in , ,

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις γυναίκες της Παλαιστίνης το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Σε διαδήλωση αλληλεγγύης στις γυναίκες της Παλαιστίνης καλεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 12μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, με κεντρικό σύνθημα «ενάντια στη βία με τις Παλαιστίνιες παλεύουμε μαζί». «Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξάλειψη της βίας στη Παλαιστίνη», συμπληρώνει.

Αναλυτικά το κάλεσμα της Συνέλευσης:

«Μέσα στις εβδομάδες που πέρασαν από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί ξεπερνούν τις 11.000, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Η συστηματική εξόντωση των Παλαιστινίων, με την επιβολή ενός αποικιακού καθεστώτος που συντηρείται μέσα από εκτοπισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων, εκμετάλλευση, περιθωριοποίηση και καταπίεση μετράει περισσότερα από εβδομήντα χρόνια. Τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί σε απροκάλυπτα εγκλήματα πολέμου, που αντιμετωπίζονται με σιωπηλή ανεκτικότητα ή και ρητή αποδοχή από τις περισσότερες κυβερνήσεις, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αλληλέγγυες/οι πολίτες, σε όλο τον κόσμο, κατεβαίνουν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίδρασή τους.

Όπως σημειώνει η Angela Davis, “ο Παλαιστινιακός αγώνας για την ελευθερία και τον αυτοκαθορισμό ελαχιστοποιείται και καθίσταται αόρατος από αυτούς που εξισώνουν την Παλαιστινιακή αντίσταση στο Ισραηλινό απαρτχάιντ με την τρομοκρατία”. Τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ παρουσιάζονται ως αυτονόητη «άμυνα» στην βίαιη αντίδραση της Χαμάς, τη στιγμή που το Ισραήλ ζητούσε συναίνεση στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση. Όταν είναι το ίδιο που στην πραγματικότητα γεννά και συντηρεί τη βία και την καταπίεση των ανθρώπων μέσα από την εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο αγώνας στην Παλαιστίνη είναι αγώνας απελευθέρωσης από ένα βίαιο αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο βρίσκεται στη βάση της καταπίεσης των γυναικών και τα ΛΟΑΤΚΙΑ ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι Παλαιστίνιες γυναίκες που συμμετέχουν στο φεμινιστικό κίνημα Tal’at, “το κίνημά μας διαμορφώνεται από τη βιωμένη εμπειρία εφτά δεκαετιών Ισραηλινής αποικιοκρατικής-εποικιστικής βίας. Ως λαός, στερούμαστε τα πιο βασικά δικαιώματα και ανάγκες, ενώ μας τσακίζουν την συλλογική ανάπτυξη και αντίσταση. Η στέρηση της συλλογικής εμπρόθετου δράσης των Παλαιστινίων συνδυάζεται με την ενίσχυση των πατριαρχικών δομών.” Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή συλλογικότητα alQaws, που μάχεται για τα ΛΟΑΤΚΙΑ δικαιώματα υπογραμμίζει πώς το Ισραήλ διαχωρίζει και καταπιέζει τους Παλαιστινίους με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τη στιγμή που φορά το προσωπείο της προοδευτικότητας μέσω του pinkwashing. Τόσο οι γυναίκες όσο και τα κουήρ άτομα και θηλυκότητες, αναγνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους καταπιέζονται περισσότερο από το Ισραήλ και το Σιωνισμό, παρά από τους Παλαιστίνιους άντρες και την ντόπια πατριαρχία, η οποία ούτως ή άλλως ενδυναμώνεται από το κράτος του Ισραήλ, που ενισχύει την ανδρική εξουσία σε ζητήματα που αφορούν τις κοινότητες.

Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων γυναικών να ζήσουν στη γη που γεννήθηκαν, να μετακινηθούν ελεύθερα, να εργαστούν, να έχουν καθαρό νερό και τροφή, να εργαστούν και να ψηφίσουν δεν παρεμποδίζονται από τους Παλαιστίνιους άντρες, αλλά από την Ισραηλινή κατοχή, που παράγει και εντείνει την έμφυλη βία, τα σεξουαλικά εγκλήματα και τη φτώχεια. Όπως γνωρίζουμε, τα προβλήματα αυτά γιγαντώνονται σε καιρό πολέμου, καθώς οι γυναίκες αγωνίζονται για τη φροντίδα της οικογενείας, ενώ είναι οι πρώτες που μπαίνουν στο στόχαστρο των εισβολέων. Η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και οι περιορισμοί στη μετακίνηση, έχουν ως αποτέλεσμα να βιώνουν αποβολές, θνησιγένειες, θανάτους κατά τη διάρκεια του τοκετού και θανάτους νεογέννητων σε υψηλότατα ποσοστά. Όμως, και τα παιδιά που καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή, δεν μπορούν να τα προστατεύσουν οι μητέρες τους από την βία και το θάνατο. Τα αγόρια θεωρούνται εκ των πραγμάτων ύποπτα για βία και μελλοντικοί τρομοκράτες και τα κορίτσια μέλλουσες μάνες «φιδιών»

