in ,

ΣΒΕΨΥΚΟΙ: Part-time εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών και απολύσεις από την Άρσις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 10.00, διοργανώνει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ «Άρσις». Το σωματείο καταγγέλλει πρόσφατες απολύσεις σε δομές της οργάνωσης, την μετατροπή συμβάσεων σε part-time καθώς και την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε δεκάδες εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:

«Εργαζόμενοι/ες από τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της ΜΚΟ Άρσις σε Ωραιόκαστρο, Περαία και Ταγαράδες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Φεβρουάριο διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αυτή τη στιγμή η Άρσις χρωστάει 3 μισθούς ενώ δεν έχει δώσει καμία σαφή ενημέρωση για το πότε θα γίνει η αποπληρωμή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται κι οι εργαζόμενοι/ες στα εποπτευόμενα διαμερίσματα της Άρσις που ξεκινούν σε λίγες μέρες επίσχεση.

Σαν να μην έφταναν όμως οι αδιανόητες καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και 1.5 χρόνο, οι εργαζόμενοι/ες στις δομές φιλοξενίας έρχονται τώρα αντιμέτωποι/ες με περικοπές προσωπικού λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Οι διοικήσεις των ΜΚΟ σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, είχαν συμφωνήσει από το 2018 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση των δομών να γίνεται με μοναδιαίο κόστος. Για να το πουμε απλά, οι ΜΚΟ πληρώνονται με το κεφάλι και η βιωσιμότητα ή μη των δομών εξαρτάται από το αν θα πιάνουν σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση τους στόχους πληρότητας των δομών. Ακριβώς όπως σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το εμπόρευμα είναι οι ανήλικοι πρόσφυγες.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που δε διστάζει να προβαίνει σε μαζικά pushbacks ακόμη και ανήλικων προσφύγων, έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάνονται οι επιχειρηματικοί στόχοι των ΜΚΟ. Στην Άρσις οι εργαζόμενοι/ες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν μετατρέπονται ποτέ σε αορίστου χρόνου ακόμη κι αν οι συνεχείς ανανεώσεις ξεπερνούν τα 5 ή 10 χρόνια συνεχόμενα. Η διοίκηση της Άρσις εκμεταλλευόμενη αυτή τη συνθήκη επισφάλειας που η ίδια επιβάλλει στο προσωπικό της, αισθάνεται σίγουρη ότι μπορεί να απολύει και να μετατρέπει από full time σε part time εργαζόμενους/ες  χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και φυσικά χωρίς αποζημίωση. Αλλά η πιο ποταπή και ξεδιάντροπη κίνηση της διοίκησης της Άρσις είναι πως το προσωπικό που απολύεται ή μετατρέπεται σε part time είναι αποκλειστικά άνθρωποι που βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Είμαστε σαφώς αντιμέτωποι λοιπόν με περικοπές προσωπικου που έχουν γίνει με μοναδικό κριτήριο την εκδίκηση της εργοδοσίας σε εργαζόμενους/ες που συνδικαλίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Επιπλέον υπάρχουν πλέον ευθείες απειλές από συντονιστές προς εργαζόμενους ότι η διοίκηση της Άρσις θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Είναι εδώ και χρόνια γνωστές σε όλους οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν γενικά στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: απλήρωτες υπερωρίες, «μπλοκάκι» αντί για ασφάλιση, αναγκαστικός «εθελοντισμός», 3μηνες συμβάσεις και ηθικοί εκβιασμοί στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας». Στο όνομα της υποτιθέμενης «κοινωνικής προσφοράς» επιτελούνται συστηματικά σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας (συνεχόμενες υπερωρίες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ή ακόμη και απλήρωτη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα), που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του εθελοντισμού. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με εκδικητικές απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις που πετάνε εργαζόμενους/ες στη φτώχεια και την ανέχεια σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και το κόστος ζωής αυξάνεται αλματωδώς.

Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δε μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ και να τους στηρίξουμε ενεργά στη δίκαιη διεκδίκησή τους. Ειδικότερα για όσους/ες εργαζόμενους/ες απολύονται ή μετατρέπονται σε part time δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσφυγές τους στα δικαστήρια. Τασσόμαστε, λοιπόν, σε κοινό μέτωπο αγώνα για την αξιοπρέπεια όλων μαςυπερασπιζόμενοι/ες συλλογικά και αποφασιστικά τα εργατικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των αφεντικών. Με όπλο μας την αλληλεγγύη οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνο/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ  ΜΕΤΑΤΡΟΠΩΝ ΣΕ PART-TIME

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20η Βραδιά Ωραίων Λέξεων στη Βυζαντινή Εκκλησία του Χορτιάτη

ΕΚΤΑΚΤΟ: Για τη Ζωή! Το κυνήγι των οροθετικών του 2012 δεν έχει τελειώσει!