in , ,

Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής: «Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη στέγη»

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο να προγραμματίσει άμεσα την αναβληθείσα συνεδρίαση για το θέμα των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να πάρει πραγματικά κι επείγοντα μέτρα για το θέμα της στέγης στην πόλη.

«Η παγωνιά των τελευταίων ημερών ανέδειξε ξανά, πρόσκαιρα φοβόμαστε, το πρόβλημα της στέγης. Παράλληλα, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στο ρεύμα και τα καύσιμα θέρμανσης, δοκιμάζουν τις αντοχές των εργαζόμενων και των φτωχών ανθρώπων. Όσοι και όσες ζούμε από τη δουλειά μας, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για έναν μισθωτό, πόσο μάλλον για έναν άνεργο ή μία φοιτήτρια, να βρει στην πόλη μας ένα αξιοπρεπές σπίτι με ένα λογικό νοίκι. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, παρά την κρίση και την ανεργία, τα νοίκια άρχισαν πάλι να αυξάνονται, φτάνοντας μας στα όρια της επιβίωσης» αναφέρει το δημοτικό σχήμα και συνεχίζει:

«Φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, όσο τα σπίτια συγκεντρώνονται στα χέρια μεγάλων εταιριών. Όσο παραδίδονται στη βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς κανέναν περιορισμό και έλεγχο. Όσο η μόνη αναπτυξιακή πολιτική της πόλης είναι η κυριαρχία του μαζικού τουρισμού, η disneyfication.

Ξέρουμε δυστυχώς ότι η διοίκηση του Δήμου δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που κερδοσκοπούν πάνω στην κατοικία. Δεν πρόκειται ποτέ πάρει ανοιχτά το μέρος του ενοικιαστή. Για εμάς όμως, το δικαίωμα στη στέγη και άρα η προστασία των ενοικιαστών, ο έλεγχος των ενοικίων, η προσπάθεια να εξασφαλίσουμε σε όλους τους ανθρώπους μια στέγη με ένα κόστος λογικό σε σχέση με το εισόδημά τους, είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Δυο χρόνια πριν, τον Φλεβάρη του 2020, η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» συγκέντρωσε και κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 820 υπογραφές πολιτών, οι οποίοι, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού, ζητούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει το θέμα των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε επόμενη συνεδρίασή του και να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που να προστατεύουν τους ενοικιαστές από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων.

Την ημέρα που καταθέσαμε τις υπογραφές, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προγραμματιστεί Ειδική Συνεδρίαση στις 4 Μαρτίου 2020, ενώ πιθανές αποφάσεις επί του θέματος θα παραπεμφθούν σε επόμενη τακτική συνεδρίαση. Δυστυχώς, η Ειδική Συνεδρίαση αναβλήθηκε τότε, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Σήμερα, καθώς τα ίδια προβλήματα είναι πιο έντονα από ποτέ, απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προγραμματίσει άμεσα την αναβληθείσα συνεδρίαση και να πάρει πραγματικά κι επείγοντα μέτρα για το θέμα της στέγης στην πόλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ερώτηση Κ. Αρβανίτη: Στην Κομισιόν η Εισαγγελική κλήση Γιαννόπουλου να λογοδοτήσει για ένα απλό ρεπορτάζ

Λαϊκή Συσπείρωση: Κράτος και Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν ευθύνες για τον θάνατο του αστέγου