in

Σωματείο ΕΥΑΘ: Όταν η αλληλεγγύη έρχεται η καταστροφή μετριάζεται

Περισσότερους από 6 τόνους εμφιαλωμένου νερού παρέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στον Παλαμά Καρδίτσας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να πλησιάσει τα αποκλεισμένα χωριά στα οποία η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Το σωματείο περιγράφει την κατάσταση που αντίκρυσαν τα μέλη του και η οποία είναι απελπιστική.

«Μια απέραντη μετακόμιση. Σε κάθε αυλή ολόκληρα νοικοκυριά απλωμένα στον ήλιο να στεγνώνουν ή προς πέταμα για ότι δεν επανέρχεται. Σπίτια πλινθόχτιστα που έχουν καταρρεύσει.

Αυτοκίνητα, τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα, βουτηγμένα στη λάσπη , όσο και να στεγνώσουν, είναι αμφίβολη η δυνατότητα πλήρους λειτουργίας τους, η λάσπη έχει εισχωρήσει σε κάθε ηλεκτρική επαφή σε κάθε εισαγωγή του κινητήρα» αναφέρει.

Παρά το γεγονός ότι το σωματείο παρέδωσε 8 παλέτες των 86 εξάδων 1,5lt η καθεμία και ερχόταν και άλλες, το συμπέρασμα είναι ότι δεν φτάνουν.

«Ακόμη και την στιγμή που ξεφορτώναμε οι κάτοικοι περνούσαν και έπαιρναν με ασταμάτητο ρυθμό. Έπρεπε να είναι παρόντες αυτοί που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του νερού» δηλώνει το σωματείο τονίζοντας πως εδώ καταλαβαίνουμε στην πράξη την αξία του νερού για τον άνθρωπο και τα ζώα. «Το νερό είναι ίσως το μόνο που φέρνει μια ανάσα καθαρότητας μέσα σε αυτό το περιβάλλον που όλα είναι στο χρώμα του χώματος, που σε κάθε φύσημα του αέρα, πέφτει χώμα από τα δέντρα, που προσέχεις που να πατήσεις γιατί εκεί που στέκεσαι συνειδητοποιείς ότι αυτή η γλίτσα από κάτω δεν είναι μόνο υγρό έδαφος. Ακόμη και σε μια στιγμή που κάθεσαι στο πεζούλι της περίφραξης να πάρεις μια ανάσα , περνάει ο κάτοικος με την διπλή μάσκα και σου λέει “μην κάθεσαι εκεί, μην πιάνεις τίποτα, πάνε μέσα έχει αντισηπτικά”».

«Αυτό που δεν μπορούν να δείξουν οι εικόνες είναι η βαριά μυρωδιά σάπιας πατάτας, μια άσχημη δυσωδία που εισχωρεί στη μύτη και την κουβαλάς πολλά χιλιόμετρα μετά και αφού ανοίξεις τα παράθυρα στο αυτοκίνητο να σε χτυπήσει ο αέρας με δύναμη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να την μυρίζουν μέρα νύχτα ανήμποροι να την αποφύγουν.

Υποβόσκει μια ένταση στους ανθρώπους που ξεπερνώντας τον εαυτό τους είναι στο κέντρο διανομής και ιδρωμένοι με αυτή την σκόνη επάνω τους μοιράζουν, στοιβάζουν, καταγράφουν, κουβαλάνε ασταμάτητα. Μια ένταση που ξεσπά σε κάθε στιγμή που χαλάει ο ρυθμός τους. Φωνές, χειρονομίες, νευρικές κινήσεις, πόσο να αντέξεις ήρεμος σε αυτές τις συνθήκες;

Και στο τέλος πάλι έχουν το βλέμμα της κατανόησης».

Το σωματείο της ΕΥΑΘ ξεκαθαρίζει ότι η ανάρτηση δεν γίνεται για αυτοπροβολή. Γίνεται για να κινητοποιηθούν και άλλα σωματεία, συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουν.

«Τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, η ΓΣΕΕ, όλοι αυτοί που κάνουν συνέδρια σε 5στερα ξενοδοχεία, καλό θα είναι να θυμηθούν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των συνδικαλιστών στην κοινωνία.

Είμαστε ο κρίκος που ενώνει τον κόσμο για ένα καλύτερο αύριο και μια αξιοπρεπή διαβίωση στην καθημερινότητα.

Ζούμε τις συνέπειες ενός φυσικού φαινομένου και της ανυπαρξίας της πρόληψης του Κράτους. Οι άνθρωποι εκεί πληρώνουν την αδιαφορία των πολιτικών εκπροσώπων τους. Όλοι μαζί βιώνουμε την πραγματικότητα του “πάμε και όπου βγει ” που μια κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια στην εξουσία, θεωρεί φυσιολογική.

Παρά την λάσπη, την σκόνη, την απελπισία, αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν τα ατελείωτα ευχαριστώ από τους ανθρώπους εκεί.

Φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, ζεστά βλέμματα, χαμόγελα, και μια ικανοποίηση ότι δεν είναι μόνοι. Ότι κάποιοι ήρθαν από μακριά για αυτούς, ότι κάποιοι τους σκέφτονται και τους υποστηρίζουν. Η αλληλεγγύη από άνθρωπο σε άνθρωπο στην πράξη.

Οργανωθείτε, μαζέψτε βασικά ήδη ανάγκης, και στείλτε τα κάτω.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. που με μια κουβέντα, μας διέθεσε οχήματα και καύσιμα για την οργάνωση της αποστολής μας.

(Εκτός αυτού έχει διαθέσει χρήματα σε θεσμικούς φορείς και ετοιμάζεται να στείλει και εξοπλισμό)».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Στεκόμαστε η μία δίπλα στην άλλη»-Συγκέντρωση στην Καλαμαριά ενάντια στις γυναικοκτονίες

«Πάμε και όπου βγει» στις μεταφορές των μαθητών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας