Στο Άσυλο

Γεύσεις και μυρωδιές.
Bar και σκηνές.
Πεζόδρομοι και σοκάκια.
Επόμενη στάση…στην άλλη Θεσσαλονίκη.

Η στήλη αυτή έρχεται να φτιάξει ένα ψηφιδωτό των γωνιών αυτής της πόλης που μας αρέσουν και ταυτόχρονα προσδοκά να είναι η αφορμή για να γνωρίσουμε και άλλες τέτοιες στο μέλλον.

Την ευθύνη να σας προτείνουμε δεν αναλαμβάνουμε, όμως σίγουρα κάπου εκεί θα μας πετύχετε σας διαβεβαιώνουμε. Στην δικιά μας, άλλη Θεσσαλονίκη.

Γράφει η Κατερίνα Μπακιρτζή

Το όμορφο ουζερί που βρίσκεται στις αρχές της Ευαγγελλίστριας γνώρισα στα πρώτα έτη της φοιτητικής μου ζωής στην Θεσσαλονίκη.

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το όνομα του δεν θα σχετίζονταν με το πανεπιστημιακό άσυλο. Άλλωστε πάντα ήταν στις προτιμήσεις του αριστερού και προοδευτικού κοινού της πόλης που αναζητούσε μια ανάσα δροσιάς και «παλιάς» Θεσσαλονίκης στο «μπουκωμένο» κέντρο της πόλης. Φοιτητές που έχουν ανακαλύψει τον όμορφο χώρο και το καλό, φθηνό κρασί κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου, 50ρηδες θαμώνες του μαγαζιού που προτιμούν αυτές, τις άλλες γωνιές στην πόλη γιατί τους θυμίζει κάτι από τα παλιά.

Όμως όπως διηγείται ο Δημήτρης (Τάκης) Γάκης όταν κάποιος τον ρωτήσει, το άσυλο πήρε το όνομα του όταν έγινε καταφύγιο για έναν καταζητούμενο.

Το 1978 στο ουζερί γίνονταν επισκευές για να λειτουργήσει, όταν ένας κρατούμενος βρήκε καταφύγιο μετά από την απόδραση του από τον Άγιο Δημήτριο όπου και νοσηλευόταν. Ο δραπέτης που βρισκόταν στην φυλακή για χρέη λίγων χιλιάδων δραχμών βρήκε καταφύγιο σε ένα δέντρο δίπλα στο μαγαζί. Το κηνυγητό από την αστυνομία διήρκησε μερικές ώρες όμως κανένας από το ουζερί δεν πρόδωσε τον ηλικωμένο άνδρα. Μόλις η κατάσταση ηρέμησε ο άνδρας βγήκε από την κρυψώνα και ευχαρίστησε τους ανθρώπους του μαγαζιου όπως χαρακτηριστικά είπε για «το άσυλο που μου δώσατε». Τότε κάποιος πήρε μπογιά και έγραψε στον τοίχο «Το άσυλο».

Από τότε όταν φτιάχνει ο καιρός το ουζερί γίνεται «το άσυλο» ανθρώπων όλων των ηλικιών. Η καταπράσινη αυλή του γεμίζει από κόσμο και νιώθεις πως βρίσκεσαι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης.

Παρότι το Άσυλο κερδίζει κυριώς από τον πανέμορφο χώρο και την ιστορία του, θα πιείς και θα φας σε καλές τιμές. Μας άρεσαν ιδιαίτερα το χωριάτικο λουκάνικο και τα κεφτεδάκια ενώ πολύ ωραία και η ψητή μελιτζάνα. Στα συν του οι πολύ καλές τιμές.

INFO: Το Άσυλο είναι ανοιχτό κάθε μέρα(εκτός Κυριακής)  και όλο τον χρόνο από τις 21.00 και βρίσκεται Πανεπιστημίου 2. Τηλέφωνο 2310201973

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οσμές Σόιμπλε. Του Θανάση Καρτερού

Κοινωνικό φροντιστήριο στη Θεσσαλονίκη