in ,

Στις Σκουριές οι κάτοικοι της Χαλκιδικής για την φωτογραφική (ν)τροπολογία στο ν/σ για τα δάση

Στις Σκουριές οι κάτοικοι της Χαλκιδικής για την φωτογραφική (ν)τροπολογία στο ν/σ για τα δάση

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σκουριές από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα φανάρια της Ιερισσού και ανέβηκαν στο βουνόόπου και απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι την εμφάνισή τους έκαναν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν περιμετρικά των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Συγκεκριμένα μία διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισε την είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ενώ ακόμη μία κλούβα των ΜΑΤ βρέθηκε πίσω από τους συγκεντρωμένους περικυκλώνοντάς τους. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη σύλληψη των υπευθύνων της ελληνικός χρυσός καθώς οι εργασίες δόμησης στο χώρο όπως λένε είναι παράνομες και χωρίς άδειες (πρόκειται για τις εργασίες που νομιμοποιεί η φωτογραφική τροπολογία) αλλά και του διοικητή της ΕΛ.ΑΣ για παράβαση καθήκοντος αφού δεν έχει προχωρήσει στις εν λόγω συλλήψεις.

Στη ατμόσφαιρα επικράτησε ένταση και οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και τη καταστροφή του δάσους και τραγούδησαν το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού, υπερασπιζόμενοι για ακόμη μία φορά τον τόπο αλλά και την ίδια τους τη ζωή απαιτούν να αποσυρθεί/ καταψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και να σταματήσουν άμεσα οι περιβαλλοντοκτόνες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός.

Η φωτογραφική τροπολογία

Νομιμοποιεί όλες τις παράνομες εργασίες και τα αυθαίρετα κτίσματα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές η κυβέρνηση με σκανδαλώδη τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα δάση. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου, μετά από καταγγελίες κατοίκων και με την παράλληλη δημοσοποίηση εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη διοίκηση) αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές και ειδικότερα οι εργασίες εγκατάστασης ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου είναι εντελώς….χωρίς άδεια, δηλαδή το υπό κατασκευή εργοστάσιο είναι εντελώς αυθαίρετο.

Στον χώρο όπου η εταιρεία σκοπεύει στο κτίσιμο ενός εργοστασίου 37 μέτρων και μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας στην περιοχή στα πλαίσια των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων . Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιούνταν είναι παράνομες η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς με συνέπεια την καθολική αποψίλωση της έκτασης και μια ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Όλες αυτές τις εργασίες, παρά το γεγονός ότι συνιστούσαν εργασίας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθούσε να τις “χωρέσει” στην άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που είχε πάρει καθώς δεν διέθετε ειδική άδεια δόμησης (Να σημειωθεί ότι ο φάκελος με την μελέτη είχε επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΠΚΜ τον Ιούλιο του 2013 και από τότε δεν είχε υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόφαση αυτή).

Την παρανομία αυτή και την απουσία άδειας έρχεται να νομιμοποιήσει η τροπολογία αυτή στο νομοσχέδιο με τα δάση αναφέροντας ότι η έγκριση εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συνιστά αυτόματα έγκριση δόμησης. Ουσιαστικά η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες δόμησης χωρίς να πάρει την ειδική αυτή άδεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, οτιδήποτε αφορά ζητήματα δόμησης σε μεταλλευτικές δραστηριότητες θα εγκρίνεται πλέον από το ΥΠΕΚΑ και όχι από την αρμόδια πολεδομική υπηρεσία της περιοχής. Η κυβέρνηση αφαιρεί τις αρμοδιότητες από πολύ σημαντικές υπηρεσίες που έκαναν στο παρελθόν τους απαραίτητους ελέγχους στις περιβαλλοντικές μελέτες πριν εγκρίνουν άδειες και οι οποίες πλέον θα δίνονται απλόχερα στους καταπατητές δασικών εκτάσεων με μία απόφαση Υπουργού.

Η κυβέρνηση λύνει έτσι τα χέρια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και ότιδήποτε ήταν ως τώρα παράνομο το διορθώνει νομιμοποιώντας κάθε τύπου αυθαιρεσία που έχει γίνει και θα γίνει στο μέλλον. Παράλληλα ανοίγει τον δρόμο στους υπόλοιπους επίδοξους επενδυτές -καταπατητές δασών να αυθαιρετήσουν ελεύθερα στα δάση μετατρέποντας την αυθαιρεσία σε νομολογία!

Αξίζει να αναφερθεί το σημείο εκείνο της τροπολογίας όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αυθαίρετων κτισμάτων στις Σκουριές:

“Για τα πρόχειρα καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών” σημειώνεται στην εν λόγω τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ by alterthessgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η κοινωνική κατασκευή της παραλίας και οι συνέπειες της επερχόµενης ιδιωτικοποίησης της

2o camping Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