Πρωταπριλιά στον Guardian: Η Θεσσαλονίκη… μοντέλο για όλη την Ελλάδα!

Πρωταπριλιά στον Guardian: Η Θεσσαλονίκη… μοντέλο για όλη την Ελλάδα!

Η είδηση για τη διεκδίκηση του τίτλου του καλύτερου δημάρχου του κόσμου από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και αυτό έχει να κάνει με την απίστευτα θετική προβολή που έχει, προσωπικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απ’ όλα τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου στην Ελλάδα, απ’ όπου…. αλιεύουν ειδήσεις για την Ελλάδα τα ξένα ΜΜΕ, καθώς οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι τόσο για μόνιμους ανταποκριτές όσο όμως και για δημοσιογραφικές αποστολές.

Η διεκδίκηση αυτού του τίτλου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίσκεψη του Γιάννη Μπουτάρη στο Λονδίνο, προκάλεσε το ενδιαφέρον της πρώην ανταποκρίτριας του Guardian στην… Κίνα, Anna Leach και το αποτέλεσμα ήταν ένα κείμενο με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τίτλο: «Γιατί ο δήμαρχος, με τα τατουάζ, της Θεσσαλονίκης είναι ένας φάρος ελπίδας για την Ελλάδα». Στο κείμενο της η Leach, με έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο, ισοπεδώνει κατά κράτος όλους τους… ύμνους που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα για τον Γιάννη Μπουτάρη στον ελληνικό και ξένο Τύπο και αυτό, μάλλον, έχει να κάνει με τις πηγές του ρεπορτάζ της που είναι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας… Μία στιγμή, αυτοί οι τρεις δεν είναι η Τρόικα;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απόψεις των ανθρώπων της Τρόικας, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο «φάρος» που μετάτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε «νησί ελπίδας» και «μοντέλο για όλη την Ελλάδα». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως το κείμενο δημοσιεύτηκε παραμονές πρωτοχρονιάς και όχι παραμονές πρωταπριλιάς. Ενδιαφέρον θα είχε σε κάποια επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, ή έστω κάποιο στέλεχος της παράταξης του, να επιχειρηματολογούσε στη βάση περί φάρων, νησιών ελπίδας και μοντέλων για όλη την Ελλάδα. Πάμε παρακάτω;

Σύμφωνα με την πρώην ανταποκρίτρια του Guardian στην Κίνα (αναφέρω τη χώρα… προέλευσης γιατί η ελληνική κυβέρνηση, αυτή που έπεσε, προωθεί με διακρατική συμφωνία τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Μπουτάρη στην Κίνα) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είναι ένας τυπικός Έλληνας πολιτικός, αλλά γόνος της παλιότερης… δυναστείας οινοπαραγωγών, που συνέχισε την επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης μέχρι που μπήκε στην πολιτική και άφησε τα παιδιά του να αναλάβουν. Σημειώνει μάλιστα η κ. Leach πως ο Μπουτάρης δεν βλέπει τον εαυτό του ως πολιτικό αλλά ως «επιχειρηματία που αναλαμβάνει ένα πρότζεκτ» και σε αυτό το σημείο η συντάκτρια του Guardian έχει απόλυτο δίκιο, καθώς ο γόνος της… δυναστείας έχει κάνει πολύ ξεκάθαρο ότι γι’ αυτόν ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά τα άλλα, θα έπρεπε κάποιος  να ενημερώσει την κ. Leach ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ουσιαστικά εκδιώχθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση «Μπουτάρη» και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του, ιδιαίτερα, μικρή επιχείρηση, το «Κτήμα κυρ Γιάννη», την οποία, μαζί με κάποια μεγάλα χρέη σε τράπεζες, παρέδωσε στα παιδιά του.               

Το ρεπορτάζ της κ. Leach διανθίζεται από πλήθος ανακριβειών, όπως ότι το 2010 ο Γιάννης Μπουτάρης εκλέχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και με έναν, βραχύβιο, πολιτικό σχηματισμό που είχε δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Φυσικά στο κείμενο γίνονται πολλές αναφορές σε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη (για να δουν τον Μπουτάρη;) κάθε χρόνο από την Τουρκία και το Ισραήλ, στη θετική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης απέναντι στους… Γερμανούς και στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, στο ότι υπήρξε αλκοολικός και έχει τατουάζ. Σύμφωνα με την κ. Leach αυτοί (;) που πρότειναν τον Γιάννη Μπουτάρη για καλύτερο δήμαρχο του κόσμου υποστηρίζουν πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι «πρωτοπόρος», «ευλογία» και «το καλύτερο που έχει συμβεί ποτέ σε αυτή την πόλη». Παρόλα αυτά, τα καταπληκτικά, η κ. Leach σημειώνει ότι ο δήμαρχος δεν είναι… καθολικά δημοφιλής! «Έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τα συνδικάτα για την ημι-ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συλλογής απορριμμάτων και για την αναδιάρθρωση και τον εξ ορθολογισμό της διοίκησης» γράφει χαρακτηριστικά στο κείμενο της. Η αναφορά της κ. Leach στην «ημι – ιδιωτικοποίηση» δείχνει πως οι άνθρωποι της Τρόικας όχι μόνο της έδωσαν πληροφορίες για το ρεπορτάζ της, αλλά είναι αυτοί που πρότειναν τον Γιάννη Μπουτάρη για τον τίτλο του καλύτερου δημάρχου του κόσμου. Γι’ αυτό και στο ρεπορτάζ της κ. Leach δεν γίνεται καμία αναφορά, ας πούμε, στ’ ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί Μπουτάρη, έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ. Καλογερόπουλος

   

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η δημοκρατία απέναντι στο φόβο. Του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος της εφημερίδας “Χορτιάτης 570”