in , , ,

Σωματεία-Φορείς-Οργανώσεις καλούν σε διαδήλωση για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας

Δεκάδες είναι τα καλέσματα σωματείων και ομοσπονδιών υγειονομικών και εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φορέων και οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, ενάντια στην καταστολή αλλά και στην κυβερνητική πολιτική, όπως εφαρμόζεται εδώ και 1 χρόνο πανδημίας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ καλέσματα συμμετοχής έχουν απευθύνει η Κατάληψη Τμήματος Κινηματογράφου καθώς και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης-εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι΄ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για την περίθαλψη των Covid και μη-Covid ασθενών.
• Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες).
• Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
• Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων.
• Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή».

Δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους εργασίας από Σωματεία της πόλης

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά Ν. Θεσσαλονίκης, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν δεκάδες εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους δουλειάς ενώ στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και ο εργαζόμενος λαός καθημερινά παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής του, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία του, στο εισόδημα του.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει “γυμνό” το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται στην πανδημία σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας της υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Ήδη μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προχωράει την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, χώρους εκπαίδευσης και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δε μπορεί να κρυφτεί!».

Και εκπαιδευτικοί στη σημερινή συγκέντρωση

Ανακοινώσεις συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση έχουν βγει και από ΕΛΜΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης. Η Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τονίζουν μέσα σε άλλα:

«Το μόνο που επιτρέπουν τελικά στο λαό είναι να πηγαίνει (εφόσον έχει) στη δουλειά και το σουπερμάρκετ και στη συνέχεια να κλείνεται στο σπίτι του, παρακολουθώντας την κυβερνητική προπαγάνδα των χρυσοπληρωμένων καναλιών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκά μέτρα για την εργασία, την ασφάλιση και τις συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η κυβέρνηση δεν βρίσκει λεφτά για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για τη στήριξη των ανέργων, των χαμηλόμισθων εργαζόμενων και των μικροεπαγγελματιών, αλλά δεν φείδεται κονδυλίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών και δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ή για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των φιλικών ΜΜΕ.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ επιδόθηκε σε μια ανελέητη και πρωτοφανή καταπάτηση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Εξαπέλυσε ανελέητη καταστολή απέναντι στο λαϊκό και νεολαιΐστικο κίνημα με ΜΑΤ, χημικά, συλλήψεις και καταπάτηση του ασύλου με εισβολή της αστυνομίας μέσα στις σχολές (ΑΠΘ) ακόμα και σε σπίτια (Χανιά), και στις γειτονιές ,που συνοδεύτηκαν με φίμωτρο και λογοκρισία στην ενημέρωση, ακόμα και στο ίντερνετ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, μετά από μια σημαντική επιτυχία στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση της Κεραμέως, συμπορεύεται με τους φοιτητές και φοιτήτριες, με τους μαθητές και τους γονείς, την κοινωνία που διαδηλώνει στις συνοικίες, στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ, την καταστολή και την αστυνομοκρατία.

Παρά την τεράστια επικοινωνιακή προπαγάνδα των ΜΜΕ, το αποκρουστικό πρόσωπο της βίας και της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων πήρε δυναμική απάντηση από χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές, απλούς ανθρώπους της γειτονιάς που βρέθηκαν στο δρόμο και στις διαδηλώσεις. Η προσπάθεια της κυβέρνησης, με τις συνεχείς επιθέσεις, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις, με την ασύδοτη δράση των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής, να εμπεδώσει κλίμα τρόμου για να ανακόψει κάθε αντίδραση στην εγκληματική πολιτική της, έχει αποκαλυφθεί και δεν θα περάσει.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι/ες και η νεολαία δεν τρομοκρατούμαστε από τον κρατικό αυταρχισμό και την άγρια καταστολή, δεν περιστέλλουμε τους αγώνες μας μπροστά στα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα όλων σε μια ζωή αξιοβίωτη!».

Πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Ένας χρόνος πανδημίας και η αναλγησία της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπισή της αναδεικνύεται κάθε μέρα. Αντί να επαναλειτουργήσει κλειστά νοσοκομεία και να ανοίξει νέα τμήματα, κλείνει μονάδες, μετατρέπει όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία του λαού και συνεχίζει να προστατεύει σκανδαλωδώς τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας. Καλεί ιδιώτες γιατρούς με την υπόσχεση μισθών και αμοιβών για εφημερίες πολλαπλάσιων από τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα δημόσια Νοσοκομεία , στο οποίο εξακολουθεί να οφείλει απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες επί μήνες. Προπαγανδίζει την χρησιμοποίηση κάποιων ιδιωτικών δομών υγείας για την αντιμετώπιση του covid 19, που αποζημιώνει αδρά, ενώ μετακινεί για να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτά γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία. Διαφημίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τάχα ότι προχωράει ικανοποιητικά, ενώ μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 1/20 του πληθυσμού. Εμβόλια δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση πλήρως υπάκουη στο διευθυντήριο της ΕΕ, δεν αναζητεί εμβόλια από άλλες πηγές. Η κυβέρνηση ουσιαστικά αδιαφορεί για την ζωή και την υγεία του λαού».

