόλης στην κατεύθυνση της βιώσιμης αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια”, ανέφερε η ίδια. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως είπε, είναι να υλοποιηθεί η πλήρης
καταγραφή της κατάστασης του ρέματος Κωνσταντινίδη, να λυθούν τα θέματα των πολλαπλών
συναρμοδιοτήτων και να απομακρυνθούν οι αιτίες υποβάθμισής του.

Η επιτροπή κατοίκων

Σε ανακοίνωση της η επιτροπή κατοίκων της περιοχής για την προστασία του ρέματος Υφανέτ τονίζει πως “Οι μεμονωμένες φωνές μας ενώθηκαν και εισακούστηκαν, οι ανησυχιες και οι προτασεις μας, για αποκατασταση του οικοσυστηματος και αναπλαση του χωρου του ρεματος ωστε να ειναι προσβασιμος σε ολους τους κατοικους της Τουμπας και της Θεσσαλονίκης.

“Καλουμε επισης τους πολιτες που αναγνωριζουν οτι η προστασια των φυσικων οικοσυστηματων μεσα στις πολεις ειναι μια ασπιδα προστασιας για την υγιεια τους να ενωθουν και δρασουν συλλογικα οπως εμεις. Θα παρακολουθουμε το θεμα της αναπλασης σε βαθος χρονου και θα ενημερωνουμε τους συμπολιτες μας στην Θεσσαλονικη για οποιαδηποτε εξελιξη. ” τονίζουν μέλη της επιτροπής κατοίκων της Τούμπας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

kkkkk

Εκπέμπει SOS η Σύνοδος Πρυτάνεων