in

Συμφωνία στο Eurogroup: 86 δισ. ευρώ το ύψος του προγράμματος- Σε 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου

Συμφωνία στο Eurogroup: 86 δισ. ευρώ το ύψος του προγράμματος- Σε 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου

Σε συμφωνία για τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα κατέληξε η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Το ύψος του νέου προγράμματος του ESM που θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2018, θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις. Στόχος ως τις 20 Αυγούστου η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι σε 32,5 χρόνια. Παράλληλα, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τον Οκτώβρη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

“Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η κοινωνία, η οικονομία και οι άλλοι μετέχοντες θα το κρίνουν ως κάτι θετικό”, τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδ΄ριασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή χρήση αυτής της συμφωνίας προκειμένου να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες”, πρόσθεσε.

“Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και παρά τις διαφορές επιλύσαμε και τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε την συμφωνία. Αν εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα θα έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έγιναν σημαντικά νομοθετικά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε κατά τη διάκρεια της συννέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο ίδιος σημείωσε πως “παραμένει ένα κρίσιμο θέμα”. “Μπορεί να επτευθχεί μία βιωσιμότητα του χρέους, μία εξυπηρέτηση του χρέους που θα αναλάβουμε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης”, πρόσθεσε.

“Τα πρώτα έσοδα 25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πάνε για αποπληρωμή χρέους και το δεύτερο μέρος των 25 δισ. των αποκρατικοποιήσεων θα αφορούν στον τομέα των επενδύσεων. Προτάσεις έως το τέλος του Οκτωβρίου για το Ταμείο”, ανέφερε επίσης.

“Διασφαλίζονται τα ζητήματα στον τραπεζικό τομέα. Stress test το Φθινόπωρο και στη συνέχεια ανακεφαλαιοποίηση. Αποκλείεται η υλοποίηση μέτρων σε ό,τι αφορά τους καταθέτες”, επισήμανε επίσης.

Αναγκαία χαρακτήρισε τη συμφωνία η οποία προσυπογράφεται από το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόσφκις, σημείωνοντας πως είναι “δίκαιη και ισορροπημένη” και πως “απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

“Συμφέρον όλων να επιστρέψει η Ελλάδα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Είμαστε αισιόδοξοι και πεποισμένοι για θετικές ψηφοφορίες στα Κοινοβούλια. Η Κομισιόν θα επιβλέπει το πρόγραμμα υποστηρίζοντας σε τεχνογνωσία και χρηματοδότηση”.

Για το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει ως τον Αύγουστο του 2018, μίλησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ και σημείωσε πως αναμένεται η συμμετοχή του ΔΝΤ, “δεν ξέρουμε ακριβώς με τι ποσό, αλλά θα συμβάλει”

To συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις, όπως ανέφερε και πρόσθεσε πως “αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα δάνεια, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και να έχει μία καλύτερη κατάσταση στην ελληνική οικονομία”.

Στόχος ως τις 20 Αυγούστου η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ. ευρώ και όπως ειπώθηκε η αποπληρωμή του χρέους θα είναι σε βάθος 32,5 ετών και στο 1% το επιτόκιο του δανείου προς την Ελλάδα

 Tο Eurogroup ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα μίας μεγάλης διαδρομής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν χάθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η Γαλλία είχε δηλώσει από νωρίς την προσήλωσή της. «Είχαμε θέσει ως αρχή να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός» εξήγησε, ενώ όπως είπε, «δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να προσποιούμαστε ότι δεν άλλαξε κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, έπρεπε να προσαρμοστούμε».

«Και η Ελλάδα από την πλευρά της κλήθηκε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για σεβασμό και αλληλεγγύη που έπρεπε να επιδείξουν όλες οι πλευρές, για να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαπέν, τα κόμματα στην Ελλάδα ανέλαβαν τις ευθύνες τους, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως «ξεκίνησε να εργάζεται ξανά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα σε επίπεδο ρευστότητας, κάτι που έδινε χαρακτήρα κατεπείγοντος στην έγκριση της συμφωνίας.

 Συμφωνήσαμε σε μία κοινή πρόταση, τώρα πρέπει να δώσουν τα εθνικά κοινοβούλια την έγκρισή τους επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup.

«Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους» εξήγησε ενώ όπως τόνισε, πιστεύει ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο. Η πρώτη δόση των 26 δισ. θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Όπως είπε, φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα «σοβαρή» προσπάθεια, ενώ έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα».

Ο κ. Σόιμπλε στάθηκε στην αναγκαιότητα, είτε η χώρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είτε «να γίνει κάτι άλλο». «Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προΰποθέσεις», πρόσθεσε.

Πολύ σημαντικό βήμα, χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ωστόσο στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει για άλλη μια φορά: «Επιμένω στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά του μόνο με δικές της ενέργειες. Επομένως είναι εξίσου κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και το μακροπρόθεσμη  βιωσιμότητα οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να κάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, προκειμένου να παράσχουν σημαντική ανακούφιση χρέους, πολύ πέρα από αυτό που υπολόγιζαν μέχρι τώρα».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup:

Νωρίτερα, την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup (δείτε περισσότερα εδώ).

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα μείζονος ανησυχίας για το ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ (δείτε περισσότερα εδώ).

Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, μετά και την θετική ψήφο στην ελληνική βουλή επί της συμφωνίας με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν (δείτε περισσότερα εδώ).

Τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας χαιρετίζουν οι θεσμοί, όπως αναφέρεται σε δήλωση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωση αναγνωριζεται η «πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών κατά την αποστολή επανεξέτασης, η οποία κατέστησε εφικτή αυτή τη συμφωνία μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της Κομισιόν, το πακέτο βοήθειας θα βοηθήσει την Ελλάδα «να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ανισορροπίες στην οικονομία» και να επανέλθει «σε βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης» ενώ συγχρόνως «αντιμετωπίζει με αποφασιστικό τρόπο τις κοινωνικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία».

Photo Credit: The Council of the European Union / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Δεν θέλουμε να μείνουμε Ελλάδα». Ευτυχώς; Του Πέτρου Κατσάκου

58ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Το «Νερό» στην Παλιά Μουσική