in ,

SOS εκπέμπουν οι φυλακές Διαβατών -62 κρούσματα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους

SOS εκπέμπουν οι φυλακές Διαβατών -62 κρούσματα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Συνολικά 62 κρούσματα έχουν διαβεβαιωθεί στις φυλακές Διαβατών. Πρόκειται για 56 κρατουμένους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και καθυστέρηση στη διενέργεια των τεστ καταγγέλλουν οι κρατούμενοι ενώ ήδη από τις 20 Οκτωβρίου ήταν γνωστό ότι υπήρχε κρούσμα στις φυλακές.

Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 21 κρούσματα σε κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές, ενώ το Σάββατο άλλα 41. Θετικός βρέθηκε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για αμυγδαλίτιδα και παρέμεινε εκεί.

Ενώ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας υγειονομικοί αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατούμενων είχαν επισημάνει πως οι κλειστές δομές, όπως είναι οι φυλακές, μπορούν να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Οι κρατούμενοι στα Διαβατά είχαν στείλει μάλιστα επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 του περασμένου μήνα, όμως κανείς δεν τους απάντησε και ενώ πρόκειται για έναν χώρο όπου έτσι και αλλιώς συγχρωτίζονται 550 κρατούμενοι και 100 άτομα προσωπικό.

Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος στις Φυλακές Διαβατών νοσεί από τον κορονοϊό και αμέσως ζητήθηκε να σταλεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι και τα τεστ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αμεσα και μόλις προχθές έγινε έλεγχος.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ ήταν 150.

«Οι κρατούμενοι έμειναν έγκλειστοι στους θαλάμους συνεχόμενα απο το μεσημέρι και μετά εως το πρωί της επόμενης μέρας. Δεν τους άφησαν ούτε να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους. Το βραδινό το σέρβιραν στις 23:00 αφού οι κρατούμενοι αναστατωμένοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα κάποια στιγμή. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση απο την υπηρεσία. Ειναι δεδομένο οτι υπάρχουν πολλά κρούσματα εντός της φυλακής, τα οποία προσπαθουν να αποσιωπήσουν. Σήμερα τους μοίρασαν απο μια μάσκα και ενα ζευγάρι γάντια και τέλος. Προφανώς πεταν το μπαλάκι της γνωστής «ατομικής ευθύνη» στους κρατούμενους και ξεμπερδεύουν. Με μαθηματική ακρίβεια ο ιός θα μεταδοθεί στους περισσότερους εαν δεν παρθούν μέτρα επι της ουσίας» αναφέρει το Δίκτυο τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου οι άνθρωποι κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Να σημειωθεί ότι στις δικαστικές φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει γιατρός, άλλα όλη τη φροντίδα των κρατουμένων έχει μόνο ένας νοσοκόμος. 

Οι νοσούντες απομονώθηκαν και θα παραμείνουν σε ειδικά κελιά των 12 τ.μ, επί 14 μέρες, ενώ δεν προαυλίζονται και σιτίζονται επί τόπου.

Κρούσματα σε σωφρονιστικά καταστήματα στο Βόλο, Κέρκυρα και Μαλανδρίνο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε και στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου. Συγκεκριμένα θετικός στον νέο κορονοϊό βρέθηκε φύλακας του σωφρονιστικού καταστήματος ενώ κρατούμενοι και στην περίπτωση αυτή καταγγέλλουν ότι ούτε έλεγχοι γίνονται ούτε διαγνωστικά τεστ και όλα παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη των κρατουμένων οι οποίοι καλούνταινα κάνουν τεστ με δική τους χρέωση. Ενεργά κρούσματα υπάρχουν και στις φυλακές Κέρκυρας και Μαλανδρίνου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση στα Διαβατά υποστηρίζει η Σ. Νικολάου

