in

Ρεκόρ εισαγωγών στο Ιπποκράτειο – Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid μετατρέπεται ο Αγ. Παύλος

Ρεκόρ εισαγωγών στο Ιπποκράτειο – Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid μετατρέπεται ο Αγ. Παύλος

Ολοένα και πιο δραματική γίνεται η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά στις εφημερίες τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξημένες εισαγωγές ασθενών με Covid, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.

Σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν ήδη καταληφθεί κλινικές για άλλες παθήσεις προκειμένου να μετατραπούν σε κλινικές Covid. Οι ασθενείς των κλινικών αυτών αλλά και αυτοί που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μεταφέρονται σταδιακά σε άλλα νοσοκομεία που δεν έχουν εφημερία ή στον ιδιωτικό τομέα. Παρ`όλα αυτά τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «ΑΧΕΠΑ» έχουν κρασάρει.

Νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι αν οι εισαγωγές ασθενών Covid -19 συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό δε θα επαρκούν ούτε οι ακριβές ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για να καλυφθούν οι ανάγκες, ότι ήδη τα νοσοκομεία βιώνουν συνθήκες πολέμου και το ενδεχόμενο να δούμε καταστάσεις που βλέπαμε στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, είναι μεγάλο. Τις τελευταίες μέρες αποτυπώνεται πλήρως στο φόρτο που δέχονται τα νοσοκομεία η έκρηξη σε κρούσματα των δύο τελευταίων εβδομάδων, μια κατάσταση που αναμένεται σύμφωνα με τους γιατρούς να επιδεινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Nα υπενθυμίσουμε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου, τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε το lockdown τα κρούσματα δεκαπλασιάστηκαν και έφτασαν στο peak τους στις 5 Nοεμβρίου, όπου καταγράφηκαν 862 κρούσματα.

Ιπποκράτειο: Ξεπέρασε τις δυνατότητές του μέσα σε μια εφημερία

Νεο αρνητικό ρεκορ εισαγωγών κατέγραψε στην τελευταία εφημερία του το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Μέσα σε μία μέρα εφημερίας και ενώ η δυναμική του ανέρχεται σε 120 απλές κλίνες Covid, οι εισαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 140 ασθενείς και 20 ύποπτα κρούσματα. Μέσα στο βράδυ άνοιξε εκτάκτως μία πτέρυγα της Β` Παθολογικής, η οποία και γέμισε, ενώ το πρωί οι εισαγωγές ασθενών με Covid συνεχίζονταν.

Να σημειωθεί πως αυτό συνέβη ενώ ήδη το νοσοκομείο προκειμένου να προετοιμαστεί για το φόρτο ασθενών που θα δεχόταν στην εφημερία, είχε αποδεσμεύσει 40 κλίνες μεταφέροντας 20 ασθενείς στο 424, 15 στον «Αγ. Παύλο» και 3 τον «Αγ. Δημήτριο». Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου πέρα από το ότι δουλεύουν σε συνθήκες burn out, «χτυπιούνται» καθημερινά από τον κορονοϊό με αποτέλεσμα λιγότερα άτομα να προσπαθούν να φροντίσουν πάρα πολλούς ασθενείς. Τρεις ακόμη ειδικευόμενοι γιατροί της Παθολογικής τέθηκαν χθες σε καραντίνα μετά την διαπίστωση ότι έχουν κορονοϊό. Τις προηγούμενες μέρες βεβαιώθηκαν ακόμη τρία κρούσματα σε γιατρούς από την κλινική Covid. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε σχέση με την πρώτη φάση της επιδημίας και δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, όταν προκύπτει κρούσμα σε υγειονομικό τίθεται μόνο αυτός/η σε καραντίνα και δεν κλείνει όλη η κλινική, όπως γινόταν από τον Μάρτιο μέχρι και το καλοκαίρι.

Έκλεισε η Ψυχιατρική του ΑΧΕΠΑ- Στο ΨΝΘ οι ασθενείς

Όπως το «Ιπποκράτειο» έτσι και το «ΑΧΕΠΑ», που σήκωσε όλο το βάρος στο πρώτο κύμα, έχει πληρότητα. Μόνο το Σάββατο εισήχθησαν για νοσηλεία 57 άτομα. Χθες έκλεισε προσωρινά η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου προκειμένου να δεχθεί περιστατικά Covid και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Σταυρούπολης. Δύο γιατροί του ΕΣΥ θα καλύπτουν ό,τι ψυχιατρικά περιστατικά προκύπτουν στο νοσοκομείο. Τρεις ακόμη ειδικευόμενοι της κλινικής αυτής παραμένουν στο ΑΧΕΠΑ για την αντιμετώπιση αναγκών του νοσοκομείου και ένας ειδικός γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι μεταφέρονται στο ΨΝΘ. Είναι η πρώτη φορά που κλείνει η Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, έστω και προσωρινά, καταδεικνύοντας το μεγέθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία όσον αφορά στην έλλειψη δυνάμεων (προσωπικού και κλινών) για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτελεί, όμως, και ένα περαιτέρω πλήγμα στα ζητήματα ψυχικής υγείας που οξύνονται το διάστημα αυτό. Να σημειωθεί πως στο «ΑΧΕΠΑ» εκκενώθηκαν και άλλες κλινικές προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου 62 κλίνες για τον Covid.

Αποκλειστικά νοσοκομείο Covid ο Αγ. Παύλος

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο νοσοκομείο που μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid, δηλαδή θα νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος αυτό να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία καθώς ήδη προ των πυλών βρίσκεται και η μετατροπή χειρουργείων σε ΜΕΘ για κορονοϊό. Μέχρι και χθες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις της κοινής νοσηρότητας που έχρηζαν ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές (όπως ο «Αγ. Λουκάς» ή ο «Κυανός Σταυρός») τις οποίες το κράτος χρυσοπληρώνει.

Τελευταίο στην μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείου, στο οποίο χθες εισήχθησαν 21 άτομα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν υγειονομικοί, δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι δυνατότητες του καθώς πρόκειται για μεγάλο νοσοκομείο.

Ένα μόνο κρεβάτι ΜΕΘ Covid κενό στο Παπανικολάου

Στο «Παπανικολάου», που είναι από τα πιο δοκιμαζόμενα νοσοκομεία, έχει μείνει μόνο ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid από τα συνολικά 24. Το νοσοκομείο έδωσε ακόμη μία μονάδα 12 κλινών Covid για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη σημερινή εφημερία ενώ ήδη νοσηλεύονται 11Ο περιστατικά, μεταξύ των οποίων και κάποια ύποπτα. Συνολικά οι κλίνες Covid ανέρχονται σε 135. Τι προηγούμενες μέρες εκκενώθηκε η Νευρολογική, ενώ η ΩΡΛ και η Οφθαλμογική συγχωνεύτηκαν προκειμένου να αδειάσουν 35 κλίνες ΜΕΘ.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και στον «Άγιο Δημήτριο» οπου και εκεί ετοιμάζουν αίθουσες χειρουργείων να τις μετατρέψουν σε  ΜΕΘ για ασθενείς Covid.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας, το Σάββατο οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου: κόλαφος στη νοημοσύνη μας. Της Αναστασίας Τσουκαλά

Μεξικό: Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, ο τρίτος μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ο 7ος φέτος