in , ,

«Πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ, κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το παν»

του Δημήτρη Ρόκκου

πηγή φώτο: 902

Με μοτοπορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε η 4η συνεχόμενη ημέρα απεργίας των λιμενεργατών της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ζητώντας από το υπουργείο να διαλευκανθούν τα αίτια του πρόσφατου θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο φρικτός θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή από γερανοφέφυρα στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα με καθολική συμμετοχή τον οποίο οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι «θα τον πάνε ως το τέλος».

Εχθές, κατά τη διάρκεια της 3ης μέρας της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή χιλιάδων λιμενεργατών αλλά και άλλων εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα ταξικών σωματείων για στήριξη της κινητοποίησης.

Μ. Μπεκρής: Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες

Τη χθεσινή συγκέντρωση χαιρέτισε, ανάμεσα σε άλλους, ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, Μάρκος Μπεκρής.

«Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε με ένα έγκλημα», είπε o M. Μπεκρής, αναφερόμενος στον Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του στο κάτεργο της COSCO, «ένας νέος άνθρωπος 40 ετών, ένας καλός συνάδελφος» που «δούλευε στο πόστο του βοηθώντας τους νέους συναδέλφους».

«Ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε: «Μετά από αυτό πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε το λιμάνι να δουλεύει έτσι σαν να είναι παγίδα θανάτου; Πώς θα μπορούσαμε να δούμε στα μάτια τους συναδέλφους που είδαν τον Δημήτρη να ψυχορραγεί; Πώς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε την αδερφή του;

Εμείς δεν ντρεπόμαστε να κλάψουμε για το συνάδελφό μας. Και όπως δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας το δείχνει ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην e-food, των Μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Οικοδόμων και αλλού όπου τα ταξικά σωματεία έχουν δύναμη».

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ κατήγγειλε το εργοδοτικό συνδικάτο, το οποίο όχι μόνο είναι άφαντο, αλλά μαζί με τα τσιράκια της εργοδοσίας παίρνουν εργαζόμενους και τους λένε να διαμαρτυρηθούν για να ανοίξει το λιμάνι.

Ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ κάλεσε τους εργάτης της COSCO να μην ξεγελαστούν. «Ο καυγάς που το τελευταίο διάστημα δυναμώνει μεταξύ των εφοπλιστών, άλλων επιχειρηματιών, δημοτικών αρχών και Επιμελητηρίων του Πειραιά με την COSCO, όπως για παράδειγμα εργοδότες στη Ζώνη που σηκώνουν ”αντιαποικιακό” αγώνα, κρεμούν πανό ενάντια στο ”κινέζικο μονοπώλιο”, είναι ανταγωνισμοί όχι για τα δικά μας συμφέροντα και τις ζωές μας αλλά για τη μοιρασιά της λείας των υποδομών για το ποιος θα επεκτείνει περισσότερο τις μπίζνες τους», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτοί που τάχα εναντιώνονται στην COSCO, από τη μέρα που έγινε το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του Μήτσου άφησαν στην άκρη τις διακηρύξεις τους και τις κόντρες τους για να θάψουν όλοι μαζί τις ευθύνες για το θάνατο του συναδέλφου μας. Τους ένωσε το κοινό συμφέρον που είναι η εκμετάλλευση των εργατών.

Αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους πολιτευτές. Η επίθεση της COSCO πατάει στους απανωτούς αντεργατικούς νόμους όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που ανταγωνίζονται ποιος θα δώσει περισσότερο γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να συνεχίσουν τις μπίζνες και τους ανταγωνισμούς τους για τη λεία, για περισσότερα πεδία κερδοφορίας στις δικές μας πλάτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, έδωσε στην COSCO το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και τώρα πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ της έδωσε και ένα 16% ακόμα των μετοχών.

