in ,

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς για την αποτροπή πλειστηριασμού πρώτων κατοικιών στον Δήμο Χαλκηδόνας

Διαμαρτυρία έξω από την Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν επαγγελματικά και συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην επιτρέψουν την έξωση δύο οικογενειών από ακίνητο που αποτελεί την πρώτη κατοικία τους στην Χαλκηδόνα.

Οι σύλλογοι Μικρών Αυταπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, ο σύνδεσμός Επαγγελματιών και Εμπόρων Διαβατών-Μαγνησίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτινων-Γουναρικών Ν. Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών του Δήμου Χαλκηδόνας που συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Τράπεζα τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό αρπαγής της πρώτης κατοικίας, που παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, αποδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο την παντελή έλλειψη προστασίας της λαΐκής κατοικίας και απαιτούν να ακυρωθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, να γίνουν οι ρυθμίσεις δόσεων για να ανταποκριθούν οι οφειλέτες και να διαγραφούν όλοι οι τόκοι χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.

Πρόκειται για δύο αδέλφια που κατοικούν στον Δήμο Χαλκηδόνας, είναι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, το 2006 πήραν στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς και το 2018 λόγω οικονομικών δυσκολιών προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανείου με συμφωνία να καταβάλουν μηνιαία δόση 300 ευρώ. Ωστόσο το δάνειο τους μεταφέρθηκε από την τράπεζα σε fund με κάθε προσπάθεια επικοινωνίας να αποβαίνει άκαρπη και τελικά να χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν κάνει.

Όπως εξηγεί ο Σ.Σ., ο ένας εκ των δύο δανειοληπτών μιλώντας στο alterthess, το αρχικό ύψος του δανείου ήταν 170.000. «Τότε οι τράπεζες παρακαλούσαν να παίρνουμε δάνεια. Ήταν στεγαστικό και το πήραμε για να κάνουμε το σπίτι μας, ένα κτίριο με δύο διαμερίσματα στο χωριό μας. Για αρκετά χρόνια το εξυπηρετούσαμε κανονικά. Μετά το 2010 με τα Μνημόνια η δουλειά μας στο αρτοποιείο πήγε πολύ πίσω έχει πέσει στο 1/3 και στο 1/4 σε σχέση με τη χρονιά που πήραμε το δάνειο. Για ένα διάστημα δε μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και φτάσαμε να κάνουμε δύο διακανονισμούς. Ο τελευταίος ήταν το 2018 για δύο χρόνια με δόση 360 ευρώ και έληξε τον Απρίλιο του 2022. Τότε το κεφάλαιο είχε πέσει στα 140.000 γιατί πρώτα πληρώνεις τους τόκους. Στην ουσία τα 170.000 πληρώθηκαν μία φορά και φτάνουμε να χρωστάμε σχεδόν όλο ενώ κινδυνεύουμε να χάσουμε το σπίτι μας. Τον Ιούνιο του 2022 έληξε ο διακανονισμός ενώ η δόση είχε φτάσει στα 520 ευρώ. Είχα πληρώσει τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο μάθαμε από την τράπεζα ότι το δάνειο μεταβιβάστηκε στην Ιντρουμ και από εκεί και πέρα δεν είχα ειδοποίηση. Δεν μπορούσα να βάλω τα χρήματα σε κανέναν λογαριασμό. Στους πέντε μήνες μου έστειλαν χαρτί ότι ήμουν ανακόλουθος οικονομικά. Είδα ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ κατέφυγα σε δικηγόρο για να χειριστεί την υπόθεση και το φθινόπωρο μου ήρθε αναγκαστική πληρωμή για 106.000 ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να κάνουμε είτε δικαστικό είτε εξωδικαστικό διακανονισμό με διάφορες κωλυσιεργίες που προέκυπταν καθώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας ήταν όλα υποθηκευμένα για την πληρωμή του δανείου. Δε μπορούσα να πουλήσω κάτι από τα περιουσιακά στοιχεία για να ελαφρύνω το δάνειο» αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία τους ζητούσε μηνιαία δόση 1.000 ευρώ που ήταν αδύνατο να καταβάλλουν και τελικά προχωρά στον πλειστηριασμό του ακινήτου για την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

#Φωτοσχόλιο Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

«Η σχολική βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από αυτούς που τη γεννούν»