Αναγνωρίζοντας ότι όλες οι μορφές καταπίεσης συνδέονται, και βλέποντας την γυναικεία καταπίεση μέσα στα συμφραζόμενα της αποικιοκρατίας και του μιλιταρισμού, στηρίζουμε όλες τις Παλαιστίνιες/ους στο δικαίωμά τους για την ελευθερία. Ζητούμε κατάπαυση του πυρός και σεβασμό του διεθνούς δικαίου που καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για την λήξη της Ισραηλινής κατοχής και το γκρέμισμα του τείχους του απαρτχάιντ, την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στους/στις Παλαιστινίους/ες και το δικαίωμά τους να ζήσουν στη γενέτειρα γη τους.

Οι αγώνες των γυναικών στην Παλαιστίνη και των γυναικών στην Ελλάδα δεν είναι παράλληλοι αλλά διασταυρώνονται, στη μάχη κατά της βίας και της φτώχειας της καταστολής και της θανατοπολιτικής των συνόρων. Η ανοιχτή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ σημαίνει φρεγάτες υποστηρικτικές στην εισβολή, παρακολουθήσεις Παλαιστινίων εξόριστων και προσφύγων στη χώρα μας, συλλήψεις Ελλήνων και ξένων επειδή κρατούν τη σημαία της Παλαιστίνης, απαγόρευση εξόδου Αράβων προσφύγων από τα στρατόπεδα υπό το φόβο τρομοκρατικών ενεργειών και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Αυτή η μιλιταριστική πρακτική που ενισχύεται με τη τρομολαγνεία στα δελτία των ειδήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο που είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία εκατοντάδων μεταναστ(ρι)ών στα ανοιχτά της Πύλου το καλοκαίρι, τις βίαιες δολοφονίες εφήβων Ρομά από σφαίρες αστυνομικών, και τη συγκάλυψη σε υποθέσεις trafficking και βιασμού γυναικών. Έχει σαν αποτέλεσμα και την άνοδο των φασιστών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της τωρινής κυβέρνησης μετά την εκλογή της, ήταν να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και να ιδρύσει “Υπουργείο Οικογενείας”, ικανοποιώντας μεγάλη μερίδα της παράταξής τους αλλά και της ακροδεξιάς πτέρυγας στη βουλή (Νίκη, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση) που αμφισβητούν τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα και το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους. Επακόλουθο ενός κρατικού προϋπολογισμού που δίνει προτεραιότητα στην αποστολή φρεγάτας στο Ισραήλ, και όχι στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εργασία, είναι η φτωχοποίηση των γυναικών και θηλυκοτήτων στην Ελλάδα, που τις καθιστά πιο ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία. Ως αποτέλεσμα της ανοιχτής αμφισβήτησης των γυναικείων δικαιωμάτων, της υποδαύλισης της αυτονομίας τους και της ενίσχυσης του σεξισμού και του “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, η βία κατά των γυναικών αυξάνεται διαρκώς και θρηνούμε δεκάδες γυναικοκτονίες κάθε χρόνο και χιλιάδες κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων κάθε μορφής.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και καταγγέλλουμε τη συνενοχή της κυβέρνησης στην έμφυλη , στρατιωτική και αστυνομική βία εδώ και στην Παλαιστίνη. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους /στις απόκληρους/ες και διωγμένους/ες, και όσους αντιστέκονται στην αποικιοκρατική, σεξιστική, καπιταλιστική εκμετάλλευση. Στηρίζουμε τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και τασσόμαστε υπέρ του δικαιώματός τους στη γη και τη ζωή.

Καλούμε σε διαδήλωση αλληλεγγύης στις δοκιμαζόμενες αδελφές μας Σάββατο 25 Νοέμβρη 12 μμ άγαλμα Βενιζέλου.

Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξάλειψη της βίας στη Παλαιστίνη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποδήλατα. Του Raúl Zibechi

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οικογένεια που δέχτηκε επίθεση στις Συκιές