in ,

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου: «Μας πνίγει η φτώχεια» – Διαδήλωση ενάντια στις ανατιμήσεις και την ακρίβεια

Διαδήλωση ενάντια στις αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 12 με σημείο συγκέντρωσης το Άγαλμα Βενιζέλου, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσεων ενάντια στα συνεχή κύματα ανατιμήσεων και στην ακρίβεια που μειώνει κατοκόρυφα τα ήδη πενιχρά εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Ο συντονισμός συλλογικότητων Θεσσαλονίκης αναφέρει στο κάλεσμά του:

«Ένα κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αλλά και σε βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά έρχεται να ολοκληρώσει τη λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος μαζί με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών. Οι αυξήσεις ήδη έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και ηλεκτρισμό. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης  περί διεθνούς συγκυρίας και αύξησης των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και του φόρου άνθρακα δεν στέκουν καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου. Οι αυξήσεις δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων και Ε.Ε. Η παραγωγή και διανομή της ενέργειας είναι πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών, εμπόρευμα που διαμορφώνεται με τους νόμους της αγοράς».

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης τονίζει πως πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως:

– Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής).
– Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας.
– Επιβολή διατίμησης, δηλαδή καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.
– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς.
– Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες.
– Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και
internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.
– Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.
– Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Επομένως, ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας σημειώνει:

«Γι’ αυτούς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, που θέλουν τον καθένα μας μόνο του απέναντι στα αφεντικά, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, μόνη ιερή «αξία» είναι τα παρασιτικά τους κέρδη, η αρπαγή και το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού και συλλογικού πλούτου. Όσο κι αν προσπαθούν με χυδαία ψέματα, με ωμή προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ, ο σκελετός δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον στην ντουλάπα. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι βαθιά και αγιάτρευτα χρεοκοπημένος. Τα Μνημόνια, που τάχα θα «νοικοκύρευαν» την οικονομία, έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος στα 400 δις, στο 236% του ΑΕΠ – όταν το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 240 δις και 127% του ΑΕΠ! Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 100 δις, τα χρέη προς δημόσιο και εφορίες 110 δις, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δις. Συνολικά 650 δις χρέη (3,5 φορές πάνω από το ΑΕΠ), για τα οποία ζητάνε από εμάς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό!

Ξανά οι χρεοκοπημένες ελίτ με ατελείωτα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και στυγνή καταστολή προσπαθούν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την χρεοκοπία του σάπιου συστήματος τους. ΩΣ ΕΔΩ! Φτάνει πια η φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, καθημερινή κοροϊδία κυβέρνησης και ΜΜΕ. Η οργή και δυσαρέσκειά μας πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ του 1% των πλουσίων και κυβερνά με τις ορδές των ΜΑΤ. Με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού, να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας δολοφονίας

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο