in

Σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Πόλη Ανάποδα

*Φωτογραφία αρχείου

Στις 12 Οκτωβρίου 2022 η δημοτική σύμβουλος με την Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής, Λουκία Αργυριάδου, απέστειλε εκ μέρους της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, με την οποία ζητούσε απαντήσεις από τη διοίκηση του δήμου για τέσσερις σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τη μη υλοποίηση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ή τη μη ενημέρωση των μελών του για την εξέλιξη αυτών των ζητημάτων. Επρόκειτο για τα ζητήματα της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου των Λοιμωδών, της στέγασης και της προστασίας των ενοικιαστών, της πλατείας Ελευθερίας, και της ανέγερσης πολυκατοικίας στο ρέμα Κρυονερίου.

Έκτοτε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πόλη Ανάποδα, μεσολάβησαν σχεδόν τρεις εβδομάδες, “αλλά δεν λάβαμε από τη διοίκηση του Δήμου καμία απάντηση για κανένα από αυτά τα θέματα. Στη χθεσινή (31/10) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λουκία Αργυριάδου αναφέρθηκε και πάλι διεξοδικά στις εκκρεμότητες αυτές ζητώντας απαντήσεις από τον Πρόεδρο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Δυστυχώς, μέχρι και το τέλος της μαραθώνιας -για άλλη μια φορά- συνεδρίασης δεν υπήρξε απολύτως καμία απάντηση εκ μέρους των -λαλίστατων σε άλλα θέματα- αντιδημάρχων”.

“Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα σοβαρό ζήτημα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η σημερινή δημοτική αρχή αψηφά ανερυθρίαστα όχι μόνο το αίτημα της δικής μας παράταξης, αλλά στην πραγματικότητα το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τις αποφάσεις του. Μπορεί να προκαλεί μειδιάματα το να παρουσιάζουν διαρκώς δήμαρχος και αντιδήμαρχοι μια μαγική εικόνα που εμφανίζει τη Θεσσαλονίκη σε εκρηκτική αναπτυξιακή πορεία ή το να ζητούν επίμονα σε κάθε συνεδρίαση να πει η αντιπολίτευση μια καλή κουβέντα για το έργο τους (!), αλλά το να αγνοούν τις ομόφωνες ή με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσεις των εκλεγμένων εκπροσώπων των δημοτών/-ισσών και να επιλέγουν οι ίδιοι για ποια πράγματα θα μας ενημερώνουν, δεν είναι καθόλου αστείο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και αν η διοίκηση του κ. Ζέρβα επιμένει να το ξεχνά αυτό, εμείς θα επιμένουμε να της το θυμίζουμε” καταγγέλλει το δημοτικό σχήμα της αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Θεσσαλονίκη 12/10/2022

Προς:

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρο Λεκάκη,

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα,

Δημοτικούς Συμβούλους

  

Θέμα: Σημαντικές εκκρεμότητες της Διοίκησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Συνάδελφοι/ισσες,

 Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι περιπτώσεις στις οποίες η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες που η ίδια αναλαμβάνει απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

–   Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που ζητούσε την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών. Έκτοτε, δεν είχαμε καμία ενημέρωση εκ μέρους της Διοίκησης για τις ενέργειες που έχει κάνει σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από κάποιες άτυπες κυβερνητικές διαρροές, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν.

–   Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, μετά από αίτηση εκατοντάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα «Ενημέρωση – προτάσεις για το θέμα των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης». Στη Συνεδρίαση αυτή καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα με προτάσεις, το οποίο το Προεδρείο απέρριψε, υποσχόμενο ότι θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση αντίστοιχη εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καλή τη πίστει, δεν επαναφέραμε το δικό μας ψήφισμα, περιμένοντας τις προτάσεις των υπηρεσιών, οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ.

–   Για το φλέγον θέμα της Πλατείας Ελευθερίας, ο Δήμαρχος έχει επαναλάβει από το βήμα του ΔΣ πολλές φορές ότι αναμένει τα αποτελέσματα της Μελέτης Βιωσιμότητας που έχει παραγγείλει, και τα οποία θα δημοσιοποιούνταν, σύμφωνα με τον ίδιο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε, η Μελέτη έχει διαρρεύσει, φέρεται να είναι σε γνώση συμβούλων και δημοσιογράφων, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο.

–   Στις 27 Ιουνίου 2022 το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για το ρέμα στο Κρυονέρι, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες «να ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα και αδειοδότηση μέχρι να γίνει χαρτογράφηση του ρέματος στην περιοχή». Παρότι οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν και τον ίδιο τον Δήμο, από τότε ως σήμερα δεν έχει κάνει καμία σχετική ενέργεια ή ενημέρωση.

Δυστυχώς, τα παραδείγματα είναι ακόμα πολλά. Ζητούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά από τη Διοίκηση σε αντιστοιχία με τα παραπάνω:

  • Να ενημερώσει το σώμα για τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με το Λοιμωδών.
  • Να καταθέσει προτάσεις για τη στέγαση και την προστασία των ενοικιαστών.
  • Να δημοσιοποιήσει τη Μελέτη Βιωσιμότητας για την Πλατεία Ελευθερίας και να φέρει το θέμα της στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Να ενεργήσει τα δέοντα για την αποφυγή οικοδόμησης του ρέματος Κρυονερίου.

Σε περίπτωση που η Διοίκηση συνεχίζει να αψηφά τις παραπάνω υποχρεώσεις, τίθεται ένα θέμα ευρύτερο από τα επιμέρους αυτά ζητήματα, όσο σημαντικά και αν είναι: τίθεται θέμα λειτουργίας του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου και τελικά θέμα δημοκρατίας.

Με εκτίμηση,

Για την «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής»

Λουκία Αργυριάδου, δημοτική σύμβουλος

Σημείωση: Η παρούσα επιστολή θα κοινοποιηθεί προσεχώς και στον Τύπο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (φωτό και βίντεο)

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Έως 40% η απώλεια αγοραστικής δύναμης για μισθούς έως 750 ευρώ