…στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

…στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Γεύσεις και μυρωδιές.
Μπαρ και σκηνές.
Πεζόδρομοι και σοκάκια.
Επόμενη στάση…στην άλλη Θεσσαλονίκη.

Η στήλη αυτή έρχεται να φτιάξει ένα ψηφιδωτό των γωνιών αυτής της πόλης που μας αρέσουν και ταυτόχρονα προσδοκά να είναι η αφορμή για να γνωρίσουμε και άλλες τέτοιες στο μέλλον.
Την ευθύνη να σας προτείνουμε δεν αναλαμβάνουμε, όμως σίγουρα κάπου εκεί θα μας πετύχετε σας διαβεβαιώνουμε. Στην δικιά μας, άλλη Θεσσαλονίκη.

Γράφει η Κατερίνα Μπακιρτζή

Ένας νέος χώρος άνοιξε στο κέντρο της πόλης από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι ένα νέο βιβλιοπωλείο στην Σβώλου, όπου εξαρχής σου τραβά το βλέμμα η όμορφη διακόσμηση και η βιτρίνα του.

Το όνομα προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Στρατή Τσίρκα, όμως όπως λένε οι δημιουργοί του – σε αντίθεση με τον συγγραφέα-  για αυτούς έχει μια θετική αύρα. Πρόκειται για πολιτείες που δεν θέλουν να κυβερνηθούν.

Είναι ένα νεό εγχείρημα που προστίθεται στο παζλ της συνεργατικής και συνεταιριστικής οικονομίας με παράδειγμά του τις εκδόσεις των συναδέλφων. Όπως λένε οι δημιουργοί του που ήταν νέοι άνεργοι και απολυμένοι που εργάστηκαν στο χώρο του βιβλίου, είναι μια επιλογή βιοπορισμού με όσο πιο ποιοτικούς όρους εργασίας γίνεται. Είναι και μια διαπαιδαγωγήση για μια άλλη κοινωνία.

Οι δημιουργοί των Ακυβέρνητων Πολιτειών δεν βλέπουν το βιβλίο ως εμπόρευμα και για αυτό προσπαθούν να μειώνουν όσο είναι δυνατό τις τιμές ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν και το χώρο στους αναγνώστες καθώς σκοπεύουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις με τις οποίες οι αναγνώστες θα έρχονται σε επαφή με τους συντελεστές των βιβλίων.

Οι εκδόσεις που διανέμουν είναι περισσότερο πολιτικού αλλά και λογοτεχνικού προσανατολισμού, ενώ μπορεί κάποιος να βρει πληθώρα μικρών εκδοτικών οίκων που δύσκολα θα εντοπίσει αλλού, αλλά και σπάνιους τίτλους ποιοτικών, «εναλλακτικών» και παλαιότερων εκδοτικών οίκων.

Το βιβλιοπωλείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προσφέρει και καφέ ώστε να μπορείς να κάθεσαι στα τραπεζάκια του και να «χαζεύεις» τα ράφια και τα βιβλία του.

Πριν λίγες μέρες που επισκέφθηκα τον χώρο εντύπωση μου έκανε πως είναι ίσως το μοναδικό βιβλιοπωλείο στη πόλη που κοιτώντας τα ράφια του εντόπισα βιβλία που έχω διαβάσει αλλά και κυρίως βιβλία που κατα καιρούς ήθελα να διαβάσω ενώ λίγο μετά χάνονταν στη λήθη της καθημερινότητας μου. Οι επιλογές τους στοχευμένες ώστε να σου δημιουργεί έναν «οδηγό» για βιβλία που σίγουρα κάποια στιγμή έχεις σκεφτεί ή πει ότι θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις αλλά και για νέες κυκλοφορίες που περίμενες.

Εν κατακλείδι μια πολύ καλή «νέα κυκλοφορία» στο χώρο του βιβλίου στην πόλη.

INFO: Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες λειτουργούν και σαν ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στην διεύθυνση http://bibliopoleio.org./ ενώ το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην Αλεξάνδρου Σβώλου 28.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι χειμώνας για το παραμύθι του Σαμαρά. Του Παναγιώτη Κάτσικα

Ούτε μία μέρα κλεμμένη. Ούτε μία αργία χαμένη