in ,

Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός: Συλλαλητήριο για μόρφωση και υγεία αύριο στην Θεσσαλονίκη

Δημήτρης Τοσίδης/alterthess

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 12.00 με σημείο συγκέντρωσης το Άγαλμα του Βενιζέλου. Μαθητικές επιτροπές και καταλήψεις, φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, διεκδικώντας μόρφωση και υγεία για όλες και όλους.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει πως «οι γονείς δεν χαμηλώνουμε τον πήχη δεν συμβιβαζόμαστε με το λιγότερο κακό, αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας. Με τις αποφάσεις τους Υπουργείο και Κυβέρνηση οδηγούν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά» ενώ διεκδικεί:

«Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapidκαι μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.
Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία.
Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας.
Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Θεσσαλονίκης τονίζει πως «δεν θα μιλάει για μας μόνο το υπ. Παιδείας και η Κεραμέως. Επιβάλλουμε εμείς με τους αγώνες μας ό,τι θα έπρεπε να είχατε κάνει εσείς» και ζητά:

«Αναπροσαρμογή της ύλης των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις, ειδικά στην Γ’ Λυκείου! Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων σε καμία τάξη, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι περιορισμοί στο μηχανογραφικό.
Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις μας.
Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους δήμους.
Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ’ Λυκείου».

Ο Ζ’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώνει στο κάλεσμά του:

«Άλλη λέξη δεν υπάρχει για να χαρακτηρίσουμε την κυβερνητική πολιτική, παρά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ κι άλλος δρόμος δεν υπάρχει για μια ζωή με αξιοπρέπεια για τα λαϊκά στρώματα, παρά ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Φτάνει πια! Καμία ανοχή! Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί ΤΩΡΑ! Κάθε καθυστέρηση κοστίζει ζωές και επεκτείνει τη φτώχεια. Την ώρα που αυτοί παίζουν με τις ζωές μας, εμείς πρέπει να υπερασπίσουμε αποφασιστικά τους εργαζόμενους και όλο τον λαό! Καμιά αναμονή για σωτήρες, καμιά αυταπάτη! Να μετουσιώσουμε την οργή μας σε δράση και δυναμικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας!

Γιατί ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!».

Η Φοιτητική Παράταξη Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη τονίζει την ανάγκη σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική της και για επείγουσα αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος ενώ κάνει αναφορά στον νέο νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης:

«Ο νόμος-πλαίσιο που είναι στα σκαριά αποτελεί μια πολύ στοχευμένη επίθεση με σκοπό να αλλάξει συθέμελα την δομή και τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Ειδικότερα, προβλέπονται:

Εισαγωγή σε σχολές και όχι σε τμήματα, οδηγώντας σε μαζικά κλεισίματα/συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων και σε τεράστιο κόψιμο εισακτέων.
Διάλυση πτυχίων και κατακερματισμός προγραμμάτων σπουδών. Όπως λένε με θράσος: «Τα πτυχία δεν πρέπει να συνδέονται με λεπτομερή επαγγελματικά δικαιώματα». Αντίθετα, κάθε φοιτητής θα παίρνει μόνο αποσπασματικές, κατακερματισμένες «πληροφορίες και δεξιότητες» μέσα από «ενότητες» μαθημάτων (modules) και δεν θα έχει πλήρη και επαρκή γνώση του επιστημονικού αντικειμένου.

Επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, με «ανθρώπους της αγοράς» που θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στους πόρους των πανεπιστημίων και στην αναζήτηση καινούργιων, μιας και το πανεπιστήμιο των «αρίστων» θα είναι και «αυτόνομο». Με λίγα λόγια, θα κάνουν τα ιδρύματα μια μπίζνα πρόσφορη για το κάθε αρπακτικό που θέλει να λεηλατήσει πάνω στο κουφάρι της παιδείας, μια νεοφιλελεύθερη αγορά όπου θα πληρώνεις και θα παίρνεις ένα τίτλο-σαβούρα. Οι πρυτάνεις περιορίζονται στο να διοικούν τα «ακαδημαϊκά θέματα», να γίνουν δηλαδή οι «διευθύνοντες σύμβουλοι» του Πανεπιστημίου ΑΕ, κρατώντας με το αζημίωτο το ακαδημαϊκό περιτύλιγμα στην αθλιότητα.

«Στρατηγική προσέλκυσης νέων διδασκόντων». Θέλουν να εισχωρήσουν οι ιδιώτες άμεσα και ευθέως μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μισθώνουν καθηγητές, οι οποίοι προφανώς θα δουλεύουν βάση των δικών τους συμφερόντων. Κι ενώ η τηλεκπαίδευση έχει αποδείξει για 1.5 χρόνο το πόσο υποβαθμισμένη εκπαίδευση είναι, έχοντας απορριφθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, μιλάνε για «διαδικτυακή παρουσία καθηγητών», στην προσπάθεια «προσέλκυσης». Αυτοί οι καθηγητές θα επιλέγονται με τα κριτήρια της «αγοράς», δηλαδή το πόσο πιστά νεοφιλελεύθερα σκυλιά είναι τόσο στην διδασκαλία τους, όσο και στο «προμοτάρισμα» χορηγών, αναφέροντας μάλιστα εξοργιστικά ότι «θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και σε νέους Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό», αυτοί που με τις πολιτικές τους έχουν αναγκάσει να μεταναστεύσουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι!

Επαναφορά των ΤΕΙ, με το όνομα «Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών» (ΤΕΕ), στα οποία θα εισάγονται τόσο μαθητές από πανελλήνιες, όσο και απόφοιτοι ΙΕΚ. Έπειτα από τα προηγούμενα παραμύθια για «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ που πλάσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ και την διάλυσή τους με την εμφάνιση των διετών προγραμμάτων σπουδών, γίνεται εντεταμένη προσπάθεια ενίσχυσης της «τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης», δηλαδή των σχολών δύο ταχυτήτων, όπου τα ΤΕΕ θα είναι για χαμηλή, γρήγορη και φτηνή κατάρτιση και για πτυχία χωρίς δικαιώματα».

Το αυτόνομο σχήμα φυσικού αναφέρει πως «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που δεν βλέπουν το πανεπιστήμιο απλώς ως ενα χώρο σπουδών, αλλά ως χώρο ανάπτυξης ιδεών, ως χώρο πολιτικών και πολιτιστικών ζυμώσεων, οφείλουμε να αυτοοργανωθούμε και να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, όπως η καλύτερη ποιότητα ζωής, η ελευθερία δράσης και η αμφισβήτηση του συστήματος που μας βουτάει στην επισφάλεια, τη μιζέρια, την καταστολή, την ανελευθερία και το αβέβαιο μέλλον. Το μόνο που υπόσχεται το σύστημα του κράτους και του καπιταλισμού είναι τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα σάπια ιδανικά της αριστείας και της ανθρωποφαγίας, τη φτώχεια, τη βαρβαρότητα και την ανεργία. Τις αναπόδραστες κρίσεις που περνάει ο καπιταλισμός, δε θα τις πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Η οργάνωση στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και σε όλα τα κοινωνικά πεδία πρέπει να είναι η απάντηση μας ώστε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων μας, τις γενικές συνελεύσεις, τις συντονιστικές επιτροπές να καταφέρουμε να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση και να εμποδίσουμε την επιβολή της παιδείας για τους λίγους κι εκλεκτούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Αστυνομία συνέλαβε φωτορεπόρτερ επειδή κατέγραψε τη βίαιη σύλληψη γυναίκας

Συγκέντρωση μπροστά στην ΥΠΕ: «Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους»