in ,

Συγκέντρωση μπροστά στην ΥΠΕ: «Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους»

Συγκέντρωση μπροστά από την 4η ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους για στήριξη του ΕΣΥ και για ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία για όλες και όλους διοργανώνεται σήμερα από συλλογικότητες της πόλης.

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο στο κάλεσμά του αναφέρει πως «η κυβέρνηση μετατρέπει μία υγειονομική κρίση σε ευκαιρία πλουτισμού του ιδιωτικού κλάδου υγείας, βασισμένη, πέρα των άλλων, πάνω στους διαχωρισμούς και στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Μη αποδεχόμενη την εν γένει ανεπάρκεια και ανικανότητα της να πείσει με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τον λαό να εμβολιαστεί, υιοθετεί μια εκδικητική τακτική διαχωρισμού μετατοπίζοντας την ευθύνη και το βάρος και πάλι στην βάση της κοινωνίας στοχεύοντας παράλληλα για ακόμη μια φορά στα κέρδη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Φυσικά, ο πληθυσμός ο οποίος ανέκαθεν για την εξουσία αποτελεί τους παρίες της κοινωνίας, είναι ο μεταναστευτικός, ο οποίος ακόμα και την προ-covid εποχή, είχε περιορισμένη πρόσβαση σε πρωτοβάθμια υγεία. Ο αποκλεισμός (με οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια) κοινωνικών ομάδων από την διενέργεια test, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικά τεκμηριωμένη υγειονομική πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάθε άλλο! Βαθαίνει την πανδημία ακόμα περισσότερο».

Η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης σημειώνει:

«Η κυβέρνηση επέλεξε την μετάβαση από την “Επιχείρηση Ελευθερία” στην “Επιχείρηση Ανοσία της Αγέλης” αφήνοντας ανεξέλεγκτη την μετάδοση ενός ιού. Στην πραγματικότητα, όμως, τα νέα μέτρα θα πλήξουν κατ’ αποκλειστικότητα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα γιατί ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τους φτωχούς και πολύ διαφορετικοί για τους πλούσιους. Γιατί από τη μία βρίσκονται οι φτωχοί που αν είναι τυχεροί και δεν πεθάνουν αναμένοντας τον θάνατο κάποιου άλλου για να βρουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο, καταλήγουν πολλές φορές διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κάποιον κοινό θάλαμο, ενώ είναι οι ίδιοι που βλέπουν τα χειρουργεία και τα τακτικά τους ιατρεία να ακυρώνονται. Απ’ την άλλη, αστοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και μέλη του κλήρου τεστάρονται στην ελάχιστη υποψία νόσησης και έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, κι αυτό την ίδια στιγμή που η δωρεάν διανομή (των ελάχιστων) τεστ έχει διακοπεί ανεπιστρεπτί

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη».

Ενώ και η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία τονίζει: «Για τους άριστους ολιγάρχες μας η οποιαδήποτε κρίση είναι άλλο ένα θέμα συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ που παρελαύνουν, μιας και ούτε αυτοί ούτε οι οικείοι τους θα πεινάσουν, θα παγώσουν από το κρύο ή θα πεθάνουν ψάχνοντας μία ΜΕΘ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους 22000 νεκρούς από covid. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τους ανθρώπους της τάξης μας που καίγονται προσπαθώντας να ζεσταθούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο όλους εμάς που μας καταδυναστεύουν με κάθε τρόπο και μέσο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός: Συλλαλητήριο για μόρφωση και υγεία αύριο στην Θεσσαλονίκη

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας