in ,

Σε μηνύσεις και κινητοποιήσεις προχωρούν οι γονείς για τη μη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

Σε μηνύσεις και κινητοποιήσεις προχωρούν οι γονείς για τη μη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

Δέκα μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και στον αέρα παραμένει η μεταφορά περίπου 12.00 μαθητών στον νομό Θεσσαλονίκης, με το παιχνίδι των ευθυνών να παίζεται ανάμεσα στους Δήμους, την Περιφέρεια, τo υπουργείο Εσωτερικών και τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Και ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, οι γονείς των μαθητών κινητοποιούνται προκειμένου να βρεθεί άμεσα οριστική λύση στο θέμα, καθώς το ίδιο πρόβλημα συναντάται κάθε Σεπτέμβριο

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Ενώσεις Γονέων σε Θερμή και Θερμαϊκό, που θα καταθέσουν την Δευτέρα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και την ίδια μέρα το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Πράσινα Φανάρια.

Σε περίπτωση μάλιστα που δεν δοθεί λύση από την προσεχή εβδομάδα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, στις οποίες θα συμμετάσχουν γονείς και μαθητές από ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης.

Τραγικές οι συνθήκες για τους μαθητές

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή οι Ενώσεις Γονέων σε Θερμή και Θερμαϊκό κατήγγειλαν την αδιαφορία των φορέων για την ασφάλεια των παιδιών τους.  Αυτή τη στιγμή, όπως περιέγραψαν 3.000 παιδιά στο δήμο Θερμής και άλλα 1.000 στο δήμο Θερμαϊκού διανύουν μεγάλες αποστάσεις προς και από το σχολείο με τα πόδια, διακινδυνεύοντας την σωματική τους ασφάλεια. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις που ανέφεραν για μαθητές ηλικίας από 4-18 ετών αναγκάζονται να περπατούν ακόμη και υπό βροχή μέσα σε χωράφια, σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια ανάμεσα από ουρές αυτοκινήτων.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή η οικογένειά τους δεν διαθέτει όχημα ή επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν μπορούν να τους μετακινήσουν, αλλά και περιπτώσεις παιδιών που χάνουν τις πρώτες και τελευταίες ώρες μαθημάτων (αυξάνοντας τις απουσίες τους) προκειμένου να προλάβουν τα ωράρια των αστικών. Άλλωστε κάποιες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού δεν διαθέτουν καν άμεση σύνδεση μεταξύ τους με αστικό, ενώ στα υπάρχοντα οχήματα στοιβάζονται ενίοτε ακόμη και 170 μαθητές.
Ευθύνες σε περιφέρεια και υπουργείο Εσωτερικών

Οι Ενώσεις Γονέων σε Θερμή και Θερμαϊκό τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου πως είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας η μεταφορά των μαθητών. Οι γονείς απέδωσαν την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Περιφέρεια όσο και το υπουργείο, τονίζοντας ότι ολιγώρησαν στο θέμα των διαγωνισμών για την ανάθεση του έργου.

Επίσης ανέφεραν πως οι λεωφορειούχοι οι οποίοι έχουν επωφεληθεί οικονομικά σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης θα μπορούσαν να κάνουν δρομολόγια μέχρι να βρεθεί λύση, επιδεικνύοντας ένα πνεύμα συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες λεωφορείων αποφάσισαν την επ’ αόριστον αποχή από τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους κατά τις περιόδους 2012-2013 και 2013-2014.

Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης: Ορατότης μηδέν στις σχολικές μεταφορές

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης, με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελο, χαρακτηρίζοντας «κατάντημα και ήττα για την κοινωνία» να ξεκινάει και αυτή η σχολική χρονιά με το ίδιο πρόβλημα.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θέρμης, «Οι διαγωνισμοί της Περιφέρειας έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η τροπολογία που έπρεπε να ψηφιστεί από τον Μάιο, ψηφίστηκε μόλις την ημέρα έναρξης των μαθημάτων και ακόμα αναζητείται στο ΦΕΚ, μια άλλη τροπολογία για αναδρομικότητα της πρώτης την περιμένουν στη Βουλή αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται την ύπαρξή της, τα εντάλματα πληρωμής δρομολογίων προηγούμενων ετών είναι σταματημένα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι μεταφορείς βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν για να πάρουν τα χρωστούμενα στοχεύοντας και σε νέες παρατάσεις, κοκ. Και όλα αυτά στην πλάτη των νέων και των παιδιών μας, που χάνουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη γνώση και μάλιστα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας».

«Οι δήμοι δεν διεκδίκησαν πολιτικά τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας, εξαντλήθηκαν σε συναντήσεις ‘’καλού κλίματος’’, ενώ ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε από την πολιτεία βούληση επίλυσης του προβλήματος. Το συναινετικό κλίμα καθυστέρησε τις κινητοποιήσεις, κάλυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης και μας έφερε σε αδιέξοδο, εφόσον χάθηκε πολύτιμος χρόνος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η “Παρέμβαση Πολιτών” έθεσε το θέμα πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια, ενώ στο τελευταίο συμβούλιο ο δήμαρχος Θέρμης δεν δέχτηκε την πρότασή της να καταγγελθούν από το δήμο οι υπεύθυνοι, δηλαδή το υπουργείο και η περιφέρεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Με είπε Μπαλτάκος…». Του Παντελή Μπουκάλα

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς το ζεύγος Γριβέα