in , , ,

Πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25: «Να παύσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ»

Σήμερα το πρωί, η ΚΟ του ΜέΡΑ25 προσκάλεσε βουλεύτριες και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, και του ΚΚΕ να συνυπογράψουν υπερκομματική επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας του να πάψει την δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ επιτρέποντας έτσι την άμεση αποφυλάκισή του από το Βρετανικό Γκουαντάναμο, τις φυλακές ύψιστης ασφάλειας στο Μπέλμαρς λίγο έξω από το Λονδίνο. Αντίστοιχες επιστολές έχουν υπογραφεί από βουλευτες όλων των παρατάξεων του Βρετανικού και του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου.

Η πρόσκληση σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες:

Προς τις ΚΟ της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ, ΚΚΕ:

«Με την παρούσα προσκαλούμε τις βουλεύτριες και του βουλευτές της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας να προσυπογράψουν την επισυναπτόμενη επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο σκοπός της κοινής επιστολής μας είναι ένας: η άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ. Η επιστολή, όπως θα δείτε, θυμίζει στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι, ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, είχε αποφασίσει να ΜΗΝ ασκηθεί δίωξη στον Τζούλιαν – και πως την δίωξη τελικά την ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ. Από τότε, το πρωτοβάθμιο Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσής του αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε έφεση δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις βρετανικές αρχές (έως ότου εκδικαστεί η έφεση) να συνεχίζουν την απάνθρωπη κράτηση του Τζούλιαν για 3ο χρόνο σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης 23 ώρες ανά 24ωρο.

Εκείνο που ζητά η κοινή μας επιστολή είναι να παρέμβει ο Πρόεδρος Μπάιντεν ώστε να ακυρωθεί η έφεση του Αμερικανικού Υπ. Δικαιοσύνης στην απόφαση του πρωτοβάθμιου βρετανικού δικαστηρίου – μια κίνηση που θα εξασφάλιζε την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι το επισυναπτόμενο κείμενο έχει συνταχθεί μετά από στενή συνεργασία με τους δικηγόρους του Τζούλιαν και είναι αντίστοιχη με επιστολές που προσυπέγραψαν βουλευτές πολλών κομμάτων (ακόμα και των Συντηρητικών) στην Βρετανία και στην Αυστραλία. Είναι σημαντικό, πιστεύουμε, να υπάρξει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία μελών της Βουλής των Ελλήνων.

Εκ μέρους του Γραμματέα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜεΡΑ25 σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε οι φωνές-υπογραφές μας να ενωθούν στον αγώνα διάσωσης της ζωής του Τζούλιαν Ασάνζ καθώς και της υπεράσπισης της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης».

Το κείμενο του ΜέΡΑ25:

«5 Ιουλίου 2021

Αξιότιμε Πρόεδρε Biden,

Σας γράφουμε ως βουλεύτριες και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να σας συγχαρούμε για τις δηλώσεις που έχετε κάνει υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του τύπου από την απειλή της ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας, όσο ενοχλητική κι αν είναι για τους κυβερνώντες και εν γένει τους «Ισχυρούς της Γης». Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σας θέσουμε την υπόθεση του Julian Assange.

Ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της μη δίωξης του Julian Assange για δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικών με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο και, εν γένει, υλικό το οποίο οι αρχές εθνικής ασφάλειας της χώρας σας δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί. Εσείς, όπως και εμείς, πρέπει να απογοητευτήκατε όταν ο προκάτοχός σας ξεκίνησε δίωξη του Julian Assange η οποία, αν καταδικαστεί, θα οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης 175 ετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της δίωξης ο Julian Assange κρατείται αυτή την στιγμή υπό εξοντωτικές συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή ύψιστης ασφάλειας στο Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένοντας την απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων για έκδοσή του στην χώρα σας.

Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν την δίωξη κατά αυτού του εκδότη με ιδιαίτερη ανησυχία. Ο αρχισυντάκτης της Washington Post γράφει ότι το κατηγορητήριο «ποινικοποιεί κοινές πρακτικές στη δημοσιογραφία, οι οποίες έχουν για χρόνια υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον». Η αρχισυνταξία των New York Times θεωρεί ότι «χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά της πρώτης αναθεώρησης του Συντάγματος», ενώ για τη Διεθνή Αμνηστία «το κατηγορητήριο εναντίον του δεν θα έπρεπε καν να είχε διατυπωθεί» αφού «φέρνει την ελευθερία του τύπου στο δικαστήριο».

Νωρίτερα φέτος, το Δικαστήριο του Γουέστμινστερ απέρριψε την αίτηση των ΗΠΑ για έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ. Παρά την απόφαση αυτή, η κράτησή του σε κατάσταση απομόνωσης 23 ώρες το 24ωρο συνεχίζεται καθώς το δικαστήριο του αρνήθηκε αποφυλάκιση υπό κατ’ οίκον περιορισμό – κάτι ανήκουστο για άνθρωπο με λευκό ποινικό μητρώο. Όπως έγραψε κι η αρχισυνταξία της Guardian, εσείς είστε ο μόνος που «μπορεί και πρέπει να αφήσει τον κ. Assange ελεύθερο».

Όλοι μας ελπίσαμε, δεδομένης και της δικής σας θετικής στάσης στο παρελθόν, ότι θα είχατε παρέμβει ώστε να μην ασκηθεί έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο Julian Assange. Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχίζει την διώξη, καταδικάζοντας έτσι τον Julian Assange σε τρίτο έτος φυλάκισης σε απάνθρωπες συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Belmarsh.

Η δίωξη εναντίον του κ. Assange υπονομεύει το δικαίωμα δημοσιοποίησης σημαντικών πληροφοριών που οι κυβερνήσεις θεωρούν άβολες. Αυτή η αξία είναι όμως κεντρικής σημασίας για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.

Η δίωξη εναντίον του κ. Assange υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νομικό σύστημα γενικότερα – όταν ένας μη καταδικασμένος για οποιοδήποτε έγκλημα άνθρωπος περνά τόσα χρόνια σε κελιά που προορίζονται για καταδικασμένους, επικίνδυνους βαρυποινίτες.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας σας να ακυρώσετε αυτήν τη δίωξη, μια πράξη που θα ενίσχυε τον κοινό αγώνα δημοκρατών απ’ όλο τον κόσμο για την ελευθερία του τύπου.

Με εκτίμηση,

Βαρουφάκης Γιάνης

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αδάμου Κωνσταντίνα

Απατζίδη Μαρία

Αρσένης Κρίτων

Γρηγοριάδης Κλέων

Λογιάδης Γεώργιος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Σακοράφα Σοφία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρατσιστικές συμπεριφορές της Διοίκησης καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου»

Έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου