Να γίνουν εγγυητές-τριες του νερού ως δημόσιου αγαθού κάλεσε τους πολίτες η διοργανωτική επιτροπή της μεγάλης συναυλίας με σύνθημα «Υπερασπίσου το νερό» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου στην πλατεία Αριστοτέλους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.
«Με τη συναυλία αυτή θέλουμε να δημιουργηθεί μια συμμαχία στην πόλη που θα συνεχίσει τον αγώνα έτσι ώστε το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό και να μη δοθεί σε ιδιώτες» δήλωσαν μέλη τη διοργανωτικής επιτροπή της συναυλίας υπενθυμίζοντας ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων έρχεται να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που το προστατεύουν απέναντι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση.
Τη συναυλία της Κυριακής διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος ενώ σε αυτή ενώνουν τις φωνές τους η Φωτεινή Βελεσιώτου, το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Στο πλευρό τους βρίσκεται πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά στο μεγάλο αυτό γεγονός της πόλης.
Το ιστορικό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι μεγάλο και ξεκινάει από το 2008 όταν πουλήθηκε το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ και το management. Το 2014 επιχειρήθηκε να δοθεί το 51% και το managementτης εταιρείας ύδρευσης, πράγμα που προκάλεσε έναν τεράστιο ξεσηκωμό στη Θεσσαλονίκη.
«Mε το δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου του 2014 και το «ΌΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση εκφράστηκε η βούληση των πολιτών ενώ μια εβδομάδα μετά ήρθε η απόφαση από το ΣτΕ (μετά από προσφυγή πολιτών κατά της μεταφοράς της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ) που έκρινε ότι το κράτος δεν μπορεί να απεμπολεί την υποχρέωσή του για έλεγχο και εποπτεία των δημόσιων αγαθών και συγκεκριμένα το νερού που είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας» σημείωσε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ. Ο ίδιος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού της επιχειρούμενης άμεσης αλλά και έμμεσης ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και των λειτουργιών τους.
Ο Γ. Αρχοντόπουλος εξήγησε ότι οδηγία της Παγκόσμιας Τράπεζας κατευθύνει τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών στις πολυεθνικές να γίνονται έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ καθώς έτσι αποφεύγεται η εμπλοκή του κόσμου και οι αντιδράσεις ενώ τα κέρδη πηγαίνουν στις εταιρείες και το κράτος παραμένει να συντηρεί τις υποδομές.
«Την στροφή αυτή τη βιώσαμε στην Ελλάδα μέσα από την κυριαρχία των ΣΔΙΤ στους αυτοκινητόδρομους, τα σκουπίδια και την υγεία πρόσφατα. Με έμμεσους τρόπους επιχειρήθηκε να γίνει και στο νερό αυτό το 2017 όταν καταρτίστηκε η ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Αντιδράσαμε ως σωματείο αλλά και ως κοινωνία καθώς θεωρήσαμε πως είναι άνιση η μετατροπή του νερού τόσο του πόσιμου όσο και της άρδευσης σε εμπόρευμα (αύξηση της τιμής του νερού στον παραγωγό και συνεπώς του προϊόντος στον καταναλωτή)» είπε ακόμη αναφέροντας ότι για τον λόγο αυτό το σωματείο έκανε ξανά προσφυγή στο ΣτΕ.
Στη συνέχεια η ΕΥΑΘ μαζί με την ΕΥΔΑΠ εντάχθηκε στο Υπερταμείο, απόφαση ενάντια στην οποία επίσης προσέφυγε το σωματείο δικαστικά και το 2020 ήρθε μια σημαντική ακόμη απόφαση του ΣΤΕ από την επταμελή του σύνθεση που έκρινε ότι κακώς εντάχθηκαν οι εταιρείες ύδρευσης στο Υπερταμείο παραπέμποντας για την τελική απόφαση στην Ολομέλεια.
Το 2022 εκδόθηκε η οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, στη συνέχεια η οριστική απόφαση της Ολομέλειας κατά της μεταφοράς των μετοχών της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και η οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά του ΣΔΙΤ στη ΕΥΔΑΠ. Η τελευταία αφορούσε την απόφαση της κυβέρνησης το 2019 με την ευκαιρία της λύσης της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ παγίων να παραχωρήσει τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Ατττικής σε ιδιώτες.
«Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ένα ΣΔΙΤ αποκλείοντας τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ που το λειτουργούσε τόσα χρόνια για να δώσει ένα έργο 300 εκ. ευρώ σε ιδιώτες που πλέον θα πουλούσαν τη χοντρική τιμή του νερού στην ΕΥΔΑΠ η οποία με τη σειρά της θα αναγκαζόταν να ανεβάσει την τιμή του νερού» εξήγησε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου της ΕΥΑΘ τονίζοντας ότι το ΣτΕ και σε αυτή την περίπτωση δικαίωσε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. «Με όλες αυτές τις αποφάσεις το ΣτΕ λέει ότι το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση είναι αδιαίρετο δεν κατακερματίζεται και δεν μπορεί να παραχωρηθεί εν μέρει σε ιδιώτες» πρόσθεσε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα, που ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της μεταφοράς των μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο.
Η συναυλία ήρθε ως ιδέα εκείνη την περίοδο σε μια προσπάθεια να τεθεί το ζήτημα της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Ενώ το Σωματείο διοργάνωνε τη συναυλία προέκυψε το σχέδιο νόμου για την ένταξη της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που μετατρέπεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ επιχειρεί μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στις οποίες το κράτος δε συμμορφώνεται. Τα μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ υπενθύμισαν ότι ο Δεκέμβρης έχει οριστεί από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ ως απώτατο όριο για να συμμορφωθεί η πολιτική εξουσία στη δικαστική και να παρθεί πίσω η αντιδημοκρατική εκτροπή με την επιστροφή του μετοχικού πακέτου της ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.
Ιστορικό στοίχημα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση
«Η συναυλία είναι μια πολιτική επιλογή του σωματείου για να μπορέσει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου της ΕΥΑΘ Ιωάννης Μήντζιας κάνοντας λόγο για ιστορικό στοίχημα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση. Μιλώντας για το δημοψήφισμα του 2014 σημείωσε πως τότε η συμμαχία του σωματείου με την κοινωνία οδήγησε στη μεγάλη νίκη ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα και η οποία είναι σίγουρο ότι θα αφορούσε και το νερό αν αυτό είχε ιδιωτικοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΥΑΘ ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη της ενεργειακής κρίσης η ΕΥΑΘ δεν έχει προβεί σε αυξήσεις στους λογαριασμούς της. «Πιστεύετε ότι ένας ιδιώτης που θα είχε το management δεν θα είχε προχωρήσει σε αυξήσεις;» διερωτήθηκε.
«Η επιδίωξη μας είναι την Κυριακή να ακουστεί όχι μόνο η φωνή των εργαζομένων αλλά ολόκληρης της πόλης» πρόσθεσε καταλήγοντας ότι η «“επόμενη μέρα της συναυλίας” δεν είναι μια μέρα αλλά ένας αγώνας με μεγάλη διάρκεια».
Η συναυλία της Κυριακής αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή, πράγμα που δείχνει ήδη η μεγάλη προσφορά να γίνουν εθελοντές-τριες στη διοργάνωση της συναυλίας.
Όπως ανέφερε η Ελίτα Φασούλα, μέλος της διοργανωτικής επιτροπής έχουν γίνει πολλές συνελεύσεις προετοιμασίας και δεκάδες άτομα θα βοηθήσουν στη συναυλία για όσες ώρες χρειαστεί. «Ο κόσμος έχει ήδη δώσει την απάντησή του» τόνισε ενώ έκανε αναφορά στις δεκάδες περιπτώσεις επαναδημοτικοποιήσεων του νερού σε πόλεις της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία). Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος ότι το νερό χρειάζεται να παραμείνει δημόσιο. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη ζωή και στους πόρους που τη διατηρούν» κατέληξε.
Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχθηκε η τεράστια συμβολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος να αναλάβει μεγάλο μέρος της διοργάνωσης με τον μουσικό και αντιπρόεδρο του ΣΜΒΕ Δημήτρη Σφίγγο να εκφράζει την ελπίδα του ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει έτσι ώστε να στην επόμενη Βολή να αποσυρθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που ιδιωτικοποιούν το νερό.
«Το νερό θα το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας και θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο όπως όλος ο φυσικός και ενεργειακός πλούτος της χώρας» κατέληξε.