Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου “Φιλίππειον” στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 15 μηνών. Σε δημοσίευμά του ο Ριζοσπάστης αναφέρει ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων η εργοδοσία προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φαίνεται να “κάνουν πλάτε”ς στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Το Συνδικάτο Επιστισμού-Τουρισμού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι η ανεργία στον κλάδο φτάνει ακόμη και στο 50% ενώ η απλήρωτη εργασία σπάει κόκαλα. Ο Α. Οργαντζής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η περίπτωση των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Φιλίππειον» αποτελεί μικρογραφία της γενικότερης εικόνας που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Οι μεγαλοξενοδόχοι, καταστρατηγούν τη ΣΣΕ, απολύουν εργαζόμενους, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν αλλαγή της σύμβασης σε 4ωρης απασχόλησης ενώ τους βάζουν να δουλεύουν 8-10 και 12 ώρες, έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, και τους αφήνουν απλήρωτους για μήνες. Την ίδια ώρα μπουκώνουν από τα κέρδη που το 2011 σε περίοδο κρίσης εμφανίσθηκαν αυξημένα κατά 10%, δουλεύουν με πληρότητες έως και 100%.
Στο ξενοδοχείο Φιλίππειο από τους 40 εργαζόμενους οι 23 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας οι υπόλοιποι, εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι, ελπίζοντας ακόμα ότι κάποια Δευτέρα ή Παρασκευή θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με τον Κ. Χάλα, εκπρόσωπό των εργαζομένων εδώ και περίπου 2 χρόνια δούλευαν και πληρώνονταν έναντι 100 ή 200 ευρώ κάθε ένα ή 2 μήνες. Ο εργοδότης σταμάτησε να τους πληρώνει από το Νοέμβριο του 2010. Και ενώ οφείλει δεδουλευμένα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επιδόματα άδειας, την ίδια ώρα παίρνει καινούριο προσωπικό, κυρίως ανασφάλιστους.