in

Στις 12 Οκτώβρη συνεχίζεται η δίκη του καθηγητή Μαιευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Στις 12 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του μαιευτήρα γυναικολόγου και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του τμήματος. Στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα μετά από τρεις αναβολές, κατέθεσαν όλες οι παθούσες φοιτήτριες στο Τμήμα Μαιευτικής αλλά και άλλες που ως πελάτισσες είχαν την ατυχία να βιώσουν την τραυματική εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τις καταγγελίες ο καθηγητής αφού εξαπάτησε τις φοιτήτριές του καλώντας τες στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση της Εισαγγελέα που επέμενε να ρωτάει τις παθούσες για ποιο λόγο δεν κατήγγειλαν αμέσως μετά το συμβάν την πρακτική του καθηγητή στον Ιατρικό Σύλλογο και την Αστυνομία. Οι πρώην φοιτήτριες αναγκάστηκαν να εξηγήσουν την κυριαρχία του φόβου μέσα τους για πολλά χρόνια, πως οι περισσότερες πίστευαν ότι ήταν οι μόνες που είχαν βιώσει μια τέτοια τραυματική εμπειρία, αλλά και το ότι ο καθηγητής εκμεταλλεύτηκε την εξουσία που είχε από τη θέση του για να αποσπάσει τη σιωπή τους.

Μόνο όταν άρχισαν μεταξύ τους να εκμυστηρεύονται το βίωμά τους ανακάλυψαν ότι παρά πολλές πρώην φοιτήτριες έχουν δεχθεί την παρενόχληση του καθηγητή.

Εξοργιστικό είναι ότι ο καθηγητής, που κατηγορείται για κατάχρηση της θέσης του και πρόκληση ασελγών πράξεων σε βάρος φοιτητριών κατά τη γυναικολογική τους εξέταση στο ιατρείο του, συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο ενώ η υπόθεση του πειθαρχικού του και της προσωρινής απόφασης αναστολής εργασίας τους παραμένει παγωμένη με ευθύνη της Υπουργού Παιδείας.

Έτσι, ο καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι συστηματικά προέβαινε σε πράξεις παρενόχλησης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταγγέλλουσες φοιτήτριες πραγματοποίησαν έξω από τα δικαστήρια φεμινιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και φοιτητικά σχήματα από το ΔΙ.ΠΑ.Ε καθώς και πολιτικές οργανώσεις .

«Επειδή η δικαίωσή τους θα μας δώσει νέα ορμή να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο σεξισμό και θα τροφοδοτήσει τις νέες νίκες μας απέναντι στο σύστημα που τον τρέφει» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη.

«Είναι εξοργιστικό, ακόμα και αφού έχουν ανοίξει τα στόματα, μετά τη δραστηριότητα και του ίδιου του Συλλόγου, να συνεχίζει να διδάσκει στο τμήμα, να αρνείται τις κατηγορίες προσβάλλοντας τις καταγγέλλουσες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας συλλογικά πλάι στο πλευρό κάθε γυναίκας εναντίον κάθε καταναγκασμού, καλώντας τη δικαιοσύνη να πάρει τώρα καταδικαστική απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβαίνουν αλλά τέτοια περιστατικά . Οι φοιτητές και φοιτήτριες, οι νέες και νέοι σήμερα, δεν μπορούν να συμβιβάζονται με την εκμετάλλευση , που γεννά περιστατικά βίας και ο μόνος τρόπος είναι να χτίζουμε ασπίδα προστασίας μέσα από συλλογική διεκδίκηση και οργάνωση στους συλλόγους και τα σωματεία μας. Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας» αναφέρει το προσωρινό Δ.Σ. των Σχολών Επιστημών Υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε ανακοίνωσή του.

Φοιτήτριες του νεοιδρυθέντος συλλόγου συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης  στα δικαστήρια ανανεώνοντας του ραντεβού για τις 12 Οκτωβρίου, όπου θα συνεχιστεί η δίκη με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ξεκίνησε η δίκη του καθηγητή μαιευτικής που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Στάση εργασίας ενάντια στο σχέδιο νόμου που αφαιρεί αρμοδιότητες απο το ΥΜΑΘ