Στην τελική ευθεία το Ασφαλιστικό- Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον ΠτΔ ενόψει των διαπραγματεύσεων

Στην τελική ευθεία το Ασφαλιστικό- Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον ΠτΔ ενόψει των διαπραγματεύσεων

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημέρωσε σήμερα Δευτέρα, ο υπουργος Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στο Μαξίμου η πρόταση του υπουργού Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του υποδεχόμενος τον κ. Κατρούγκαλο έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού δικαίου και είναι πυλώνας των ευρωπαϊκών αρχών επομένως οι λύσεις που θα προκύψουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης. Ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι το σχέδιο του ασφαλιστικού είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν εστάλη μεταφρασμένο.

«Το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Στις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στις εισφορές, οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι κάτω από τις εισφορές που έχουν καταβάλει τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι. Τα ισοδύναμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό αυτό το πρίσμα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος εκφράζοντας  την ελπίδα να γίνουν κατανοητές από τους εταίρους οι θέσεις της κυβέρνησης και οι θυσίες του λαού.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ε.Ε. και μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις θα πρέπει να μπει ένα φρένο.

Ανέφερε δε ότι από αύριο ξεκινά μία σκληρή διαπραγμάτευση και κάλεσε όλους να έχουν μία στάση που να αντακλά αυτό που θέλει η κοινωνία: Να μην υπάρχουν μειώσεις.

«Μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο στην κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με έναν δίκαιο κοινωνικά τρόπο, με εξορθολογισμό, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις» εκτίμησε ο υπουργός και χαρακτήρισε το ζήτημα εθνικό και γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση. 

 

Γ. Πλακιωτάκης: Λέμε «όχι» σε οποιαδήποτε μείωση συντάξεων

Η Νέα Δημοκρατία θα μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και θα τοποθετηθεί επισήμως, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, υπενθυμίζοντας όμως ότι έχει καταστήσει σαφές πως τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σημείωσε ότι έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που έχει η Ν.Δ. προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «το μόνο που ψάχνει το τελευταίο διάστημα είναι μια συναίνεση στο λάθος».

Β. Λεβέντης: Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό

Δεν θα στηρίξει το ασφαλιστικό η Ένωση Κεντρώων καθώς μετά την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.

«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει το ν/σ για το ασφαλιστικό

Την πρόθεση του ΚΚΕ να αντιπαλέψει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Στ. Θεοδωράκης: Να μην μας υπολογίζουν στις δημόσιες σχέσεις για το Ασφαλιστικό

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, εκτιμώντας ότι «οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους». Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται στα Ιωάννινα για εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου και με τον κ.Κατρούγκαλο θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Σε δήλωσή του για το θέμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει: «Βρήκε, λοιπόν, η κυβέρνηση τη λύση για το ασφαλιστικό και αυτές τις ώρες την στέλνει -αν δεν την έχει στείλει ήδη -στην «τρόικα» για έγκριση. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόταση της κυβέρνησης.

» Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους. Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους.

» Μόνο χειραψίες, αλληλοκατανόηση και κρύα χαμόγελα. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης. Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση, ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

» Δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις ‘έτσι χωρίς πρόγραμμα’ επειδή οι τύποι το επιβάλλουν. Ήμασταν και είμαστε παρόντες για τα σημαντικά. Να συνεννοηθούμε πως θα σωθεί η χώρα. Όχι να συνεννοηθούμε πως θα είναι το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του πολιτικού συστήματος. Στα θεάματα, λοιπόν, και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν.»

Φώφη Γεννηματά: Όχι στην μείωση των συντάξεων -Ναι στις αποκρατικοποιήσεις

Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών και αντιπρότεινε την αύξηση των πόρων μέσα από αποκρατικοποιήσεις: «Στο Προεδρικό Μέγαρο o Πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε: ΟΧΙ στην μείωση των συντάξεων ΟΧΙ στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε: ΝΑΙ στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη στάση μας. Οφείλουν επιτέλους να διαπραγματευτούν σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας. Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά επι της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στην Βουλή».

Οι 3 άξονες του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός  Εργασίας επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, διότι ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις. Έτσι, η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο, ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου) αποτελεί  προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση. Δήλωσε δε βέβαιος ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα υπερψηφίσουν «μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τρεις βασικούς  άξονες:

• Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει – πριν από την κρίση, ακόμη-  να είναι οικονομικά βιώσιμο. Θεσπίζει ενιαίους  κανόνες για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

• Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις, ιδίως τις μικρές, διαιωνίζοντας τα κενά του σημερινού συστήματος.

• Τρίτον, επιχειρεί  να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ο κ. Κατρούγκαλος διατύπωσε και πάλι την κυβερνητική θέση ότι  η αποτροπή μειώσεων στις κύριες συντάξεις είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό, όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα – ανύπαρκτα σήμερα, λόγω και του PSI- αποθεματικά.

Ανέφερε  δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με γνώμονα το πραγματικό εισόδημα και όχι αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Για την εθνική σύνταξη, είπε ότι θα καταβάλλεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67,  ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Θα είναι  ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος,  η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Photo Credit: Menelaos Myrillas/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κολυμπώντας στην ανασφάλεια και αναζητώντας άγκυρα. Του Ζύγκμουντ Μπάουμαν

Τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας