in , ,

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ: «Τα κέρδη τους, οι θάνατοί μας»

Συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας για τους 3 νεκρούς εργαζόμενους της εταιρείας ΑΚΤΩΡ που είχε αναλάβει έργο για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια, θα πραγματοποιηθεί από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου στις 12.00 στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Η αναρχική ομάδα Πυρανθός αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Ο κατάλογος των νεκρών της τάξης μας δεν έχει τέλος . Οι νεκροί εργάτες δεν είναι αριθμοί, είναι οι συνάνθρωποι μας που δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι, είναι τα ταξικά μας αδέρφια που σκοτώθηκαν στο μεροκάματο/νυχτοκάματο, θυσία στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποτελούν την πιο φριχτή έκφραση της διαρκούς υποτίμησης των ζωών μας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και την τεράστια αναγκαιότητα για οργάνωση στη βάση των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της τάξης μας, μέσα από τους αγώνες μας στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητας μας, στεκόμαστε η μία δίπλα στον άλλο και στήνουμε αναχώματα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου.

Τα πλούτη τους είναι βαμμένα με το αίμα των εκμεταλλευόμενων, των φτωχών, των προλετάριων. Να μην τους αφήσουμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι, την απελπισία και το θάνατο. Να μην επιτρέψουμε να εγκληματούν άλλο ενάντια στην τάξη μας. Για όλους/ες εμάς που παλεύουμε κόντρα στην εξαθλίωση μας και το θάνατο. Για την ζωή και την αλληλεγγύη, για την κοινωνική επανάσταση…

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ».

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία σημειώνει:

«Υπάρχουν φυσικά και αναρίθμητα περιστατικά που μένουν στην αφάνεια. Κάθε χρόνο η ΔΕΗ στέλνει περίπου 300.000 εντολές κοψίματος στον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς καμία μέριμνα ή ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση σε ευπαθείς ανθρώπους και άπορες οικογένειες, την ίδια στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις χρωστάνε υπέρογκα ποσά, χωρίς προφανώς να έχουν ούτε κατά διάνοια αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Η ΔΕΗ βάζει το κέρδος πάνω από τέτοιες «ευαισθησίες» και «αγκυλώσεις», όπως είναι ο -στοιχειώδης- σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή. Το έχει αποδείξει αυτό και με το παραπάνω. Αλώστε, ήταν στα χρόνια της κρίσης, που οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν σταθερό φαινόμενο. Όταν, λοιπόν, δεν έχεις να πληρώσεις, θα σου κόψει το ρεύμα, χειμωνιάτικα και εν μέσω πανδημίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κινδυνεύεις να πεθάνεις. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, έτσι λειτουργούν οι σωστές επιχειρήσεις, έτσι λειτουργούν οι σωστές μαφίες, έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Αν δεν ξέρει άλλωστε η εν λόγω επιχείρηση που φέτος ανακοίνωσε ότι έχει επταπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με πέρσι (κερδίζοντας τα επαινετικά σχόλια των Μητσοτάκη και Χατζιδάκη), τότε ποιος θα ξέρει, οι «άνεργοι» και οι «άεργοι», οι «αντι-παραγωγικοί» και οι «περισσευούμενοι»;

Αυτή η εταιρία, λοιπόν, που έχει ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη από πέρσι, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να περικόψει κι άλλο το εργατικό κόστος.

Βαρεθήκαμε τα κέρδη του κάθε αφεντικού να βγαίνουν απολύτως απτά και κυριολεκτικά ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ. Την ίδια στιγμή που τα αφεντικά βγάζουν υπερκέρδη, οι εργάτες/τριες τεντώνονται όλο και παραπάνω και διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για ένα μεροκάματο-φιλοδώρημα».

Ταξική Αντεπίθεση: Δεν είναι ατυχήματα, είναι εργοδοτικές δολοφονίες

Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Αυτό που παρουσιάζεται σαν εργατικό ατύχημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.Η εργολαβοποίηση μεγάλου τμήματος του δικτύου, η εντατικοποίηση της εργασίας, δή των εργολαβικών εργαζομένων, η άρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού εδώ και χρόνια , το παγίωμα των ευέλικτων μορφών εργασίας και οι εργολαβίες, συνθέτουν ένα μωσαϊκό όπου η επόμενη εργοδοτική δολοφονία είναι απλά θέμα χρόνου. Για άλλη μια φορά η απελευθέρωση ενός ζωτικής σημασίας κλάδου στα χέρια της αγοράς που οδηγεί με ακρίβια στην αύξηση των κερδών τους, των κερδών για τους μετόχους, οδηγεί με την ίδια ακρίβεια στην εξαθλίωση την επισφάλεια την ανασφάλεια ακόμη και τον θάνατο για τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή συντελείται μία ανευ όρων επίθεση που στρέφεται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, που στρέφεται ενάντια στις βασικές ανάγκες, καθώς λαμβάνει χώρα μία διαδικασία διαρκών διακοπών παροχής ρεύματος που η μόνη “εξαίρεση” που κάνει είναι το γεγονός πως αφορά αποκλειστικά τα φτωχότερα κοινωνικά κομμάτια. Κι αυτή η επίθεση δεν οπισθοχώρησε ούτε εν μέσω πανδημίας όταν σειρά “μη εξυπηρετούμενων” οφειλών (που αφορούν νοικοκυριά της εργατικής τάξης) προς τη ΔΕΗ, δόθηκαν για διαχείριση σε εισπρακτικές οι οποίες καλούν για “ευνοϊκές ρυθμίσεις” υπό την απειλή της διακοπής, σε περιπτώσεις ακόμη και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Δεν είναι η κακιά στιγμή που προσέθεσε άλλους 3 νεκρούς εργαζόμενους στην λίστα των εγκλημάτων της εργοδοσίας, είναι η συνεχής απαξίωση της ανθρώπινης ζωής υπέρ ”κερδών και αγορών”. Η συνεχής αύξηση του κόστους διαβίωσης, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς, η διαχρονική και σταθερή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το νέο εργασιακό ν/σ που κάνει το 8ωρο παρελθόν, η νέα ολομέτωπη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, μας φέρνουν όλες και όλους προ τετελεσμένων. Προκειμένου να επιβιώσουμε, δεχόμαστε να δουλεύουμε υπό άθλιες συνθήκες και με πενιχρούς μισθούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Λαϊκή Ενότητα για το συνέδριο της PRODEXPO NORTH: «Η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο»

Ως Δαμέ! Ένα σύνθημα που έγινε το μεγαλύτερο κίνημα στην Κύπρο