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  Διονύσης Καλαματιανός σε κοινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για «προκλητική αδιαφορία» και για «κατάσταση εκτός ελέγχου στις φυλακές Διαβατών». Ωστόσο, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτική Σ. Νικολάου ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της ότι η κινητοποίηση στο κατάστημα κράτησης στα Διαβατά ήταν άμεση! Δηλώνει ακόμη «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Απαιτείται σύνεση, διάλογος και κυρίως κατάθεση σοβαρών προτάσεων κι όχι κραυγών

Η Σ. Νικολάου η οποία πρόκειται αύριο να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών υποστηρίζει ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διηνήργησε ελέγχους σε όλο το κατάστημα κράτησης, οι θερμομετρήσεις και απολυμάνσεις είναι καθημερινές, έχει μοιραστεί άμεσα υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες) και γίνονται συνεχώς τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων. Πρόκειται ωστόσο για ισχυρισμούς που τα γεγονότα διαψεύδουν. Από τις 20 Οκτωβρίου που διαπιστώθηκε θετικός στον κοροναϊό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών και τις επόμενες μέρες τα κρούσματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλου αυξάνονταν ο ΕΟΔΥ κατέφθασε στις 6 Νοεμβρίου!

Εμπαιγμός στις πλάτες των αδυνάμων

Το πρόβλημα με την διάδοση των ιού στις φυλακές έχει να κάνει, όμως, με ένα βαθύτερο ζήτημα που είναι η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών η οποία όμως δεν έχει γίνει ποτέ. Ο πληθυσμός των φυλακών όι μόνο δεν μειώθηκα αλλά με την διακοπή των δικαστηρίων αποσύρθηκαν πολλές υποθέσεις κρατουμένων καθώς και αιτήματα αναστολής έκτισης των ποινών, την ίδια στιγμή που οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις συνεχίστηκαν κανονικά.

«Η υπεύθυνη για τις φυλακές Σ. Νικολάου χαράζει επικοινωνιακή πολιτική εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη ομάδα των εγκλείστων κινούμενη εκ του ασφαλούς, καθώς ξέρει ότι η πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου δεν ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, αφού τους έχει τοποθετήσει στο βάθρο του ενόχου και τους έχει αφαιρέσει την ανθρώπινη υπόσταση. Παράλληλα ξέρει ότι το μήνυμα περί έγκαιρης πρόληψης που θέλει να στείλει στην κοινωνία και θα περάσει σε μεγάλη μερίδα του κόσμου δυστυχώς θα προσλάβει και… ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, ξεδιάντροπος εμπαιγμός στις πλάτες των αδυνάμων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αλληλεγγύης κρατουμένων.

Κάλεσμα για βοήθεια από τις ελληνικές φυλακές

«Εμείς οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές δεν εξαιρούμαστε από αυτή τη κρίση. Μπορεί να ζούμε στη σκιά της κοινωνίας αλλά αποτελούμε μέρος της, κι επειδή η κράτησή μας είναι προσωρινή ζητάμε τη προσοχή σας, γιατί οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες. Έχουμε οικογένειες και ανθρώπους που μας περιμένουν να γυρίσουμε σώοι πίσω και δεν δεχόμαστε να γίνουμε θύματα της αμέλειας των υπευθύνων.

Έχουμε δεχτεί πολλοί από εμάς τα λάθη που έχουμε διαπράξει και θέλουμε να τα ξεπληρώσουμε όχι όμως με κόστος τη ζωή μας. Με αγωνία παρατηρούμε την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και αναρωτιόμαστε πότε ο ιός θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Ήδη έχουμε ενεργά κρούσματα στις φυλακές Κέρκυρας, Μαλανδρίνου και Διαβατών. Αυτά τα κρούσματα, όμως, δεν ξεκινάνε από τους έγκλειστους αλλά από τους εργαζόμενους των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που συγχρωτίζονται με τους ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ιό και επιστρέφουν κάθε μέρα στη δουλειά τους.

