Στο πάρκο της Πρωτομαγιάς

του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Τώρα που έφυγε η δεξιά από τη Θεσσαλονίκη και ξεβρόμισε ο τόπος, μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το τι πρόκειται να απογίνει ο χώρος, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ;

 Η έκταση αποτελεί περιουσία του δημοσίου και μόνο λίγα στρέμματα ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δηλαδή δημόσιος χώρος 100%, ούτε ιδιοκτήτες που ζητούν αποζημιώσεις ούτε μοναστήρια με χρυσόβουλα ούτε σουλτάνοι με φιρμάνια. Όταν το 1998 ο Βενιζέλος (ο νεότερος) έριξε την ιδέα η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει την παγκόσμια ΕXPO, άρχισαν να τρέχουν τα σχέδια για τη μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου είτε στα ανατολικά είτε στα δυτικά της πόλης. Τελικά έκατσε στα δυτικά (σε έκταση του ΤΕΙ), αλλά δεν έκατσε η ΕXPO, οπότε η συζήτηση έμεινε σε φιλολογικό επίπεδο. Πάντως όλοι, αριστεροί και δεξιοί, πιστοί και άπιστοι, χορτάτοι και πεινασμένοι, ψηλοί και κοντοί, στρέιτ και γκέι, τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής του χώρου της ΔΕΘ σε ένα μεγάλο πάρκο με ψηλό πράσινο, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο -για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες- η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Ως εδώ ας πούμε όλα καλά.

Παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2006 ο τότε πρόεδρος της ΔΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτη για τη δημιουργία νέου εκθεσιακού, συνεδριακού και εμπορικού κέντρου στον υφιστάμενο χώρο. Θα θυμάστε ότι υπήρξε εμπλοκή και του Καλατράβα, που πρότεινε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ένα τεράστιο μεταλλικό χέρι θα έβγαινε μέσα από τη θάλασσα και θα μούντζωνε τη Θεσσαλονίκη. Αν και στο κόλπο ήταν μέσα κατά έναν τρόπο η δεξιά διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, τελικά άπαντες -και η δεξιά διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης- απέρριψαν τα σχέδια Μπακατσέλου και επέμειναν για τη δημιουργία πάρκου ψηλού πρασίνου. Άπαντες πλην ενός, του Γιάννη Μπουτάρη, που ετοιμαζόταν τότε να δώσει τη μάχη των δημοτικών εκλογών, για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη”. Ένα το κρατούμενο.
Το Σεπτέμβριο του 2008 μέσα στον όλο χαμό με το Βατοπέδι ο Καραμανλής (ο νεότερος) δεσμεύτηκε ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μετατραπούν σε “μητροπολιτικό κέντρο”… Την πατάτα(;) του πρωθυπουργού την κατάλαβαν λίγοι, που αναζήτησαν το γραπτό κείμενο της ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ και διαπίστωσαν πως άλλο πράγμα έπρεπε να πει ο Καραμανλής: “μητροπολιτικό πάρκο”. Οι συνεργάτες του έδωσαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις και το θέμα έληξε εκεί. Ή μήπως όχι;
Πέρυσι που ο λαός έδιωξε τη δεξιά από την κυβέρνηση και στη χώρα άρχισε η παλινόρθωση του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, άρχισε πάλι η συζήτηση για τη ΔΕΘ και πριν από μερικούς μήνες, παραμονές των δημοτικών εκλογών, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για μελέτη αξιοποίησης του χώρου στο κέντρο της πόλης, παράλληλα με τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο. Ο διαγωνισμός για διάφορους λόγους, όπως ο ανασχηματισμός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και το μπέρδεμα που υπάρχει με τα διαφορετικά οράματα που βλέπουν για τη Θεσσαλονίκη οι σύντροφοι Γερουλάνος, Ρέππας και Μπιρμπίλη, βρέθηκε στα αζήτητα, όμως έκανε πολύ ξεκάθαρες τις προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΘ. Το δίλημμα πάει κάπως έτσι: “Να κάνουμε καινούργιο συνεδριακό κέντρο για τουλάχιστον 5.000 συνέδρους, με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ημιυπόγειο εκθεσιακό κέντρο και υπόγειο πάρκιγκ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ή να τρέχουμε στα χωράφια της Θέρμης;”. Παράλληλα από τοπικά στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου άρχισε το μπίρι μπίρι σχετικά με το ότι τα πάρκα δεν φέρνουν λεφτά, ενώ η χώρα χρειάζεται λεφτά, ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας. Αντίθετα τα συνεδριακά κέντρα φέρνουν λεφτά…
Φυσικά αυτά που συζητάμε εμείς σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα συζήτησαν χθες άλλοι στην Αθήνα. Έτσι και με τη ΔΕΘ το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό μελετητικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες στην Αθήνα, που το αντιμετωπίζουν περίπου όπως αυτό της διπλής “ανάπλασης” Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας. Το παράξενο (εντός ή εκτός εισαγωγικών) είναι ότι για το θέμα της ΔΕΘ δεν ακούστηκε κουβέντα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Εντάξει, κάτι μισόλογα ακούστηκαν μέσα στο γενικό μπλα, μπλα, μπλα αλλά τίποτα το σοβαρό. Προφανώς δεν ήταν όλοι συνεννοημένοι. Προφανώς η “από εδώ πλευρά” και οι άνθρωποί της που μπλεχτήκαν με τις δημοτικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με σχέδια για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που στόχο έχουν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος δημόσιου χώρου. Προφανώς βέβαια η “από εδώ πλευρά” επιμένει να ζει από τα, πολιτικά, έτοιμα και να μην ανοίγει νέους, δύσκολους δρόμους. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος άνθρωπος που από το 2005 στηρίζει το σχέδιο για νέο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο -και όχι για πάρκο- στο κέντρο της πόλης εκλέχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Κάποιοι σωστά θα πουν “ποια ΔΕΘ και ποιο πάρκο;”, αφού η οικονομική κρίση ισοπεδώνει την κοινωνία και πολύ σύντομα πάρα πολλοί συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχουν να φάνε. Πράγματι πάμε σε καταστάσεις με μεγάλα συσσίτια. Ας γίνονται όμως στα δύσκολα χρόνια που έρχονται και ας είναι σαν γιορτές, τις ημέρες που θα έχει ήλιο, στο καταπράσινο πάρκο της Πρωτομαγιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατά συρροήν τραμπούκοι αστυνομικοί

Στάση εργασίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση – Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη