in

«Ραντεβού στις βρύσες»-Δράσεις κοινωνικής ενημέρωσης για την πρόσβαση σε δωρεάν πόσιμο νερό

Την ανάγκη εγκατάστασης δημόσιων βρυσών και την αποκατάσταση και συντήρηση όσων ήδη λειτουργούν εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που με πρωτοβουλία της ΕΥΑΘ και της Greenpeace πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης του κοινού, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Νερού. Η δράση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Παραλία της πόλης, μπροστά σε μια νέα δημόσια βρύση που εγκατέστησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το σωματείο της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κινήματα του Νερού εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται για την εφαρμογή του νόμου (4736/2020) που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή ενσωματώνοντας Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ 2019/904) και προωθεί τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων βρυσών πόσιμου νερού και τη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών. Οι Δήμοι και Κοινότητες «οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν υπάρχουν αρκετές δημόσιες βρύσες έτσι ώστε να προτρέπεται και να διευκολύνεται η πρόσβαση σε δωρεάν πόσιμο νερό αλλά και οι περισσότερες από τις εναπομείνασες δημόσιες βρύσες είναι χαλασμένες λόγω έλλειψης συντήρησης.

Η Greenpeace με την ΕΥΑΘ αλλά και ένα σύνολο περιβαλλοντικών οργανώσεων διοργάνωσαν τη δράση «ραντεβού στις βρύσες» διεκδικώντας από τους Δήμους να εγκαταστήσουν νέες βρύσες και να συντηρήσουν τις παλιές υφιστάμενες.

Την πρωτοβουλία να εγκαταστήσει δέκα δημόσιες βρύσες στην Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης έλαβε η νέα δημοτική αρχή του Στ. Αγγελούδη σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και το σωματείο της ΕΥΑΘ, αρμόδιο για την εγκατάσταση και τη συντήρησή τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδη «Γιορτάζουμε την παγκοσμια μέρα νερού αποδίδοντας δέκα βρύσες στη νέα παραλία έτσι ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό», κάτι που χαρακτήρισε αυτονόητο δικαίωμα. Πρόετρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τις νέες βρύσες και να τις προστατεύσει από βανδαλισμούς.

«Η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα της τοποθέτησης βρυσών στην παραλία της Θεσσαλονίκης και πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε δημόσιο πόσιμο νερό σε δημόσιο χώρο είναι αυτονόητο δικαίωμα και σε συνεννόηση με τον Δήμου Θεσσαλονίκης επιλέξαμε αυτές τις βρύσες που λειτουργικά και αισθητικά είναι όπως πρέπει να είναι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα αποκατασταθούν παλιές κρίνες της Άνω Πόλης μέσα από τη συνεργασία του Δήμου, της ΕΥΑΘ και της Εφορίας Νεότερων Μνημείων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλος δήλωσε ότι η προσπάθειά του σωματείου που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια έβγαλε καρπούς: «Χαιρόμαστε για την υιοθέτηση της πρότασής μας που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια από τη νέα δημοτική αρχή. Ως σωματείο της Θεσσαλονίκης είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους πολίτες της πόλης έχοντας στηρίξει τον αγώνα για μια δημόσια κοινωνική ΕΥΑΘ και βλέπουμε τα αποτελέσματα του αγώνα σήμερα. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον θεσμό, να τις προστατεύουνε τις δημόσιες βρύσες και όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούμε τόσες περισσότερες θα βάζει και ο δήμαρχος» .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στις 22 Μαρτίου, 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και στην προώθηση Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την διαχείριση του νερού της χώρας. «Με τον τρόπο αυτό το νερό μετατρέπεται από ζωτικό δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη, κακή περιβαλλοντική διαχείριση και ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την βούληση της πλειονότητας των πολιτών, τις αποφάσεις του ΣτΕ ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού.

Δείτε την ανακοίνωση των οργανώσεων εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εργατικό δυστύχημα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης- 39χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα

Επίθεση με μπογιές στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό με «φόντο» την συγκάλυψη για τα Τέμπη