in ,

Πρωτοφανή υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων καταγγέλλει το Πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στις δομές

Την περαιτέρω υποβάθμιση της ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από την νεοεκλεγείσα  κυβέρνηση καταγγέλλει το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων του Δικτύου Δομών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων.

Όπως αναφέρει «παρότι, η έμφυλη βία βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο επίκεντρο του δημόσιου  διαλόγου, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης και διαρκούς υποστήριξης των  πολιτικών Ισότητας των φύλων, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε τη συνεχή υποβάθμιση του αρμόδιου κρατικού φορέα ξεκινώντας ήδη από την επομένη της εκλογής της το 2019 με την υπαγωγή της ΓΓΙΦ στο Υπ. Εργασίας, και στη συνέχεια με την κατάργησή της και τη δημιουργία νέας Γραμματείας η οποία εν τέλει ονομάστηκε ΓΓ Δημογραφικής και  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

«Η πολιτική αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα καθώς μία μόλις μέρα μετά την επανεκλογή της, η  κυβέρνηση (όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 77 που  δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 130/27-6-2023) εξαφανίζει εντελώς την ‘’ισότητα των φύλων’’ από  την ονομασία του αρμόδιου κρατικού φορέα για την τέλεση και παρακολούθηση των  πολιτικών ισότητας, ενώ οι πολιτικές ισότητας των φύλων συγχωνεύονται με άλλες πολιτικές.

Αντί για την επανασύσταση της διακριτής ΓΓΙΦ και την επανένταξη της στο Υπουργείο  Εσωτερικών, το οποίο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας, συστήνεται Υπουργείο  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου εντάσσεται η νεοσύστατη Γενική Γραμματεία  Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες της πρώην  Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  του Υπ. Εργασίας και αρμοδιότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Υπ. Δικαιοσύνης» τονίζει ακόμη το σωματείο δηλώνοντας πως πλέον είναι εμφανές ότι η έννοια της ισότητας των φύλων καταργείται τόσο λεκτικά και  συμβολικά με την μη αναφορά της στη νέα Γενική Γραμματεία όσο και πρακτικά με τη  συγχώνευση πολλαπλών και διαφορετικών αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι επίσης εμφανές και ανησυχητικό ότι συνιστά πρόθεση της κυβέρνησης να  τοποθετήσει ακόμα πιο χαμηλά στην πολιτική και διοικητική ατζέντα την ισότητα των  φύλων παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση σύμφωνα με το  Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Οι διεκδικήσεις του σωματείου:  

  • Το πάγιο αίτημά μας για την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των  Φύλων και επανακαθορισμό του αντικειμένου και σκοπού της, ο οποίος είναι η  ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών για τη διασφάλιση και προαγωγή  της ισότητας των φύλων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις κοινωνίας.
  • Την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπως και του ΚΕΘΙ, στο  Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για τη νομοθέτηση πολιτικών ισότιμης συμμετοχής  των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική ζωή, για το συντονισμό της  δημόσιας διοίκησης και για την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας όλων των φύλων σε  όλα τα θεματικά και τομεακά πεδία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και  προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση οριζόντιων πολιτικών, οι οποίες  αποτελούν προαπαιτούμενο για την προάσπιση και διασφάλιση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, όπως είναι η ισότητα των φύλων.
  • Την εξασφάλιση της αδιάκοπης και σταθερής λειτουργίας του Δικτύου Δομών για την  Πρόληψη και Καταπολέμηση της έμφυλης βίας της ΓΓΙΦ, την ενσωμάτωση του δικτύου  στον οργανισμό της ΓΓΙΦ και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από  ετήσιες συμβάσεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
  • Την περαιτέρω ανάπτυξη της μοναδικής οργανικής μονάδας σε επίπεδο δημόσιας  διοίκησης, η οποία έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων με  την οπτική του φύλου, σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το άρθρο 11  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας  κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης),  δηλαδή το Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ με την μονιμοποίηση των ήδη  εργαζομένων και την περαιτέρω στελέχωσή του με προσωπικό το οποίο θα εργάζεται  σε μόνιμες θέσεις.

«Οι εργαζόμενοι του Δικτύου Δομών θα σταθούμε απέναντι στις πολιτικές που ξεκάθαρο  στόχο έχουν την επαναφορά της γυναίκας σε ρόλους του σκοτεινού παρελθόντος και την  κατάργηση όσων δικαιωμάτων κατακτήθηκαν με αγώνες από τις προηγούμενες γενιές.

Η έμφυλη ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και διακριτή πολιτική τόσο  σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι πολιτικές του φύλου και η ανάγκη για ένα  δίκτυο δομών, για την υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί ή υφίστανται  οποιαδήποτε μορφής βία ή διάκριση λόγω του φύλου τους είναι απαίτηση της κοινωνίας και  κατάκτηση του κινήματος και ως τέτοιες θα τις υπερασπιστούμε και θα συνεχίσουμε να τις  διεκδικούμε» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να ανασυρθούν οι σοροί του ναυαγίου της Πύλου ζητούν συγγενείς αγνοουμένων 

Κέρκυρα: Άλογο τουριστικής άμαξας ξεψύχησε στη μέση του δρόμου