in ,

Στα όρια τους οι εργαζόμενοι στο «Θεαγένειο» – Ζητούν ενίσχυση του Νοσοκομείου

Στα όρια τους οι εργαζόμενοι στο «Θεαγένειο» – Ζητούν ενίσχυση του Νοσοκομείου

Ξεπερνούν τις 200 οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Οι εργαζόμενοι κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεση ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο:

Το Α.Ν.Θ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ είναι το μοναδικό ειδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος, καλύπτοντας τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και  άλλων περιοχών της Ελλάδος.

Τα τελευταία χρόνια καλείται να καλύψει το διπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτούς, που θα έπρεπε να εξυπηρετήσει., Λειτουργεί σε ένα κτήριο, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις αυξημένες και σύγχρονες ανάγκες, που απαιτούνται, μιας και έχει χτιστεί με προδιαγραφές περασμένων δεκαετιών.

Στην ελλιπή χρηματοδότηση και την σοβαρή υποστελέχωση ήρθε να προστεθεί και η κατάσταση με την πανδημία Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θεαγένειο παρά τα μέτρα περιορισμού, λόγω της πανδημίας, λειτούργησε κανονικά όλο αυτό το διάστημα (χειρουργεία – χημειοθεραπείες – ακτινοθεραπείες κ.α.)

Κοινή πεποίθηση είναι ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο, την υπερπροσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων του, οι οποίοι μάλιστα είναι εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο μας είναι πάνω από 200 (125 στην νοσηλευτική υπηρεσία, 30 στην ιατρική, 25 στην διοικητική 35 στις υπόλοιπες ειδικότητες κ.τ.λ.). Ένα μέρος των κενών αυτών θέσεων καλύπτονται από συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο διάστημα και αν σταματήσουν να εργάζονται κατά γενική ομολογία το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Μόνιμες προσλήψεις στο νοσοκομείο μας έχουν να γίνουν από το 2018.

Οι 48 συμβασιούχοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ διανύουν ήδη το 4ο χρόνο απασχόλησης τους αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία καλύπτοντας πάγιες κα διαρκείς ανάγκες. Οι συμβάσεις τους λήγουν αρχές του 2021 και η αποχώρηση τους θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι επικουρικοί συμβασιούχοι, που ήρθαν το προηγούμενο διάστημα λόγω Covid, δεν φτάνουν να καλύψουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτών και μετακινήσεων του τελευταίου χρόνου. Σε ειδικότητες, που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως το νοσηλευτικό ήρθαν μόνο 11 εργαζόμενοι και στους τραυματιοφορείς μόνο ένας και αυτός τέλος Αυγούστου!!!

Οι αναρρωτικές άδειες αυξάνονται σημαντικά λόγω εντατικοποίησης της εργασίας και του εργασιακού stress.

Οι υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία, πλυντήρια λειτουργούν με εργολάβους και στην φύλαξη, που είναι με ΣΟΧ, ήδη κατά ένα μέρος του προσωπικού επέστρεψε ο εργολάβος.

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών, νοσηλευτών, τεχνολογιών και τραυματιοφορέων μέχρι τέλος του χρόνου. Για 2-3 μήνες δηλαδή και όχι για ένα χρόνο, που τουλάχιστον θα έπρεπε. Οι υπόλοιπες ειδικότητες απολύονται άμεσα με το που λήξει η σύμβαση τους (διοικητικοί, τεχνική υπηρεσία κ.τ.λ).

Οι επικουρικοί γιατροί, που ήρθαν με το Covid δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους και οι νοσηλευτές δεν μπορούσαν μέχρι τέλος Αυγούστου να εργαστούν νύχτες και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης κονδυλίων. Πότε θα πληρωθούν, άγνωστο!!!

Τα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν με μια νοσηλεύτρια στην νυχτερινή βάρδια, έχοντας 30 ασθενείς.

Το κέντρο προληπτικού ελέγχου συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια και επί εποχής Covid για ένα διάστημα  σταμάτησε την λειτουργία του.

Προβλήματα προκύπτουν από την αστάθεια του πληροφοριακού συστήματος και της λειτουργίας των server, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση στην υπόλοιπη αποθήκη του Φαρμακείου ενώ υπάρχει και πρόσθετο πρόβλημα στην διαχείρηση των συνταγών.

Όσα μέτρα πήρε το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποβαθμίζονται μετά την απόφαση του Υπουργείου για τα Test Covid του προσωπικού, που συστήνει μετά από άδεια. Όλος παραδόξως όποιος επιστρέφει στην δουλειά μετά από δύο εβδομάδες άδεια υποχρεούται να κάνει το test, όποιος λείπει μια εβδομάδα όχι. Το σοβαρότερο από όλα είναι ότι γυρίζοντας κάποιος στην δουλειά κάνει το test και επιστρέφει στα καθήκοντα του χωρίς να έχει βγει το αποτέλεσμα!!! Και αυτό επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά, οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας. Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Α.Ν.Θ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ καλεί όλους τους εργαζομένους του νοσοκομείου μας αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/9 και θα έχει αφετηρία το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ένταξη στην ΒΑΕ
  • Επέκταση ανθυγιεινού εισοδήματος
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Νομιμοποίηση Συμβασιούχων
  • Αύξηση μισθών
  • Ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού
  • Ισχυρή δημόσια – δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγ. Σοφίας

ΜΑΤ και οχήματα εκτόξευσης νερού στη Λέσβο