του Θανάση Τσακίρη
Στο τελευταίο τεύχους του περιοδικού «Επίκαιρα» ο Αλέξης Μητρόπουλος γράφει για το νέο επάγγελμα στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη, αυτό του «συμβούλου αυτοκτονίας» (suicide consultant). Κατά σύμπτωση το ίδιο πρωί δημοσιεύθηκε σε ραπόρτο ελληνικής τράπεζας ότι υπογράφθηκε επιχειρησιακή σύμβαση στον ΟΠΑΠ που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων κατά 14% και αυξάνει τις ώρες εργασίας από 7,5 σε 8 ημερησίως. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν φαίνεται να μη ζητήσουν τη βοήθεια του «συμβούλου αυτοκτονίας».
Μέρες αδέσποτες που παν στο πουθενά
Στο ίδιο τεύχος των «Επικαίρων» δημοσιεύεται έρευνα του ΟΠΑ (παλιότερα ΑΣΟΕΕ) σχετικά με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ας δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά κάποιους συντελεστές για τους δείκτες εμπιστοσύνης. Όχι πως δεν το ξέραμε αλλά τον τελευταίο χρόνια «η φτώχεια στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο» αυξήθηκε σύμφωνα με το 88,7% των ερωτηθέντων και μειώθηκε σύμφωνα με το 2% και έμεινε στάσιμη για το 4,9%. Για τον επόμενο χρόνο 85,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχεια θα αυξηθεί και για το 3,6% ότι θα αυξηθεί. Για κομμάτι αισιόδοξους σας κόβω! Η απαισιοδοξία για την προσωπική οικονομική κατάσταση διαπερνά οριζόντια το ιδεολογικό φάσμα καθώς την πιο απαισιόδοξη θέση (αλλά προς το χειρότερο) εκφράζουν οι αριστεροί ψηφοφόροι (81,4%) και την πιο…αισιόδοξη οι κεντροαριστεροί (αλλαγή προς το χειρότερο) με 71,6%. Η ίδια εικόνα καταγράφεται για την ανεργία με μια μικρή αλλαγή: οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι κεντροδεξιοί που λένε πως θα αυξηθεί (97,9%) και πιο…αισιόδοξοι οι κεντροαριστεροί που λένε ότι θα αυξηθεί με (88,1%). Όσον αφορά την αποταμίευση οι περισσότεροι απ’ όσους είναι σε δύσκολη κατάσταση (39,1%) θεωρούν πως διανύουμε πολύ κακή εποχή για αποταμίευση σε αντίθεση με τους περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άνετη οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολύ καλή εποχή. Για αγορές το ποσοστό των ερωτώμενων που θεωρούν ότι είναι τώρα «η πιο κατάλληλη στιγμή» και «η κατάλληλη στιγμή» αθροιστικά φτάνει μόνο στο 10%! Τέλος ο γενικός «Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης» είναι αρνητικός καθώς φτάνει μόνο στο 27,1 υποδηλώνοντας αρνητική στάση.
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες;
Γι’ αυτό πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Να πάρουμε την τύχη μας και τον αγώνα μας στα χέρια μας γιατί, αλλιώς, δεν θα έχουμε τη δύναμη να φωνάξουμε: «κουφάλα νεκροθάφτη, δεν θα πεθάνουμε ποτέ» και να βγάλουμε και τους «συμβούλους αυτοκτονίας» στην ανεργία μαζί με τους χαφιέδες και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, που συνεδριάζουν σήμερα σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις μας που, όμως, διαθέτει τις πιο παλιές φυλακές της χώρας. Εκεί είναι η «Φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη», των κομμουνιστών και άλλων δημοκρατικών αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους στην πάλη για μια κοινωνία δημοκρατική, σοσιαλιστική και ειρηνική δίχως προστάτες, τρόικες και αφεντικά..