«Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί τόσο επικίνδυνα που πλέον ζούμε με την αγωνία της σωματικής μας ακεραιότητας, των φοιτητών μας πρωτίστως. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο που δεν φαίνεται να το ακούνε ούτε και οι πολύ κοντινοί της Διοίκησης. Αυτό που ζήσαμε με τον φοιτητή της Πληροφορικής να του ζητούνε διαπιστευτήρια άνδρες με πολιτικά και να τον δένουν με tire up γιατί δεν έδινε διαπιστευτήρια– και καλά έκανε– δε ξέρω που το έχουμε ζήσει. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά στη Μεταπολίτευση;» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Σπύρος Γκέλης σχετικά με τα βίαια επεισόδια της Τρίτης στο ΑΠΘ, τους ελέγχους και την επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα στην Σχολή Θετικών Επιστημών.
Ο Σπύρος Γκέλης ήταν μάρτυρας των βίαιων επεισοδίων στο ΑΠΘ και μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τον Απόστολο Λυκεσά σημείωσε πως «τα έντονα γεγονότα ξεκίνησαν την Μ. Δευτέρα όταν ήρθε χωρίς καμία προειδοποίηση η αστυνομία και έριξε χημικά και κρότου λάμψης ενώ εμείς ήμασταν στα γραφεία μας και δουλεύαμε».
Τόνισε ακόμη πως στα ΜΜΕ υπάρχει μια παρανόηση για το τι γίνεται σε αυτό το κτίριο. «Όλοι μιλούν για μια βιβλιοθήκη. Το ισόγειο του κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας φιλοξενούσε αίθουσες διδασκαλίας, τρεις βιβλιοθήκες και ερευνητικούς χώρους και αυτόν τον χώρο του Στεκιού. Ο χώρος που έχει μετατραπεί στα εξ ων συνετέθη δεν είναι μόνο μια βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μια ενοποίηση βιβλιοθηκών τριών τμημάτων και κατασκευή αιθουσών. Από τις 31/12 οι αίθουσες που προορίζονταν για διδασκαλία στο Τμήμα Βιολογίας δεν υπάρχουν και έχει προκύψει ζήτημα ανεπάρκειας για τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Αυτόν τον καιρό δεν γίνονται μαθήματα σε αυτές τις αίθουσες. Το κτίριο Βιολογίας συστεγάζει τρία τμήματα, το Τμήμα Βιολογίας, το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Τμήμα Πληροφορικής. Η όποια παρεμπόδιση συμβαίνει για τρία τμήματα. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να διεξάγουμε την έρευνα μας γιατί στη Βιολογία έχουμε ζωντανούς οργανισμούς, φυτά κ.ά και αυτό σημαίνει καταστροφή της έρευνας ενώ πολύμηνα πειράματα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα» είπε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον κ. Γκέλη το «Στέκι στο Βιολογικό» δεν παρεμπόδιζε από μόνο του καμία λειτουργία, ίσως μόνο, όπως είπε, για κάποιους ιδεολογικά. Τόνισε ωστόσο πως όλο αυτό δεν έγινε για να γκρεμιστεί το Στέκι αλλά με τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου για να εξασφαλιστούν πόροι που δεν υπάρχουν για να εκσυγχρονιστούν οι αίθουσες διδασκαλίας. Το έργο έχει τουλάχιστον δύο χρόνια που εξασφάλισε χρηματοδότηση και ξεκίνησε όπως ξεκίνησε και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε.
Όσον αφορά τη διαχείριση των εργασιών με την παρουσία ΜΑΤ, διερωτήθηκε «τι φυλάττουν οι αστυνομικοί;. «Δεν αναρωτιέμαι για το πώς, γιατί το να ρίχνεις δακρυγόνα και κρότου λάμψης έξω από αίθουσες διδασκαλίας και την ώρα διεξαγωγής μαθημάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί προστασία κανενός. Τις προηγούμενες μέρες συνάδελφοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, χρειάστηκε κατεβάσουμε φοιτητές από τις σκάλες κινδύνου, είχαμε ζητήματα πολύ σημαντικά στοιχειώδους ασφάλειας και ζητήματα Δημοκρατίας» πρόσθεσε ακόμη καταλήγοντας με μια σκέψη τους φοιτητές-τριες του ΑΠΘ..
«Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές μας που δεν μπορούν να αφήσουν το ερευνητικό τους έργο, που είναι το επιστημονικό δυναμικό και έρχονται ανάμεσα σε μπάζα, δακρυγόνα και με την απειλή σύλληψης, είναι το μέλλον της χώρας μας και η χώρα αυτή τους συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο».