in ,

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καλεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

Την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση επιβεβαίωσε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ στη μαζικότερη συνεδρίασή της των τελευταίων χρόνων. Ο ΕΣΔΕΠ αποφάσισε τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι συντονιστικές επιτροπές των φοιτητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και σε όλες τις δράσεις ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας. Προκηρύσσει 6ωρες στάσεις εργασίας (9.00 πμ-3.00 μμ) στις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις-πορείες) των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων καθώς και 48ωρη απεργία με την κατάθεση του Ν/Σ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Βουλή.

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΕΣΔΕΠ στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται, και αυτό θα διεκδικήσει από τις Πρυτανικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ – ΑΠΘ «οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που προαναγγέλλουν την παράκαμψη του άρθρου 16 επιδιώκουν να θεμελιώσουν ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια όσων προηγούμενων νόμων-πλαισίων είχαν δρομολογήσει την προοπτική αυτή. Με τον πρόσφατο 4957/2022 επιταχύνεται η συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας, η απορρύθμιση της οργάνωσης των σπουδών, η αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολεγίων, η παρέμβαση στις διαδικασίες ακαδημαϊκής εξέλιξης του προσωπικού, η περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών των ΑΕΙ, η αύξηση του κόστους σπουδών. Το “ελεύθερο πανεπιστήμιο” του νέου νομοσχεδίου μία και μόνη “ελευθερία” υπηρετεί: το “άνοιγμα” της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του Δημόσιου»  .

Επιπλέον στην απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης σημειώνει ότι «η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας, δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντιθέτως, οι κοινωνικοί φραγμοί ισχυροποιούνται, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών μετατρέπονται σε προσόντα χωρίς αντίκρισμα και διάρκεια, τα Ελληνικά ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ από την άλλη η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων θα σημάνει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, θα εντείνει το κλίμα εκφοβισμού, τη συρρίκνωση μισθών, την κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και το κυνήγι χρηματοδοτήσεων»

Για αυτούς τους λόγους ο ΕΣΔΕΠ με την παρούσα απόφασή του αντιτίθεται:

  • Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Στη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους.

Διεκδικεί:

  • Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας.
  • Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης – στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών.
  • Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό, και με καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.

 

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ αποφασίζει τις παρακάτω δράσεις, με σκοπό αφενός την ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας, αφετέρου τη συμπερίληψη και γενίκευση της έμπρακτης αντίθεσης όλων όσοι πλήττονται από την επιχειρούμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων:

– Συμμετοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών των συνδικαλιστικών φορέων του ΑΠΘ, που συμμετέχουν με αποφάσεις των οργάνων τους, καθώς και στα συλλαλητήρια και τις δράσεις που θα οργανώσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές.

– 6ωρες στάσεις εργασίας (9.00 πμ-3.00 μμ) στις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις-πορείες) των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.

– Προκήρυξη 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του Ν/Σ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Βουλή.

– Οργάνωση Συνέντευξης Τύπου του ΕΣΔΕΠ, από κοινού με άλλους συμπορευόμενους φορείς, σε εβδομαδιαία ή 10ήμερη βάση, με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και διαδικτυακής εκδήλωσης με εκπροσώπους κομμάτων.

– Διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης, εκτός του ΑΠΘ, εντός της πόλης, για την προβολή των θέσεων του ΕΣΔΕΠ.

Ειδικότερα για το άμεσο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο των παραπάνω, αποφασίζονται τα εξής:

– Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 18.1.2024, στις 12 μμ στην Καμάρα, όπως και σε εκείνο της ερχόμενης εβδομάδας.

– Συνέντευξη Τύπου του ΕΣΔΕΠ τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας (22-24.1.2024).

– Έκδοση και διάχυση ενημερωτικού υλικού για τις δυσμενείς αντικειμενικά επιπτώσεις της επιχειρούμενης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας (22-24.1.2024).

– Νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ στις 31.1.2024, με παράλληλη στάση εργασίας.

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΕΣΔΕΠ στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται, και αυτό θα διεκδικήσει από τις Πρυτανικές Αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πληθαίνουν οι καταλήψεις τμημάτων του ΑΠΘ – Αύριο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

 ΕΝΙΘ: Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας να καταρρέουμε ένας – ένας;