in ,

«Ποτέ ξανά»: Πορεία μνήμης για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου

Με μια σιωπηλή πορεία από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό περισσότερα από χίλια άτομα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τίμησαν σήμερα την μνήμη των περίπου 50. ΟΟΟ Θεσσαλονικέων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την 15η Μάρτη του 1943 έφυγε από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο πρώτος συρμός για το Άουσβιτς- Μπιρκενάου με 2.800 ανθρώπους, αρχικά από τον συνοικισμό Βαρόνου Χιρς που βρισκόταν απέναντι από τον σταθμό. Ακολούθησαν άλλες 19 τέτοιες διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη για τα στρατόπεδα του θανάτου όπου σε κρεματόρια και θαλάμους αερίων εξοντώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι ενώ η Ισραηλίτικη κοινότητα Θεσσαλονίκης, έχασε το 97% των μελών της. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000 στη Θεσσαλονίκη.

Με μπαλόνια που έγραφαν το σύνθημα «Ποτέ  Ξανά», σε μια διαδρομή μνήμης που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη πολίτες της Θεσσαλονίκης, πλήθος ανθρώπων, απόγονοι των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας περπάτησαν μαζί αναπαριστώντας την πορεία προς τον θάνατο που έκαναν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην ξεχάσουμε που μπορεί να οδηγήσει η επικράτηση των ρητορικών του μίσους, ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός.

Να σημειωθεί ότι ο φέτος η πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ανακοινώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με φανερή καθυστέρηση συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Στις ομιλίες τόσο του δημάρχου Θεσσαλονίκης όσο και του Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης ακούστηκαν ξανά οι υποσχέσεις για μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης, από πάρκινγκ που είναι μέχρι σήμερα αλλά και η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη θέση του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Για λίγες ώρες όπως έγινε και στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» στις 29 Ιανουαρίου τα οχήματα εξαφανίστηκαν από την πλατεία Ελευθερίας για να επιστρέψουν μετά.

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι στην πορεία αυτή βρίσκεται η καρδιά και η ψυχή της πόλης ενώ αναφέρθηκε και στο Μαύρο Σάββατο στις 11 Ιουλίου του 1942, που οδήγησε στον εκτοπισμό και την εξόντωση τη συντριπτική πλειονότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ημέρα κάτω από τις διαταγές των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, 9.000 Εβραίοι άνδρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης υπέστησαν μαρτύρια και εξευτελισμό προκειμένου να καταγραφούν και να σταλούν σε καταναγκαστικά έργα.

«Η Θεσσαλονίκη οφείλει τον πλουραλισμό και τη δυναμική της στο εβραϊκό στοιχείο» σημείωσε ο Κ. Ζέρβας υποσχόμενος την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, και αναφέρθηκε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας που έγινε ένα μήνα πριν αλλά και την εξασφάλιση 70 στρεμμάτων γύρω από το Μουσείου για την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην δυτική είσοδο της πόλης που θα γειτνιάζει με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Υποσχέθηκε ότι η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης και προανήγγειλε ξανά τη μετονομασία κεντρικής οδού της πόλης σε «Λεωφόρο Εβραίων μαρτύρων».

«Οι Εβραίοι συμπολίτες μας πλήρωσαν εισιτήρια για να επιβιβαστούν στα τρένα που τους πήγαιναν στον θάνατο. Κουβαλάμε όλοι ένα βαρύ φορτίο που δεν γίνεται ελαφρύτερο με το πέρασμα του χρόνου. Ογδόντα χρόνια μετά ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία συνεχίζουν να απειλούν τους Εβραίους, την ελευθερία μας και πάνω από όλη την ανθρωπιά της κοινωνίας μας. Η αποστολή μας είναι να μη ξεχνάμε και να θυμόμαστε τις αρχές μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την αποδοχή των ανθρώπων για αυτό που είναι. Η πορεία μνήμης που συμπληρώνει δέκα χρόνια είναι η αποτύπωση ενός αρραγούς μετώπου που ενστερνίζεται την ουσία των λέξεων «Ποτέ ξανά»» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ισραηλίτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στο ότι η σημερινή πορεία προς τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό γίνεται στον απόηχο του δυστυχήματος των Τεμπών και τον χαμό 57 συνανθρώπων μας.

Η πορεία μνήμης αφορά, όπως ειπώθηκε τη δική μας στάση στο έγκλημα που έγινε αλλά και αυτά που γίνονται δίπλα μας.

«Βρισκόμαστε εδώ στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η κοινωνία βιώνει αισθήματα βαθιάς συντριβής για το πιο επαίσχυντο συμβάν του 20ου αιώνα με την απάνθρωπη μεταχείριση των Εβραίων. Έκανε λόγο για γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της πόλης και άλλαξαν την πολιτισμική της ταυτότητα. «Η Θεσσαλονίκη ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί και προσπαθεί να επουλώσει το τραύμα. Συμμετέχουμε στον πόνο των επιζώντων κάνοντας με την πορεία αυτή πράξη το πανανθρώπινο μήνυμα “Ποτέ ξανά”» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Από τα Τέμπη ως το Αιγαίο δολοφονούν: Συγκέντρωση ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό

Πτώση μαρμάρων από το υπόστεγο της Κτηνιατρικής Σχολής καταγγέλλουν φοιτητές-τριες