Σκουριές: ΜΑΤ και εργαζόμενοι με καδρόνια απέναντι από τους κατοίκους

UPDATE:

21:56 Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Αστυνομικό τμήμα Ιερισσού. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Μ. Παναγιά 30 κάτοικοι που αντιδρο’υν στις εξορύξεις ήρθαν σε συμπλοκή  με μεταλλωρύχους που συγκεντρώθηκαν απ`όλα τα γύρω χωριά . Μία γυναίκα από τους αντιδρώντες κατοίκους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένη. Τα ΜΑΤ απωθούσαν τους αντιδρώντες κατοίκους και όχι τους μεταλλωρύχους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεταλλωρύχοι έσπασαν τρία αυτοκίνητα, επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τους επιβάτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, τους έβρισαν χυδαία και απείλησαν τη ζωή τους . Διερχόμενος ανήλικος δέχθηκε επίθεση από μεγάλο αριθμό μεταλλωρύχων που τον προπηλάκισαν και απείλησαν τη ζωή του. Ο ανήλικος φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα υπέστη ισχυρό σοκ. Διεκομίσθη από τους γονείς του στα κατεπείγοντα του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες

Φωτό από Ιερισσό:πηγή ba_bouska Aya

20:50: Ένταση επικρατεί τώρα στη Μεγάλη Παναγιά μεταξύ εργατών και κατοίκων. Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι η εταιρία δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με μισθοφόρους εργαζόμενους.

19:34: Συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αποχωρήσει από το βουνό. Η αστυνομία ενώ για πολλές ώρες συμμετείχε μαζί με εργαζόμενους της εταιρίας, στο σόου που έστησε η εταιρία, πριν λίγο με περιορισμένη χρήση χημικών απομάκρυνε τους μεταλλωρύχους και άνοιξε τον δρόμο.

19:00:Ο κόσμος που ανέβηκε για βοήθεια πέρασε τον κλοιό της αστυνομίας και πηγαίνει με τα πόδια στον κόμβο

17:32:Εκατό εργαζόμενοι της εταιρίας, με προστασία ΜΑΤ και οπλισμένοι με κράνοι και καδρόνια βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τους κατοίκους που παραμένουν στο Χονδρό Δέντρο. Επικρατεί ένταση καθώς οι κάτοικοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από εκεί που βρίσκονται, ενώ κόσμος κατευθύνεται στο σημείο από τα γύρω χωριά.

Εκδρομή για δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της στην Χαλκιδική και στην Σμύρνη διοργανώνει η Eldorado Gold.   Αυτή την στιγμή κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι κάτοικοι βρίσκονται στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο όπου έχουν βρεθεί μπροστά σε μπλόκο της αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι επικαλούνται το αρθρο 5 του κώδικα των δημοσιογράφων όπου αναφέρεται πως ο δημοσιογράφος οφείλει “να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του”. 

ΠΟΕΣΥ:  Όχι δημοσιογράφοι «χρυσο…δάκτυλοι»
 
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλθηκε η “επικοινωνιακή αντεπίθεση” της εταιρείας εξόρυξης χρυσού “Eldorado Gold” την ίδια ώρα που διογκώνεται το κλίμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, για τη δρομολογημένη οικολογική καταστροφή.
 
“Οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την πρόσκληση, αφού διαμείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο ρεπορτάζ στα ορυχεία της Χαλκιδικής σε “χώρους που λειτουργούν υποδειγματικά” και θα υποδεικνύονται κατ΄ αποκλειστικότητα από τα στελέχη της Eldorado. Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της ‘καλής εικόνας” της εταιρείας” αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά από τις Ενώσεις-μέλη της να καταδικάσουν την πρακτική της εν λόγω εταιρείας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει “να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του”. 
 
“Ας μην αποκτήσει ο κλάδος … “χρυσο-δάκτυλους”” καταλήγει.

Προσπαθεί η εταιρεία να αντιστρέψει την εικόνα

 Μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Θεσσαλονίκη στην οποία δήλωσε αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα, η Eldorado Gold επιστρατεύει τις γνωστές μεθόδους εξαγοράς θετικών δημοσιευμάτων προκειμένου να αντιστρέψει τη κακή εικόνα που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις για τις συνέπειες της επιχειρούμενης εξορυκτικής δραστηριότητάς της στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, στα γραφεία της στο Μαντέμ Λάκκο, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία  Efemcukuru στη Σμύρνη ενώ στο ενδιάμεσο θα λάβουν χώρα πλήθος γευμάτων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας. Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα των ρεπορτάζ που θα ακολουθήσουν, ευχόμαστε οι δημοσιογράφοι να τηρήσουν την σχετική δεοντολογία και ανεξαρτησία τους. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής

Κυριακή, 7 Απριλίου, 2013 (αφορά στους δημοσιογράφους Αθηνών) 18:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα στελέχη των εταιρειών 19:10 Αναχώρηση της Aegean Airlines για Θεσσαλονίκη 20:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης & μεταφορά με mini-van στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel (Πλατεία Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη,www.electrahotels.gr) 21:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel 

Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 09:00 Συνάντηση δημοσιογράφων Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Θράκης στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel 09:30 Αναχώρηση με πούλμαν για τη Χαλκιδική 11:30 Άφιξη στην Χαλκιδική και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές 12:30 Αναχώρηση για τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκου 13:00 Παρουσίαση εταιρείας στα Γραφεία Μαντέμ Λάκκου 13:30 Ελαφρύ γεύμα στα γραφεία της εταιρείας 14:30 Επίσκεψη στη κύρια στοά στο Καρακόλι 15:00 Αναχώρηση για Ολυμπιάδα 15:30 Άφιξη και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (εργοστάσιο – μεταλλείο – δευτερεύουσα στοά) 17:30 Αναχώρηση από τη Χαλκιδική για τη Θεσσαλονίκη με πούλμαν 21:00 Δείπνο σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης 

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013 11:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel και παρουσίαση προγράμματος επίσκεψης στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη 12:30 Ελαφρύ γεύμα στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel 13:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν 15:40 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00 19:00 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στη Σμύρνη στις 20:05 Μεταφορά στο ξενοδοχείο Hilton Izmir Hotel με πούλμαν 21:45 Δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton Izmir 

Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 08:30 Συνάντηση στο lobby του Hilton Izmir Hotel 09:00 Αναχώρηση με πούλμαν για τα μεταλλεία Efemcukuru 10:30 Ξενάγηση στα μεταλλεία Efemcukuru – Παρουσιάσεις 13:00 Ελαφρύ Γεύμα 14:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο της Σμύρνης με πούλμαν 16:50 Αναχώρηση Turkish Airlines από τη Σμύρνη με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:55 * Δυνατότητα μεταφοράς των δημοσιογράφων Θράκης και Θεσσαλονίκης με πούλμαν στις πόλεις τους αν προτιμάται 19:25 Αναχώρηση Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη με άφιξη στην Αθήνα στις 20:50 23:00 Αναχώρηση Aegean Airlines από την Αθήνα με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 23:50 (ή δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο SOFITELτου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για όσους επιθυμούν να αναχωρήσουν την Πέμπτη, 11 Απριλίου το πρωί – αφορά στους δημοσιογράφους Θεσσαλονίκης/Θράκης).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαψεύδουν τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

Νέα κινητοποίηση αλληλεγγύης στη Χαλκιδική στο Μοναστηράκι στις 13/4