Από την άλλη οι δικαστικές αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης αλλά μας επιβαρύνουν άθελά τους. Μακροχρόνιες αναβολές δικαστηρίων, λόγω του ιού, κρατούν στις φυλακές ανθρώπους που η εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο βαθμό θα τους έδινε μία ευκαιρία να επιστρέψουν σπίτια τους, γεγονός που συντηρεί τον υπερπληθυσμό στις φυλακές και επιδεινώνει την κατάσταση για όλους τους κρατούμενους.

Βλέποντας τις ελλείψεις του συστήματος υγείας αναρωτιόμαστε: ποια θα είναι η προτεραιότητα για εμάς αν τυχόν νοσήσουμε; Και αυτό δεν είναι ένα απλό ερώτημα. Οι συνθήκες στις οποίες είμαστε κρατούμενοι δεν μας αφήνουν περιθώρια να προφυλαχτούμε. Το νοσηρό περιβάλλον στο οποίο διαβιώνουμε επιδεινώνει την υγεία μας και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας μέσω της αγωνίας και του στρες το οποίο μας καταβάλλει καθημερινά. Αναγνωρίζουμε πως κάποιοι από εμάς δεν γίνεται να προφυλακιστούν και σίγουρα δεν ζητάμε να ανοίξει η πόρτα για όλους τους κρατούμενους. Μπορεί κάποιοι από εμάς να είναι βαρυποινίτες όμως σε καμία περίπτωση δεν είμαστε θανατοποινίτες. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει για πολλές περιπτώσεις και υπάρχουν τα εργαλεία στα χέρια σας για να μας βοηθήσετε.

Αυτή είναι η ώρα για να λάβετε γενναίες αποφάσεις και να σώσετε ζωές στη κυριολεξία. Αυτή είναι η ώρα για να σκύψετε πάνω από το πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά. Αναγνωρίζουμε πως καμία βίαια αντίδραση εκ των έσω των φυλακών δεν μπορεί να δώσει λύση. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτό το κάλεσμα. Γιατί όταν θα δείτε ξεσήκωμα στις φυλακές θα είναι πλέον αργά και θα είμαστε ήδη “στη γραμμή εκτέλεσης” όπου δεν θα έχουμε τίποτα να χάσουμε αφού οι ζωές μας θα παίζονται στα ζάρια των πολιτικών αποφάσεων. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης και να δείξουμε όλοι από τι είμαστε φτιαγμένοι. Γι’ αυτό τον λόγο αιτούμαστε τα παρακάτω:

 • Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών
 • Αποφυλάκιση σε κρατούμενους με υπόλοιπο ως έξι μήνες ακόμα και με ελαφρά πειθαρχικά παραπτώματα
 • Εις όρων απόλυση σε ηλικιωμένους κρατούμενους και ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα
 • Μείωση ορίων αναστολής σε 2/5 για καθείρξεις και 1/5 για φυλακίσεις για όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης
 • Ασθενείς βαρυποινίτες που δεν είναι δυνατόν να αποφυλακιστούν να μεταφέρονται σε δομές που υποστηρίζονται από μέτρα προφύλαξης
 • Προσέλευση προσωπικού μία ώρα νωρίτερα του ωραρίου για να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο rapid test σε κάθε βάρδια
 • Διακοπή ποινής σε κρατούμενους που περιμένουν να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό και αναβάλλεται η δίκη τους για πάνω από έξι μήνες
 • Καμία προφυλάκιση για ελαφρά αδικήματα και τοξικοεξαρτημένους
 • Παροχή υγειονομικών υλικών (αντισηπτικά, μάσκες, λαστιχένια γάντια) για όλους τους κρατούμενους
 • Σχολαστικοί έλεγχοι και μέτρα καραντίνας για κάθε αναγκαστική προφυλάκιση
 • Σχολαστική απολύμανση όλων των υλικών που εισέρχονται στις φυλακές»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Όταν το σπίτι καίγεται. Του Τζόρτζιο Αγκάμπεν

11 κρούσματα σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη