Steve Nash: Τέλος εποχής

 

Του Στέφανου Μακρή

Ο Steve Nash έπειτα από οχτώ σεζόν στους Suns είναι πλέον κάτοικος Los Angeles και το NBA Greece θυμάται τα πεπραγμένα του Καναδού γκαρντ κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Phoenix.

Ήταν το καλοκαίρι του 2004 όταν ο Ιδιοκτήτης των Mavericks, Mark Cuban, γνωστός για αλόγιστες σπατάλες του, θα ακολουθούσε για πρώτη φορά τον δρόμο του… σφιχτού πορτοφολιού. Ο 30χρονος τότε Steve Nash ήταν free agent, με τους Suns να του προσφέρουν πενταετές συμβόλαιο 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Nash πήγε αυτή την πρόταση στον Cuban, ωστόσο ο εκκεντρικός Ιδιοκτήτης ήταν ανένδοτος: Δεν υπήρχε περίπτωση να του έδινε περισσότερα από τέσσερα χρόνια συμβόλαιο. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Οι μέσοι όροι καριέρας (τότε) του Nash ήταν 12.5 πόντοι και 6.1 ασίστ, με τα μεγαλύτερα παράσημά του να είναι δύο συμμετοχές σε All Star Game και δύο παρουσίες στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Όπως θα αποδεικνυόταν όμως στη συνέχεια, ο Cuban είχε κάνει ίσως το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στο Dallas και οι Suns την σπουδαιότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου μετά την απόκτηση του Charles Barkley στην δεκαετία του 90’.

Παίζοντας… Sexy basketball και κερδίζοντας δύο βραβεία MVP

Έχοντας προπονητή τον λάτρη του γρήγορου στυλ παιχνιδιού, Mike D’Antoni, ο Steve Nash θα άνθιζε όσο κανένας άλλος 30χρονος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ. Όντας ο κουμανταδόρος της επίθεσης του Phoenix, ο Nash θα οδηγούσε τους Suns στην κορυφή του ΝΒΑ με ρεκόρ 62-20, με τους “Ήλιους” να έχουν τον απίστευτο μέσο όρο των 110.4 πόντων ανά παιχνίδι!

Οι Suns έπαιζαν το πιο γοητευτικό μπάσκετ στο ΝΒΑ και ο Nash αναδείχτηκε MVP της κανονικής περιόδου, όντας ο τρίτος πόιντ γκαρντ που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά τον Magic Johnson και τον Bob Cousy! Στα πλέι-οφ μάλιστα θα έπαιρνε και εκδίκηση από το Dallas, με το Phoenix να κερδίζει στον δεύτερο γύρο τους Mavs, πριν αποκλειστεί στη συνέχεια στους τελικούς της Δύσης από τους Spurs με 4-1.

Έναν χρόνο αργότερα οι Suns θα έβλεπαν τον Amare Stoudemire να τραυματίζεται σοβαρά και να χάνει την σεζόν. Παρόλα αυτά με τον Nash να έχει 18.8 πόντους και 10.5 ασίστ μέσο όρο και να αναδεικνύεται για δεύτερη διαδοχική σεζόν MVP της κανονικής περιόδου, οι Suns θα κατακτούσαν την δεύτερη θέση στην Δυτική περιφέρεια με ρεκόρ 54-28, για να αποκλειστούν στη συνέχεια στους τελικούς της Δύσης από τους… Dallas Mavericks!

Spurs, ο κακός δαίμονας των Suns

Τα επόμενα δύο χρόνια το σενάριο ήταν ίδιο για τους Suns. Ο Steve Nash πετούσε φωτιές, οι “Ήλιοι” σκόραραν με όποιον τρόπο ήθελαν και στο τέλος αποκλείονταν στα πλέι-οφ από τους Spurs!

Την σεζόν 2006/07 το Phoenix είχε το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ με 61-21, ενώ με τους 110.2 πόντους που σκόραρε είχε την καλύτερη επίθεση στο ΝΒΑ για τρίτη σερί σεζόν. Ένα σκληρό φάουλ που θα γινόταν στον Steve Nash όμως θα άλλαζε την ιστορία της σειράς με τους Spurs για τον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ.

Με τον τέταρτο αγώνα να έχει κριθεί υπέρ των Suns o Robert Horry έκανε ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Nash, στέλνοντάς τον στην γραμματεία. Οι Amare Stoudemire και Boris Diaw αντέδρασαν και σηκώθηκαν από τον πάγκο – δεν μπήκαν στο γήπεδο – ωστόσο κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με έναν αγώνα αποκλεισμό. Χωρίς τους δύο ψηλούς τους οι Suns έχασαν τον κομβικό πέμπτο αγώνα και τελικά στη συνέχεια την σειρά με 4-2 μένοντας εκτός πλέι-οφ.

Την σεζόν 2007/08 το Phoenix έμοιαζε να χάνει έδαφος λόγω ενός νέου τραυματισμού του Stoudemire, ενώ στη συνέχεια μπλέχτηκε και η χημεία της ομάδας, αφού ήρθε με ανταλλαγή ο Shaquille O’Neal. Παρόλα αυτά οι Suns μπήκαν στα πλέι-οφ από την έκτη θέση της Δύσης, μόνο για να αποκλειστούν (πάλι) από τους Spurs με 4-1 στον πρώτο γύρο.

