Στα δικαστήρια οδηγείται το ζήτημα με τις Microsoft και Google και το αίτημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την παροχή δεδομένων των χρηστών μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Η Microsoft και η Google είχαν προσφύγει τον Ιούνιο στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, διεκδικώντας το δικαίωμα να κοινοποιούν περισσότερα στοιχεία για τις πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών, που αξιώνει να της παρέχονται η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθεσίας FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ξένων υπηκόων.
Οι δύο εταιρείες είχαν δώσει τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να απαντήσει στην προσφυγή τους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και όπως ανακοίνωσε ο ύριος νομικός σύμβουλος της Microsoft Μπραντ Σμιθ: «Συχνά η Microsoft κι η Google λαμβάνουν αποστάσεις η μία από την άλλη. Όμως σήμερα, οι δύο εταιρείες βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης. Εκτιμούμε πως, βάσει του Αμερικανικού Συντάγματος, έχουμε το δικαίωμα να μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες με το ευρύ κοινό».
Οι Microsoft και επιθυμούν να μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες του διαδικτύου μία ευρύτερη εικόνα του τύπου των πληροφοριών που ζητεί από τους παρόχους η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Σμιθ έκρινε ανεπαρκή την πρωτοβουλία του επικεφαλής των 16 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος την Πέμπτη δεσμεύθηκε ότι κάθε χρόνο θα δημοσιεύει «μία γενική αναφορά» των δραστηριοτήτων τους για την παρακολούθηση των επικοινωνιών.
Αξίωσε να κοινοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες, π.χ. για τον αριθμό των αιτήσεων σχετικά με πληροφορίες που αφορούν τα ηλεκτρονικά μηνύματα, το περιεχόμενο και τον λόγο των αιτήσεων αυτών.
«Είναι δυνατόν να κοινοποιούνται δημοσίως αυτές οι πληροφορίες δίχως να εγείρεται κάποιο πρόβλημα για την ασφάλεια», υποστήριξε ο Σμιθ και πρόσθεσε: «Μετά την αποτυχία των προσφάτων διαπραγματεύσεων, εμείς θα κινηθούμε δικαστικά».
Σημειώνεται πως οι εταιρείες παροχής internet διαβεβαιώνουν πως παρέχουν πληροφορίες για τους χρήστες μόνον κατόπιν επίσημης δικαστικής εντολής, υποστηρίζοντας πως συμμορφώνονται πλήρως με τη βούληση των αμερικανικών αρχών.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι παρακολουθήσεις είναι νόμιμες κι έχουν συντελέσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών πληγμάτων.