in , , ,

Στις 12.00 στο Λευκό Πύργο η αντιπολεμική διαδήλωση στα πλαίσια πανελλαδικών δράσεων

Αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές και αντιμιλιταριστικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σε συγκέντρωση στις 12.00 στο Λευκό Πύργο, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση.

Την ίδια στιγμή η πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη: στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής, αύξηση της θητείας, παρουσία όλο και περισσότερων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή, δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και προσλήψεις στρατιωτικών τη στιγμή που οι ανάγκες σε σχολεία και νοσοκομεία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Στο κοινό κάλεσμα Πολιτικών και Κοινωνικών οργανώσεων/ συλλογικοτήτων Εργαζομένων – Νεολαίας σημειώνεται:

«Ο ερχομός του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ, αυτής της τερατώδους φονικής μηχανής των ΗΠΑ, στη Σούδα, η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τα αμερικάνικα σχέδια για εγκατάσταση νέων πυρηνικών στην Ελλάδα, που παρουσιάζεται μάλιστα και ως «ευκαιρία», οι σχεδόν καθημερινές πολεμικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και των σιωνιστών φονιάδων του Ισραήλ, αλλά και αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Μεσόγειο, Ασία και Αφρική μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να εμπνέουν στο λαό και τη νεολαία. Γιατί αποτελούν μερικά μόνο δείγματα της προετοιμασίας ενός νέου γύρου φονικών επεμβάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημαίνουν νέα κύματα βομβαρδισμών, ισοπέδωσης και καταστροφών. Σημαίνουν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής, εκατόμβες νεκρών, νέα κύματα προσφυγιάς, πόνου και δυστυχίας.

Εκεί οδηγούν οι δραματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Νέα, πιο επικίνδυνα δεδομένα διαμορφώνονται στην περιοχή, την ώρα που η ντόπια άρχουσα τάξη υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον του λαού και της νεολαίας, αποζητά έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. Ρόλο που προσδοκά να αναβαθμίσει τη θέση της και στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την τουρκική αστική τάξη. Στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, φρουρώντας με φράκτες και σκάφη την αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να το πετύχει αυτό, έχει παραδώσει άνευ όρων τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων και σε προσλήψεις χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού και της νεολαίας που στενάζουν από τις συνέπειες της φονικής πανδημίας, αλλά και τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Πρόκειται για πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια του «έργου» και με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, όπως και των εθνικιστών της Ελληνικής Λύσης».

Η Διεθνιστική Κίνηση Antiwar τονίζει μέσα σε άλλα:

«Ας ξεκινήσουμε με μία βασική διαπίστωση: Το νέο νομοσχέδιο για για τον ελληνικό στρατό και τη θητεία, δεν αυξάνει απλά την περίοδο στράτευσης. Αποτυπώνει την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ελληνικού κράτους απέναντι στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς του εχθρούς, κυρίως απέναντι στις “ασύμμετρες” απειλές απέναντι στις οποίες οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν είναι τόσο προετοιμασμένοι όσο θα ήθελαν-ειδικά μετά τα γεγονότα του Έβρου και του υβριδικού πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας στις πλάτες των μεταναστών/στριών.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ενισχύει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην παραμεθόριο και στην Κύπρο, ωθώντας τους πιο φτωχούς που δεν έχουν σπουδάσει κάτι “χρήσιμο” για τον ΕΣ ή τους 18ρηδες να κάνουν 9μηνη θητεία στις περιοχές αυτές, ενώ οι πιο μορφωμένοι και σε οικονομικά καλύτερη θέση μπορούν να αναλάβουν στρατιωτικές υπηρεσίες που απαιτούν άλλο μορφωτικό κεφάλαιο και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μένοντας στην ΑΘήνα και κάνοντας θητεία για 12 μήνες. Έτσι διαμορφώνεται ένας στρατιωτικός μηχανισμός πιο ταξικός, κατασταλτικός και επιθετικός στα περιφερειακά σύνορα απέναντι σε μετανάστες/στριες και την Τουρκία, με το πιο επιστημονικό του δυναμικό στο κέντρο.

Όμως αυτή δεν είναι μια λογική που έφερε για πρώτη φορά η Ν.Δ. Πολιτικά μια τέτοιου τύπου αναδιάρθρωση του στρατού είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσω του πολιτικού του λόγου, όπου υποσχόταν εκσυγχρονισμό με λιγότερα βύσματα, λιγότερες προσλήψεις ΕΠΟΠ και ενισχύοντας με φαντάρους τα σύνορα και τα νησιά, είτε στην πράξη, πραγματοποιώντας μαζικές μεταθέσεις από την Αθήνα στην παραμεθόριο. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι το κράτος έχει συνέχεια στην ολοκλήρωσή του στρατού ως μία πολεμική μηχανή φύλακα των μεγάλων συμφερόντων, καταστολής και μιλιταρισμού».

Με αναφορά στον Μπρεχτ το κάλεσμα της Συλλογικότητας αναρχικών από τα ανατολικά η οποία αναφέρει: 

«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Πόλεμος και ειρήνη είναι δύο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους

καθώς ο γιος από τη μάνα.
Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά.
Ο πόλεμός τους σκοτώνει

ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.”
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου

Τη στιγμή αυτή που οι διακρατικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, τόσο στη γειτονιά μας με την αναβάθμιση της πολεμικής προετοιμασίας, όσο και παγκοσμίως με την αναθέρμανση της ουκρανικής/νατοϊκής επιθετικότητας στην Κριμαία και το Ντονμπάς, τις εκατέρωθεν επιθέσεις σε πλοία ισραηλινών και ιρανικών συμφερόντων, την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της αναδυόμενης υπερδύναμης Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Σαχέλ της Αφρικής (με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων) και ακόμα ένα διαφαινόμενο πόλεμο διά αντιπροσώπων, είναι ανάγκη και μονόδρομος για την εκμεταλλευόμενη τάξη να αντιληφθούμε τον ταξικό πόλεμο ως τον τελευταίο πόλεμο. Να αγωνιστούμε και να οργανωθούμε συλλογικά και να συνδέσουμε όλους τους επιμέρους αγώνες σε μια κοινή απελευθερωτική προοπτική που θα στοχεύει στην καταστροφή κράτους και κεφαλαίου. Να τολμήσουμε να νικήσουμε για να ζήσουμε εμείς και οι επόμενοι σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης. Χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και λεηλασία της φύσης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Χωρίς κράτη και καπιταλισμό, χωρίς έθνη και σύνορα, πολέμους και φτώχεια».

Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) σημειώνει πως «ο εχθρός είναι εδώ: Μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ΝΑΤΟ» καθώς «είναι εχθροί της εργατικής τάξης και του λαού, είναι αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια υγεία και έδιναν παράλληλα μεγάλα κονδύλια για στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και ακόμα και σήμερα, εν μέσω διαχείρισης για τον Covid-19, προτιμούν να δίνουν χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές και για εξοπλισμό της αστυνομίας, αντί για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα υγείας και για τεχνικό εξοπλισμό. Είναι οι ίδιοι που έχουν βουλιάξει στην ανασφάλεια τους φτωχούς, τους εργαζόμενους, το λαό με τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια και με τα καινούργια που θα περάσουν fast track, λόγω συγκυρίας, θα φέρουν νέες περικοπές μισθών και χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που φοροαπαλλάσουν τους κεφαλαιοκράτες των καναλιών γιατί πάντα είναι οι πιστοί τους σύμμαχοι στην εκστρατεία διάχυσης της καπιταλιστικής προπαγάνδας. Είναι οι ίδιοι που στιβάζουν ανθρώπους σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, με απουσία υγειονομικής περίθαλψης. Είναι οι ίδιοι που κλείνανε τα σύνορα και πυροβολούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, βουλιάζανε βάρκες, καλώντας παράλληλα σε εθνικιστικό συναγερμό, με το φασιστικό και ακροδεξιό εσμό να ξαναβγαίνει από τις τρύπες του. Είναι εν τέλει αυτοί που έχουν αιματοκυλίσει τον κόσμο με τους πολέμους, τις επεμβάσεις, τα εμπάργκο και είναι υπεύθυνοι για το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται, από την όξυνση της κρίσης του συστήματος. Αυτοί ήταν, είναι και θα είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες των λαων, ο ιμπεριαλισμός, το κεφάλαιο και το κράτος τους».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να αγωνιστεί για:

– Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το μέτρο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Αγώνας για μείωσή της και για πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στους φαντάρους. Καμία σκέψη για θητεία από τα 18!

– Όχι στα νέα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα και τις μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και αξιωματικών – κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

– Έξω οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ, όχι στη «στρατηγική συμμαχία» με ΗΠΑ και τους πολεμικούς άξονες με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα κλπ. Καμιά συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

– Όχι στον ανταγωνισμό και στην πολεμική προετοιμασία για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και δρόμους μεταφοράς – αγώνας για την ειρήνη των λαών ενάντια στα συμφέροντα και τον πόλεμο κεφαλαίου και πολυεθνικών.

Συμμετέχουμε και καλούμε στην αντιπολεμική – αντιμιλιταριστική – αντιιμπεριαλιστική ημέρα δράσης στις 17/4/2021.

Τέλος η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας γράφει στην ανακοίνωσή της:

«Η πολεμοκάπηλη εξωτερική πολιτική μεταφράζεται στο εσωτερικό σε φτώχεια, καταστολή και αντιδημοκρατική αναδίπλωση. Τα εξοπλιστικά προγράμματα με τα νέα πολεμικά αεροπλάνα, τις φρεγάτες, τα ελικόπτερα κ.ά. μετριούνται σε περισσότερους θανάτους λόγω έλλειψης ΜΕΘ, λιγότερα σχολεία και πανεπιστήμια, χαμηλότερους μισθούς και φτώχεια, όχι για την «υπεράσπιση της πατρίδας», αλλά για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας καπιταλιστών. Για να επιβληθεί αυτή η ατζέντα επιχειρούν να τσακιστεί κάθε ταξική αντίσταση και αγώνας. Γι’ αυτό χτυπιούνται οι εργατικές οργανώσεις και τα σωματεία, ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις, βάζουν αστυνομία στα πανεπιστήμια, αυξάνουν την στρατιωτική θητεία, καταργούνται συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιβάλουν λογοκρισία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πρωτοβουλία Ταξιαρχιωτών για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση: «Κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα»

Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: «Επιθέσεις και απειλές ακραίων στοιχείων στο 1ο Λύκειο Ευόσμου»