in ,

Σε νοσοκομεία Covid μετατρέπονται σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε νοσοκομεία Covid μετατρέπονται σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές λόγω μετατροπής των ΜΕΘ των νοσοκομείων αποκλειστικά σε ΜΕΘ Covid.

Aυτό συμβαίνει πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και προκύπτει από το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και εν απουσία δημιουργίας νέων κλινών και πρόσληψης προσωπικού καταλήγουν να στέλνουν ασθενείς με άλλες παθήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Παράδειγμα αποτελεί η ΜΕΘ του Αγ. Παύλου από την οποία όλοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική κλινική.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο πρώην διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης «τα νοσοκομεία έγιναν ουσιαστικά νοσοκομεία Covid λες και έχουν εξαφανιστεί οι ασθένειες που ταλαιπωρούσαν ή θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο».

Ο ίδιος διέψευσε την κυβερνητική ανακοίνωση για δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι «η ανακοίνωση πως αυξάνονται τα κρεβάτια ΜΕΘ κατά 43 είναι αναστροφή της πραγματικότητας. Δεν προστέθηκαν νέα κρεβάτια. Αφαιρέθηκαν κρεβάτια ΜΕΘ που ήταν για να καλύπτουν τις υπόλοιπες ανάγκες του πληθυσμού και βαπτίστηκαν κόβιντ. Αδειάσαν ΜΕΘ και έφυγαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Πήραν τα κρεβάτια των ΜΕΘ όλης της Θεσσαλονίκης και τα βάφτισαν Covid» πρόσθεσε.

«Πέρα από την αναστολή των χειρουργείων κατά 80%, πού θα πάνε να χειρουργηθούν οι άνθρωποι με καρκίνο -γιατί δεν χειρουργούνται μόνο στο Θεαγένειο- και μετά που θα φιλοξενηθούν; Θα τους μεταφέρουν σε ιδιωτική κλινική. Ο γιατρός που τους χειρούργησε στο δημόσιο νοσοκομείο θα μπορεί να δει τον άρρωστο την επόμενη μέρα και να αξιολογήσει μια πιθανή καινούργια επέμβαση; Ποιος θα τον παρακολουθεί εκεί δεδομένου ότι απαγορεύεται από το νόμο να προσφέρει ο γιατρός του ΕΣΥ υπηρεσίες σε μια ιδιωτική κλινική;» διερωτήθηκε τονίζοντας ότι στα ερωτήματα αυτά δεν δίνει απάντηση κανένας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι σε απόγνωση. «Έχουν κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους με Covid που δεν ανακοινώνονται ούτε μέσα στα νοσοκομεία. Λείπουν από όλα τα νοσοκομεία και δεν γίνεται ιχνηλάτηση στο ίδιο το νοσοκομείο. Το ηθικό τους είναι καταρρακωμένο γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός. Κάθε μέρα αποφασίζονται καινούργια πράγματα ερήμην των εργαζομένων».

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία απλές ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid, όπως το Γενημματάς, το ΑΧΕΠΑ, το Παπανικολάου.

Ωστόσο ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη οι κλίνες ΜΕΘ Covid παραμένουν ελάχιστες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 4 στο ΑΧΕΠΑ και 7 στον Αγ. Παύλο ενω σε λίγες μέρες πρόκειται να ετοιμαστούν κλίνες ΜΕΘ Covid στο ΓΣΝ 424 και στον Αγ. Δημήτριο.

Δοκιμάζεται το Παπανικολάου- αυξημένες οι νοσηλείες στο Ιπποκράτειο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι κλίνες Covid και οι κλίνες ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Αφού καλύφθηκαν οι 18 κλίνες ΜΕΘ Covid που διέθετε το νοσοκομείο, άνοιξαν και γέμισαν αμέσως και άλλες 7 που ανήκαν στην Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας. Πλήρεις είναι και οι 79 απλές κλίνες Covid.

Παράλληλα μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο και ήδη εκτός εργασίας έχουν τεθεί 65 εργαζόμενοι του νοσοκομείου επειδή εχουν βγει θετικοί στον ιό, μεταξύ αυτών, γιατροί και νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς. Το νοσοκομείο δοκιμάζεται στην κυριολεξία, δουλεύει με λιγοστό προσωπικό ενώ έχουν ανασταλεί χειρουργεία και άδειες.

Αυξημένες κατά πολύ είναι και οι νοσηλείες στο Ιπποκράτειο, το οποίο πρόκειται να επεκτείνει τις απλές κλίνες Covid σε 120 αναστέλλοντας ωστόσο τη λειτουργία πολλών κλινικών. Μέτα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν. Συνολικά έχουμε 90 νοσηλευόμενους με Covid ενώ μέχρι πριν δέκα μέρες νοσηλεύονταν 20.

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει το σύστημα υγείας και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το νοσοκομείο της Καβάλας αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή καθώς έχει γεμίσει από περιστατικά Covid αυτό της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά περιστατικά που είχαν διαγνωστεί αρχικά θετικά έχουν σταματήσει να γίνονται επαναληπτικά τεστ και ο κόσμος οδηγείται πλέον στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα, ενώ ακόμα και τα τεστ σε εργαζομένους γίνονται με φειδώ. Τέλος τόσο στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα όσο και στην Ξάνθη, τα τακτικά χειρουργεία ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο, ενώ πλέον το εξαντλημένο και ελλιπές προσωπικό καλείται να δουλέψει χωρίς καμία άδεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διπλασιασμός των ασθενών Covid σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη- Χωρίς ενίσχυση παραμένουν τα νοσοκομεία

Παγώνει η εφαρμογή του νόμου για τις εκτρώσεις μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία