in ,

Σε κινητοποιήσεις υγειονομικοί ενάντια στην ΚΥΑ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Αγανάκτηση σε χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας προκαλεί η ΚΥΑ που καθορίζει το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και σε ποια κατηγορία εντάσσεται ο κάθε εργαζόμενος.

Από την πρώτη στιγμή υγειονομικοί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους επισημαίνουν τον αντιεπιστημονικά τρόπο καθορισμού του επιδόματος. «Βλέπουμε μια σειρά επαγγελμάτων να «υποβιβάζονται» σε χαμηλότερες κατηγορίες έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους, ενώ άλλοι όπως οι διοικητικοί να μην εντάσσονται καν! Εκτός των άλλων προκαλεί και διχασμό μεταξύ εργαζομένων που εργάζονται στον ίδιο χώρο και τμήμα, αλλά δικαιούνται διαφορετικό επίδομα με μόνο κριτήριο το πτυχίο ή την ειδικότητα που έχουν. (πχ ΠΕ-ΤΕ Ακτινολόγων με τους ΔΕ Ακτινολόγους, οι Νοσηλευτές με τις Μαίες και το ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ειδικότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας). Επίσης, βλέπουμε η ίδια ειδικότητα να αλλάζει κατηγορία ανά φορέα, όπως στους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους, όπου οι συνάδελφοι που εργάζονται στα νοσοκομεία δεν δικαιούνται, την ώρα που οι συνάδελφοι τους σε άλλους φορείς το λαμβάνουν κανονικά» τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων Παπανικολάου.

Το πιο εξοργιστικό είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο – αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε πληθώρα παραγόντων κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID 19..»

Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζόμενων από τη χορήγηση του επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. «Είναι προφανής, άλλωστε, ο λόγος αυτής της κατηγοριοποίησης μεταξύ των υγειονομικών, που στόχο έχει τη διάσπαση του υγειονομικού κινήματος, προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων» τονίζει το σωματείο δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι καλούν στην 3ωρη στάση εργασίας της ΕΔΟΘ την Πέμπτη 4/5 12:00-15:00 και κινητοποίηση στην 3 ΥΠΕ (Αριστοτέλους) στις 13:00 ενώ παράλληλα στηρίζουν την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ κόντρα στην προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης από την Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, την Πέμπτη 4/5 στις 11:00 στην πύλη του ΑΧΕΠΑ.

Διεκδικούν:

Επαναφορά και ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα όλων όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και διπλασιασμό του επιδόματος. Όχι στους άδικους διαχωρισμούς. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων-επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυξήσεις στους μισθούς μας

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην τελευταία θέση της Ε.Ε. η Ελλάδα ως προς την Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Μνημείο των Φοιτητικών Συλλόγων για τους φοιτητές-τριες που χάθηκαν στις ράγες των Τεμπών