Πληθαίνουν οι φωνές για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το ζήτημα απασχολεί ήδη το δημόσιο διάλογο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Oι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα.
Την εκτίμηση πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit» («Greece and Europe must compromise to avoid Grexit»)
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
“Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων”, γράφει η εφημερίδα.
Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλου, σε δηλώσεις κατά του φόβου προέβη ο Τζόζεφ Στίγκλιτς .Ο νομπελίστας οικονομολόγος τονίζει ότι πρέπει να μπει τέλος στη τρέλα της λιτότητας.
Γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους πρότεινε ο Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας και Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου.
Ο καθηγητής Μακροοικονομίας και Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ζητεί ταυτόχρονα τήρηση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα.
“Καταρχήν, συνειδητοποιήσαμε ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο” δήλωσε ο Φράτσερ στη DW και πρόσθεσε: “Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι´ αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο”.
Όπως αναφέρει ο Μαρσέλ Φράτσερ, περιμένει από τη Γερμανική αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι – η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση – και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών», τονίζει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Πηγή: Στο Κόκκινο