Ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ η οποία εκπέμπει sos για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια.
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, και προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, ζητά, να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων από τις αντίστοιχες Συγκλήτους και να χρηματοδοτηθούν κανονικά από την Πολιτεία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την εκλογή Σ.Ι. τα οποία σύμφωνα με τον νόμο 4009/2011 θα ενέκριναν τους προϋπολογισμούς.
Με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν πρόσφατα όλα τα Ιδρύματα η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναπληρωθούν άμεσα οι απώλειες που έχουν υποστεί τα Ιδρύματα τονίζει η Ομοσπονδία και ζητά από την κυβέρνηση να ορίσει χρονοδιάγραμμα που να εγγυάται ότι τα χρήματα που χάθηκαν λόγω PSI θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Όσον αφορά τα θεσμικά θέματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου η Ομοσπονδία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ανώτατη Εκπαίδευση.
“Η μέχρι την προκήρυξη των εκλογών πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που αντί για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, επέλεξε την απαξίωση των πανεπιστημιακών και την αντιπαράθεση με τους εκλεγμένους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ” αναφέρει.
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι για την υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και καλεί τη νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να εγκριθούν για το τρέχον οικονομικό έτος οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους και στη συνέχεια από το Υπουργείο και να υπάρχουν διοικήσεις στα ΑΕΙ το φθινόπωρο.
Συγχρόνως,η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες για αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας όπως ένα σύστημα διοίκησης, που θα παρέχει την εγγύηση θεσμικών αντιβάρων, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Συμβουλίου, η διάρθρωση των Σχολών με Προγράμματα Σπουδών, Τμήματα ή και Τομείς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Σχολής, και η εκλογή των Κοσμητόρων με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη ΔΕΠ.
Ακόμη η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει την αντίδραση και έκπληξη της για την μεταφορά της ΓΓΕΤ και της ΓΓ Δια Βίου Μάθησης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αντίστοιχα και ζητά την άμεση απόσυρση των σχετικών εδαφίων του εν λόγω ΠΔ.
“Οι μεταφορές αυτές έγιναν χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και συναίνεση. Πρόκειται για ενέργειες που κινούνται αντίθετα με τις διεθνείς τάσεις, που επιτάσσουν την συνύπαρξη στο ανώτατο επίπεδο των χώρων της γνώσης της έρευνας και της καινοτομίας” τονίζει και προσθέτει πως “Μεταθέτουν την πολιτική ευθύνη για την εκπαίδευση και κατάρτιση στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Εργασίας –πράμα αδιανόητο- τη στιγμή μάλιστα που η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης είχε υπό την εποπτεία της τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση και άλλες σχετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες”.