«Η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνεχίζει να νομοθετεί ασταμάτητα σε μια σειρά από πεδία όπου η κοινωνική αντίθεση στις πολιτικές της είναι φυσικό να πυροδοτεί την έντονη εναντίωση και διαμαρτυρία. Την ώρα που είμαστε απροστάτευτοι σε δουλειές και ΜΜΜ, η ομάδα Δράση δέρνει κόσμο στις γειτονιές, στη λογική της εφαρμογής του “Lockdown στον ελεύθερο χρόνο”, και στους ανοιχτούς χώρους όπου ο κίνδυνος της διασποράς είναι 20 φορές μικρότερος. Η κόπωση της κοινωνίας από τον παραλογισμό των μέτρων και την ανυπαρξία σχεδίου εντείνεται και πλέον όλες και όλοι έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει τη κοινωνία. Η δυσαρέσκεια και η οργή για την καταστολή μεγαλώνει. Αυτό φαίνεται στον μαζικό αγώνα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό που γέμισε με διαδηλώσεις τα κέντρα των πόλεων, τη Νέα Σμύρνη και όλες τις γειτονιές της Ελλάδας, το διήμερο 13-14 Μαρτίου. Τώρα είναι η στιγμή να συνδεθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με την πάλη για δημόσια υγεία, ενίσχυση του ΕΣΥ, προστασία της κοινωνίας από την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση. Ενωμένοι/ες μπορούμε να νικήσουμε!
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μείνουμε σιωπηλές/οι!» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά και η Αναμέτρηση-Ομάδα κομμουνιστών/ κομμουνιστριών.

Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) τονίζει:

«Τα γεγονότα στην Ν. Σμύρνη όπου αγωνιστές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή προστίμων σε μία οικογένεια με μικρά παιδιά που κάθισε σε ένα παγκάκι, αλλά και η -δύο φορές – εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αποτέλεσαν το έναυσμα για να γυρίσει ο φόβος πλευρά. Χιλιάδες διαδηλωτές αψηφώντας τα απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις και την οργανωμένη κρατική τρομοκρατία πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων συγκροτώντας μαζικές λαϊκές αντιστάσεις στην επιβαλλόμενη δυστοπία και στον ‘’δημοκρατικό’’ ολοκληρωτισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση της ζωής και της αξιοπρέπειας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα των Υγειονομικών, του φοιτητικού κινήματος, των τοπικών αντιστάσεων ενάντια στην κρατική καταστολή.

Μόνο με ένα ενιαίο σύστημα Υγείας (Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα, – Νοσοκομειακή περίθαλψη) το οποίο θα καλύπτει δωρεάν και επαρκώς τις ανάγκες όλων θα μπορέσουμε ως κοινωνία να εξέλθουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από την πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της. Μόνο με αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική διαχείριση της πανδημίας όπου για την εργατική τάξη και το λαό επιφυλάσσει μόνο φτώχεια, ανεργία, επισφάλεια, καταστολή, τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν ήδη τις νέες πολεμικές επεμβάσεις που έρχονται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Δουλειά τη δουλειά και γειτονιά τη γειτονιά, χωρίς αυταπάτες πια για την όποια σοσιαλδημοκρατία, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό και στις κρίσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την διαρκή πολεμική προετοιμασία, ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νίκη στους αγώνες των φοιτητών/ φοιτητριών, των γειτονιών, της εργατικής τάξης και του λαού, άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των Υγειονομικών».

Τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα σε άλλα, αναφέρει:

«Το κεφάλαιο βρήκε την ευκαιρία για να επιβάλλει την υπερεκμετάλλεση με την τηλεργασία, να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα, να κάνει πιο ταξικό το σχολείο και το πανεπιστήμιο με την τηλεκπαίδευση, να χτυπήσει τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Νομοθετεί σειρά αντιδραστικών μέτρων, όπως την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την εισβολή της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ που θέλει να την επιβάλλει με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ ετοιμάζει νέα χτυπήματα στα εργασιακά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Τα απανωτά λοκ ντάουν δεν προστατεύουν την εργαζόμενη πλειοψηφία από τον κορονοϊό, αλλά την αντιλαϊκή πολιτική από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Επιχειρούν να βάλουν τη νεολαία στο γύψο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, πλατείες, πνίγοντας τη νέα γενιά με τις απαγορεύσεις και τη μιζέρια του σπίτι-δουλειά.

Φορτώνουν στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων το κόστος της διπλής υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, διαγράφουν το μέλλον της νεολαίας. Η Ε.Ε. απαγορεύει τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών αλλά και στο εσωτερικό η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνη σε αυτή την καταστροφική επιλογή: Έχει μαζί της τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ του κατεστημένου, αλλά και το επίσημο πολιτικό σύστημα, ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλο. Γι’ αυτό είναι εχθρικοί στις λαϊκές κινητοποιήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»: «ΑΠΕ-ΜΠΕ και Αρχηγείο της ΕΛΑΣ προκαλούν την νοημοσύνη μας»

Minari