Χρόνια τώρα βλέπουμε το ίδιο έργο με όλων των ειδών τις κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι κάποιος κυβερνητικός μεσσίας θα μας λύσει τα προβλήματα. Αλλά εδώ μέσα στο λιμάνι, που με τον αγώνα κρίνονται οι ζωές μας, τα δικαιώματά μας, η αξιοπρέπειά μας, ξέρουμε ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι και ότι μόνο οι εργάτες μαζί με άλλους εργάτες μπορούμε να σώσουμε και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Γι αυτό κατανοούμε ότι πρέπει να δυναμώσει η κοινή πάλη απέναντι στις αιτίες για τα βάσανά μας. Να κλιμακωθεί ο αγώνας μας για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά και στην ζωή μας για να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι που είναι κομμένοι και ραμμένοι για την εργοδοσία όπως ο νόμος Χατζηδάκη. Γι αυτό δίνουμε την μάχη μαζί με άλλα σωματεία με άλλους εργαζόμενους μπροστά και στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε». 

Διεθνής αλληλεγγύη

Σε μία πολύ σημαντική στιγμή του συλλαλητηρίου ανακοινώθηκαν οι δηλώσεις συμπαράστασης από σωματεία πολλών χωρών όπως η Κύπρος, η Σουηδία, η Χώρα των Βάσκων αλλά και οι συγκεντρώσεις συμπράστασης στην Ιταλία, από το Σωματείο Λιμενεργατών του Λιβόρνο, καθώς και στην Τουρκία, έξω από τα γραφεία της COSCO στην Κωνσταντινούπολη, από το Συνδικάτο Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-I το οποίο αναφέρει:

«Αδέλφια μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον χαμό ενός 45χρονου εργάτη στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Είναι σαφές ότι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης που διαπράχθηκε από την απληστία των εργοδοτών για όλο και περισσότερο κέρδος. Ο αδερφός μας εργάτης σκοτώθηκε κυριολεκτικά από τον εργοδότη, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Δυστυχώς βλέπουμε τις ίδιες δολοφονίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους της εργατικής τάξης της Τουρκίας και του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat-İş, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν υπό την ηγεσία του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!».

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, αρνούνται να θρηνήσουν κι άλλον συνάδελφο διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων από την εταιρεία και πιο συγκεκριμένα:

Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4.
Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.
Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
Να συσταθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Ένα νέο καρέ του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα

Μετά την πρόσφατη κινητοποιηση και νίκη των διανομέων στην e-food και την μαζική απεργία με το «άδοξο τέλος» των καθηγητών και των δασκάλων,  οι 4 συνεχόμενες ημέρες απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά και οι καθημερινές δράσεις των εργαζομένων που επέβαλαν την συνάντηση με την εταιρεία που δεν ήθελε καν να μιλήσει μαζί τους αποτελούν τον νέο φάρο που δείχνει τον δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που δουλεύουν εξαντηλτικά, που δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, που δουλεύουν όλο και πιο φτηνά και χωρίς δικαιώματα.

Δεν γνωρίζουμε το πως θα τελειώσει αυτός ο αγώνας, η σημασία του όμως, όπως και η σημασία των πρόσφατων αγώνων που προαναφέραμε φαίνεται από την ζέση με την οποία αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες άλλους εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τέτοιοι αγώνες δίνουν ανάσα, τέτοιοι αγώνες φέρνουν την ελπίδα που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία.

Τέτοιοι αγώνες μπορούν να εγγυηθούν πως θα γυρνάμε όλοι και όλες στα σπίτια μας μετά τη δουλειά.

Η εταιρεία, όλες οι εταιρείες αλλά και η κυβέρνησή που κηρύσσουν παράνομες όλες τις απεργίες και χτυπάν σχεδόν κάθε διαδήλωση των τελευταίων εβδομάδων, μπορεί να στέκονται φαινομενικά ατάραχες, αλλά το μήνυμα του Καρδιναλίου του Ρετζ από τον 17ο αιώνα μ.χ. έχει ήδη φτάσει στους αποδέκτες του:

«Γνωρίζω πως δεν τους υπολογίζετε γιατί η Αυλή είναι οπλισμένη. σας ικετεύω ομως να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ, κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το παν. Να σε ποιο σημείο βρίσκονται: κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματά σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμή τους υπάρχει μέσα στη φαντασία τους. Και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος όταν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ότι νομίζουν πως μπορούν να κάνουν».

πηγή φώτο: 902
πηγή φώτο: 902

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα γυναικοκτονία στην Κρήτη – Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του με την οποία είχαν αποκτήσει 4 παιδιά

Δολοφονική επίθεση φασιστών εναντίον τριών μεταναστών καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