in , ,

Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις για την απόλυση εργαζομένου στα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Φωτογραφία από το σημείο του ατυχήματος (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων)

Σε 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 3 Αυγούστου με ισχύ και στις τρεις βάρδιες εργασίας, και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Μεταλλείου Ολυμπιάδας στις 12.30, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων και Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), διεκδικώντας την άρση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Την ίδια ημέρα στις 10.00 η Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου, όπως αναφέρει, «να διαμαρτυρηθούμε και να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας σχετικά με την εκδικητική, αυθαίρετη και προκλητική απόλυση του συναδέλφου μας Προέδρου Σωματείου και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ, από την εταιρεία “Edilmac”που δραστηριοποιείται εργολαβικά στα μεταλλεία Χαλκιδικής της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, καθώς και να ζητήσουμε την παρέμβαση του Υπουργού για την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης ενέργειας».

Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο σημειώνει:

«Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η επίθεση στα εργατικά σωματεία είναι ολοφάνερη. Η πρώτη επίθεση έγινε στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας με την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος Νίκου Τζανέτη, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η απόλυση αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της πολυεθνικής “Edilmac” μέσα σε 4 μήνες να ξεφορτωθούν το εμπόδιο που λέγεται Σωματείο που εκφράζει την οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζόμενων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς μας με ακόμα χειρότερες συνθήκες και με πολύ λιγότερα μέτρα ασφαλείας. Η τελευταία απόλυσή του πάρθηκε πίσω μετά από την καταδίκη των εργαζομένων, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο από την κατακραυγή δεκάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα.

Είναι απόδειξη ότι μας φοβούνται

Η απόλυση αυτή, τονίζει το ΣΕΜΛΑ, «είναι απόδειξη ότι η εργοδοσία φοβάται το οργανωμένο κίνημα, φοβούνται τη φωνή των εργατών όταν αυτή χτυπάει το πραγματικό πρόβλημα και συσπειρώνει εργάτες με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Φοβούνται τα εργατικά ταξικά σωματεία που μάχονται καθημερινά για τους εργάτες και δεν είναι τσιράκια των εργοδοτών, δεν τους χαϊδεύουν τα αυτιά».

Τώρα ξεσηκωμός

Είναι ένα ζήτημα, σημειώνει, «που μας αφορά όλους. Είναι γεγονός ότι χτυπάνε τους πρωτοπόρους αγωνιστές όταν προετοιμάζουν νέα μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργατών. Είναι υπόθεση όλων να παρθεί πίσω αυτή η απόλυση γιατί το Σωματείο είναι η φωνή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Είναι η φωνή που διεκδικεί να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία της ζωής του εργαζόμενου και όχι μέτρα τα οποία απλά φαίνονται στο μάτι ακόμα και αν δεν έχουν καμία ουσία.

Είναι η φωνή που διεκδικεί να μην πέσουν τα μεροκάματά μας ασχέτως αν δουλεύεις σε εργολαβική επιχείρηση ή στην ΕΧ όταν οι εργοδότες κερδίζουν εκατομμύρια από τον δικό μας ιδρώτα.

Είναι η φωνή που καταδικάζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταργεί το 8ωρο όταν άλλοι δήλωναν ότι βρίσκουν θετικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Είναι η φωνή που βρίσκεται συχνά πυκνά στη πύλη των μεταλλείων και κάνει ουσιαστική προσπάθεια να οργανώσει τον αγώνα όλων μας χωρίς διαχωρισμούς για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όσο εμείς αναπνέουμε την κάπνα και τα χημικά αυτοί θησαυρίζουν και τώρα έχουν το θράσος να επιτίθενται στο αγωνιστικό σωματείο για να επιτεθούν ανενόχλητοι στα δικαιώματά μας. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, να νιώσουν την καυτή ανάσα μας στο σβέρκο τους. Χωρίς εμάς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τίποτα δεν παράγεται χωρίς τη δικιά μας εργασία. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο με τα χέρια και το μυαλό μας».

Η ανακοίνωση κλείνει με κάλεσμα σεα «όλα τα σωματεία των μεταλλείων σε αγωνιστική συμπόρευση ΤΩΡΑ! Η κατάσταση δεν χωράει καμία καθυστέρηση, κάθε λεπτό αναμονής ισοδυναμεί με συνενοχή στο έγκλημα! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τα Σωματεία στα χέρια τους και να απαιτήσουν αγωνιστικές αποφάσεις και κοινό αγώνα όλων των Σωματείων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στη « μεγαλοψυχία» των δημάρχων αφέθηκε η παραμονή ή μή των συμβασιούχων

Μετά τις ευθύνες για την γυναικοκτονία της Δάφνης: 30 καταγγελίες και 14 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία