Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα για τον απολογισμό του Κέντρου για το 2011 με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) αναφέρθηκε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων και η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκατάστασης.
Όπως τόνισε επιπλέον ο κ. Νοταράς “Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, ωστόσο το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας, αντί να υποστηριχθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, απόρροια μιας ισοπεδωτικής πολιτικής με πολλές αντιφάσεις, κενά και συνεχή αβεβαιότητα”
Η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 21% από το 2009 έως το 2011 ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται για το 2012
Η επιχορήγηση το 2009 ήταν 24 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 ήταν 23 εκατ. ευρώ αλλά τελικά καταβλήθηκαν ακόμη λιγότερ (18.870.000) Για το 2012, η επιχορήγηση είναι 18,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταβληθεί στο σύνολό της.
Ακόμη η τελευταία έγκριση προσλήψεων για το ΚΕΘΕΑ έγινε το 2006 με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να υφίσταται συνεχείς μειώσεις. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ για νέες μονάδες, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν εξαιτίας της αδυναμίας στελέχωσής τους.
Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στην απουσία εθνικού σχεδιασμού καθώς όπως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν από δύο χρόνια, να μην έχει εφαρμοστεί. “Η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα των ναρκωτικών εξαντλείται στην επέκταση των προγραμάτων υποκαταστάτων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς μέριμνα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών” τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπολος τόνισε επιπλέον ότι οι συνέπεις της κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι αδιαμφβισβήτητες. “Η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, των αστέγων, των ανθρώπων που υποσιτίζονται, της παραβατικότητας, της κοινωνικής έντασης και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών” πρόσθεσε.
Ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το 2011 περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σε 2.000 χρήστες στο δρόμο, σε 3.200 χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.500 άτομα στις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε 2.300 φυλακισμένους και αποφυλακισμένους με πρόβλημα χρήσης και σε 6.000 μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν στους κόλπους τους πρόβλημα χρήσης.
Η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκαταστάτων έχουν οδηγήσει, από τα τέλη του 2011, σε μείωση της προσέλευσης στα «στεγνά προγράμματα» μείωση που φαίνεται να συνεχίζεται και το 2012.
Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ ήταν άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια οι περισσότεροι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σταδιακή μείωση στην χρήση τους η ηρωίνη και τα οπιοειδή παραμένουν η κυρίες ουσίες κατάχρησης. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.
Το ΚΕΘΕΑ θα γιορτάσει αύριο την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα υπό το σύνθημα «Στην κρίση, είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση, απαντάμε με αλληλεγγύη».
Μεταξύ άλλων θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αθλητικοί αγώνες, ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης- υποστήριξης για τους χρήστες, στον δρόμο και σε σωφρονιστικά καταστήματα.