in , , , ,

Εργαζόμενοι στην Ενέργεια: «Είναι ντροπή να επικαλούνται την ατομική ευθύνη για την ηλεκροδότηση της χώρας»

«Ντροπή» χαρακτηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κι άλλων στελεχών της κυβέρνησης, που συνηθισμένοι πλέον, πάτησαν πάνω στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης» ακόμα και για το μεγάλο ζήτημα της αηλεκτροδότησης της χώρας.

Το σωματείο σημειώνει πως «την ώρα που στη χώρα μας σημειώθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, που λίγο πολύ μας είπαν ότι το ζήτημα της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας είναι αντικείμενο της περίφημης «ατομικής ευθύνης». Καλούμαστε όλοι να «προστατεύσουμε το σύστημα» και να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες αιχμής! Μάλιστα στο ίδιο μοτίβο «συμβουλών» για τον περιορισμό των καταναλώσεων των νοικοκυριών μπήκαν και γνωστοί συνδικαλιστές! Φτάσανε στο σημείο να μας παρουσιάσουν τις ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος σαν κάτι φυσικό επακόλουθο της ζέστης!».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

«Όλες οι κυβερνήσεις είχαν σαν βασικό τους στόχο και υπηρέτησαν πιστά, όλα αυτά τα χρόνια, την λεγόμενη “απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας” και τώρα τη λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη”. Προσπαθώντας να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου θα βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κέρδη τους, διαλύσανε τη λιγνιτική παραγωγή, προχωράνε σε ανεξέλεγκτες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά που εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος δημιουργούν και θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Μόλις πριν λίγους μήνες, ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν υπουργός Εργασίας, πανηγύριζε για τη συμμετοχή της χώρας στο περίφημο targetmodel, δηλαδή στην πλήρη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χρηματιστηριακό προϊόν και τη σύνδεσή του με τα χρηματιστήρια των υπολοίπων χωρών, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός θα έριχνε δήθεν τις τιμές. Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αγγίζει πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα, ξεπερνώντας αυτές τις ημέρες ακόμα και τα 200€ τη μεγαβατώρα σε κάποιες ώρες. Τελικά ποιος κέρδισε από τον “ανταγωνισμό τους” και ποιος έχασε; Ποιος κερδίζει εκατομμύρια και ποιοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το τεράστιο κόστος ενέργειας που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας;

Τις συνέπειες της πολιτικής τους τις βιώνουμε και θα τις βιώσουμε πολύ πιο βίαια προσεχώς στις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αφού το κόστος που έχει διαμορφωθεί ως συνήθως θα μετακυλιστεί στα λαϊκά νοικοκυριά. Τις συνέπειες της πολιτικής τους τις βιώνουμε στο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Τα ίδια εργοστάσια που πριν απαξιωθούν πλήρως, λειτουργούν αυτές τις μέρες άρον-άρον για να έχουμε επάρκεια στο σύστημα και να το στηρίξουν για να μην καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας για άλλους 1283 εργαζομένους! Τις συνέπειες τις βλέπουμε και τις ζούμε καθημερινά στα συνεργεία που δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα σε συνθήκες καύσωνα, στους εργαζόμενους στις βάρδιες που ζουν με το άγχος και την πίεση διαχείρισης των όποιων συμβάντων.

Συνάδελφοι/ισσες, έχουμε αποκτήσει πείρα όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε πλέον ξεκάθαρο ότι πρόβλημα δεν είναι ο ένας ή ο άλλος τρόπος παραγωγής (ΑΠΕ, Λιγνίτης κλπ), δεν είναι τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα με τα χιόνια το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι ή η κακιά η ώρα στα κάθε λογής ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα, που συμβαίνουν στην παραγωγή και στο δίκτυο. Είναι η πολιτική τους που για να δημιουργήσει διέξοδο για επενδύσεις και κερδοφορία, μάς χτυπά ολόπλευρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο Ικαρίας, εν μέσω πανδημίας και τουριστικής περιόδου

Απόγνωση και μεγάλη καταστροφή από τα πύρινα μέτωπα