Έναν χρόνο αργότερα τα πράγματα θα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα. Με τον Shaq στην ομάδα ο Nash δεν μπορούσε να τρέξει όπως ήθελε το παιχνίδι, αφού ο θηριώδης σέντερ δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς του. Ο Καναδός γκαρντ συνέχισε να είναι εξαιρετικός (15.7 πόντοι, 9.7 ασίστ), ωστόσο το Phoenix θα έμενε εκτός πλεί-οφ με ρεκόρ 46-36. Σύντομα όμως όλα θα άλλαζαν.

Παίρνοντας εκδίκηση από τους Spurs

Την σεζόν 2009/10, με τον Shaq πλέον να έχει φύγει, οι Suns ακολούθησαν την γνωστή πετυχημένη συνταγή: Η μπάλα στον Steve Nash και όλοι οι άλλοι να τρέχουν! Με αυτή τη λογική το Phoenix επέστρεψε στις γνωστές επιδόσεις του στην επίθεση (110.2 πόντοι), κατακτώντας την τρίτη θέση στην Δυτική περιφέρεια με 54-28. Την ίδια στιγμή ο ξανανιωμένος Nash είχε 16.5 πόντους και 11 ασίστ μέσο όρο (πρώτος στο ΝΒΑ).

Στα πλέι-οφ οι Suns απέκλεισαν στον πρώτο γύρο τους Blazers με 4-2. Στον δεύτερο γύρο τους περίμενε η Νέμεσή τους, οι Spurs. Το Phoenix δεν αστειευόταν όμως, καταφέρνοντας να προηγηθεί με 3-0. Στον τέταρτο αγώνα όμως θα ερχόταν η αποθέωση του Nash. Με το Phoenix να είναι κοντά στο “sweep” ο Nash δέχτηκε μία αγκωνιά από τον Tim Duncan, με αποτέλεσμα να σκιστεί στο μάτι. Δεν τα παράτησε όμως και αφού έκανε έξι ράμματα, με ένα τεράστιο επίδεσμο να του καλύπτει το δεξί μάτι οδήγησε τους Suns στη νίκη!

Στον τελικό της Δύσης τους Suns περίμεναν οι Lakers. Πολλοί υποστήριζαν ότι το Phoenix δεν είχε ελπίδες, παρόλα αυτά οι Suns πάλεψαν φέρνοντας την σειρά στο 2-2 πριν αποκλειστούν τελικά με 4-2 από τους μετέπειτα Πρωταθλητές Λιμνανθρώπους.

Η ανταλλαγή που περίμενε

Από το καλοκαίρι του 2010 και μετά θα κυλούσε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι Suns άφησαν τον Amare Stoumemire να φύγει, αφήνοντας μόνο του ουσιαστικά τον Nash να παλεύει με χίμαιρες. Από την σεζόν 2010/11 θα ξεκινούσαν και οι πρώτες φήμες περί ανταλλαγής του. Ο Καναδός γκαρντ ποτέ δεν απάντησε σε αυτές, τονίζοντας συνεχώς ότι είναι ευτυχισμένος στο Phoenix. Οι Suns όμως συνέχισαν να είναι μέτριοι.

Την σεζόν 2010/11 το Phoenix έμεινε εκτός πλέι-οφ με ρεκόρ 40-42. Την φετινή χρονιά, που στιγματίστηκε από το lockout, οι Suns είχαν ρεκόρ 33-33, μένοντας πάλι εκτός postseason. Οι φήμες περί ανταλλαγής του Nash συνέχισαν να υπάρχουν, με τον Nash να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι νιώθει άνετα στο Phoenix, την ομάδα που τον ανέδειξε. Όλα τα ωραία πράγματα όμως έχουν ένα τέλος.

Πριν από μερικές ημέρες ο Nash συμφώνησε προφορικά να συνεχίσει την καριέρα του στους Lakers του Kobe Bryant. Επειδή όμως οι Λιμνάνθρωποι δεν έχουν χώρο στο σάλαρι καπ χρειάστηκε η βοήθεια των Suns. Οι Ιθύνοντες της ομάδας αρχικά δεν θέλησαν να βοηθήσουν τον Nash να πάει στους “εχθρούς” Lakers. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν γνώμη.

Ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν για τον άνθρωπο που τους έβαλε στον χάρτη του ΝΒΑ πριν από οχτώ χρόνια. Ο Nash ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τους Suns με μία συγκινητική γραπτή δήλωση. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για τον σύλλογο που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει σε όλο τον κόσμο το ταλέντο του.

Και κάπως έτσι η “Steve Nash era” ολοκληρώθηκε στο Phoenix. Με πολύ περισσότερο θόρυβο από ότι ξεκίνησε. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι στα οχτώ χρόνια που πέρασε στο Phoenix ο Nash αναδείχτηκε 2 φορές MVP της κανονικής περιόδου, πήρε μέρος σε 6 All Star Game και συμπεριλήφθηκε 3 φορές στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και 2 φορές στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της λίγκας.

Πηγή: sport24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Ε.Ε συνέταξε νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της μουσικής πειρατείας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών